МИКОЛА БОРОВЕЦЬ: «НАСТАВ ЧАС ВАЖЛИВИХ РОБІТ»

МИКОЛА БОРОВЕЦЬ: «НАСТАВ ЧАС ВАЖЛИВИХ РОБІТ»

\"МИКОЛА(Закінчення. Початок у №14 від 1.04.10 р.)
Минулої середи відбулася прес-кон­ференція міського голови із представниками регіональних ЗМІ. На цій зустрічі М.П.БОРОВЕЦЬ зупинився на основних аспектах життєдіяльності нашого міста у першому кварталі цього року та відповів на запитання кореспондентів:
— Як спрацювали в першому кварталі цього року промислові підприємства нашого міста?
— Що стосується комунальних під­приємств, то на двох засіданнях виконкому ми розглянули роботу всіх комунальних підприємств, зробили аналіз їх фінансово-господарських показників, вказали на певні недоліки, чітко обумовили їх обов’язки у роботі. Були дані певні доручення і поставлені питання про відповідність займаним посадам.
Щодо роботи промислових підприємств, то була вона стабільною, не виникало особливих складнощів, але, як правило, початок року для промисловців — це час укладення контрактів, пошуку постачальників сировини і матеріалів. І цей період нормально відбувся — на сьогодні є напрацювання для успішної роботи всіх без винятку підприємств, і я сподіваюся, що спрацюють вони не гірше, ніж це було у 2009 році.
Це є дуже важливим, бо через призму роботи промислових підприємств, малого і середнього бізнесу розв’язується і комплекс важливих соціальних проблем — це і зайнятість населення. і рівень заробітної плати, і розвиток економіки, і підрахунки до бюджету.
Офіційно у центрі зайнятості зареєстровано 1059 безробітних, і безумовно це не є прямим відображенням реальної ситуації.
— Як почувалися в цьому кварталі бюджетні галузі?
— На цьому тижні ми провели ряд робочих нарад у багатьох галузях. У галузі медицини була проведена робоча колегія, перед якою я обійшов усі відділення і переконався у тих проблемах, які мають місце. На колегії була дана оцінка стану медичного обслуговування і профілактичної роботи в нашому місті. Напрацьовані плани, що будуть на сесії міської ради розглядатися і фінансово забезпечуватися для того, щоб мінімізувати всі ті проблеми, які мають місце в медичному обслуговуванні.
Так само відбулася нещодавно робоча нарада з освітянами, де ми визначили першочерговість і актуальність тих чи інших проблем. На сесії міської ради розглядатиметься план соціально-економічного розвитку, визначимо пріоритети, в тому числі — фінансово-бюджетне забезпечення.
Відбулася робоча нарада з керівниками культури, де по кожному закладу було проаналізовано і визначені першочергові проблеми. На днях з цих питань маю зустрітися з керівниками галузі спорту.
Яким би не був складним 2009 рік, але в ньому ми не мали ніяких проблем із соціальних виплат, а в цьому році виникли проблеми і по управлінню соціального захисту, як я вже говорив — недоотримали
1 мільйон 200 тисяч гривень коштів.
— Миколо Петровичу, ви зауважили, що дуже складно довелося галузі ЖКГ. У чому саме це виразилося?
— Галузь ЖКГ — завжди одна з найпроблемніших. Нам доводилося майже кожної неділі проводити робочі наради, мобілізувати людей і розв’язувати складні господарські питання.
Ми закінчили в цьому кварталі ту роботу, яку починали ще наприкінці минулого року. Це звітні збори всіх наших ОСББ. Я ще раз переконався, що створення ОСББ є позитивним вже хоча б тому, що проблеми людей почали оперативніше братися до опрацювання і розв’язання. До прикладу, я часто говорив про те, як важко нам проводити комплекс робіт з благоустрою у дворах. А зараз щоранку об’їжджаю мікрорайони міста і бачу — зроблено дуже багато. Безумовно, ще не все, але багато.
Наразі виникло питання — відключати чи ще не відключати тепло. Склалися дуже різні, можна сказати, протилежні погляди на це питання, і я розумію їх всі. Адже у квартирах з південного боку сонце вже прогріває так, що можна й не опалювати, а от ті, хто має житло з північного боку, поки що такого блага не відчули. Є люди, які отримують субсидії, і їх не хвилює величина оплати за тепло, а ті, хто платить великі кошти з власного родинного бюджету, прагнуть зекономити, бо кожен день оплати за тепло — це ще одна суттєва витрата.
Як нам, міській владі, бути в цій ситуації? Адже йдуть десятки дзвінків із різними проханнями — то відключайте тепло, то не відключайте тепло. Повинен бути якийсь зважений, розумний, раціональний підхід у цих питаннях. Тож відключати, чи ні — мають вирішувати самі жителі. Якщо вони колективно хочуть, щоб у цілому будинку не було тепла — потрібно подати заявку, і ми відключимо дім чи ОСББ від опалення. Але це рішення має бути обов’язково колективним — прийнятим зборами співвласників багатоквартирного будинку.
