ХРОНІКА 16/2010

НЕПОВНОЛІТНІЙ РОЗПОВСЮДЖУВАЧ НАРКОТИКІВ
Останнім часом у працівників правоохоронних органів викликають занепокоєння темпи розповсюдження наркотиків серед місцевої молоді. У зв’язку з цим на території Богунського району м.Житомир проводиться профілактична операція «Генофонд», спрямована на протидію розповсюдження наркотичних засобів і психотропних речовин у навчальних закладах.
Працівники сектора боротьби з незаконним обігом наркотиків Богунського РВ на території однієї з житомирських шкіл затримали 14-річного учня з кількома пакетиками марихуани. Оперативники встановили, що цей крам він збирався збути одному зі своїх товаришів.
У ході перевірки з’ясувалося, що і сам хлопець полюбляє курити «травичку». У затриманого загалом було вилучено 10 грам марихуани, частину якої він хотів продати за 70 гривень. Ці гроші підліток планував витратити не на цукерки та морозиво або, як це характерно для юнаків його віку, комп’ютерні клуби, а на придбання чергової порції зілля. Наразі юнаку як запобіжний захід обрано підписку про невиїзд за межі міста, а Богунським районним відділом міліції вирішується питання про порушення відносно горе-продавця кримінальної справи за ст. 307 Кримінального кодексу України, відповідно до якої зберігання наркотичних засобів з метою збуту карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.
ОПЕРАЦІЯ «БАТИСКАФ»
Цільова оперативно-профілактична операція під умовною назвою «БАТИСКАФ» з 23 березня по 13 квітня поточного року проводилася на території нашого міста та району з