Так само нас часто запитують — а чому до нас у двір машини заїжджають? Тут так само — приймайте рішення і перекривайте заїзд у двір вашого будинку. А коли у дворі будуть відповідні знаки заборони заїзду і їх порушуватимуть, — можна запросити дільничного чи інспектора ДАІ і притягнути до відповідальності порушників.
— Миколо Петровичу, закінчується опалювальний сезон, чи вдалося уникнути тих проблем, які виникали на його початку?
— Що стосується тепломережі, то ми справилися із поставленим завданням — і я вважаю, що правильно вчинив, коли, як міський голова, не дозволив піднімати тарифи. Ми закінчуємо опалювальний сезон і на сьогодні не маємо гострих проблем, окрім заборгованості по розрахунках за газ. Але ця заборгованість порівняно з іншими містами, є в декілька разів меншою. Тому, якщо і доведеться піднімати тарифи, то хіба що на початку нового опалювального сезону.
До речі, на тому тижні була перша робоча нарада у губернатора, де місто Новоград-Волинський відзначалося як перше в області, де подали тепло, і де тільки 74% тарифів відповідають величині собівартості. Тобто цим я можу відповісти тим, хто заявляє, що в Новограді-Волинському тарифи високі — цей показник є найнижчим, порівняно з іншими містами. Це підтверджує офіційна інформація.
Але, разом з тим, я хочу подякувати новоград-волинцям за те, що відсоток платежів за спожиті комунальні послуги у нашому місті є найвищим. Саме завдячуючи тому, що громада зрозуміла, відгукнулася, ми і забезпечили нормальний режим роботи наших підприємств — Водоканалу та Теплокомуненерго, по розрахунках за спожиті енергоносії.
Мушу відзначити, що непроста ситуація з обленерго по Водоканалу, але це через те, що ще з початку року ми не отримали жодної копійки з Міністерства оборони по цих розрахунках, і борг нині складає півмільйона гривень.
Від редакції: Загострення ситуації навколо Новоград-Волинського Водоканалу прокоментував заступник голови облдержадміністрації Володимир Дебой. Як відомо, після численних попереджень з боку енергопостачальної компанії підприємство опинилося на межі відключення від електрики. Проблема — на контролі обласної влади,  для її вирішення потрібні чималі кошти, яких на підприємстві немає. Водночас, борг державних установ перед Водоканалом значно перевищує заборгованість Водоканалу перед кредитором.
«Сьогодні ми маємо надто скрутну ситуацію відключення Новоград-Волинського Водоканалу. Перед святами є борг по заробітній платі, але є борг і за електроенергію. За електроенергію є чіткі вимоги: проплата має бути стовідсоткова в енергоринок держави. І ми говоримо про конкретне комунальне підприємство, в якому, на жаль, я хотів би підкреслити,  на сьогодні борг держави вдвічі більший, ніж той борг, який вони мають перед енергетиками. Борг держави тому, що там розташовані військові частини Міністерства оборони, КЕЧі, люди, які там проживають, — офіцери, і де практично проплат не відбувається за цими статтями і по цих галузях» — повідомив Володимир Дебой 2 квітня на засіданні тристоронньої соціально-економічної ради при голові облдержадміністрації.
— Миколо Петровичу, чи вдалося виконати той об’єм робіт, який планувався з благоустрою нашого міста?
— Слід відмітити, що дуже багато роботи зроблено з благоустрою. Перший етап, який ми ставили собі на меті, — це винести і вигребти сміття. Дуже багато зроблено в цьому плані — були задіяні всі підприємства і організації. Хотів би особливо подякувати хлібозаводу і меблевій фабриці, ВО«Техна», Новофармбіосинтез» та багатьом іншим, які відгукнулися і по закріплених вулицях повивозили сміття.
Хоча не всі відповідально поставилися до цього завдання. І це видно, як то кажуть, неозброєним оком: коли один господар прибрав, а біля іншого обійстя чи боку вулиці — брудно, не заметено, не побілено. Ви самі можете це побачити на багатьох вулицях нашого міста.
У нас зараз на порядку денному — прибрати кладовища, привести їх до належного стану.
А після поминального тижня у нас почнеться наступний етап робіт з благоустрою — фарбування, побілка, облаштування фасадів та прилеглих територій, посадка квітів, озеленення, облаштування клумб.
Ну, і коли наведемо порядок, то потрібно дбайливо ставитися до того, щоб було чисто і прибрано на вулицях міста.
— Миколо Петровичу, щодо роботи промислових підприємств: наше місто вже втратило свою мінеральну воду, а яка ситуація з пивзаводом?
— Я сам дуже хочу знати позицію власників цього підприємства, і на наступному тижні ми виїдемо на пивзавод і поцікавимося — які у них плани на майбутнє.
Записала Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА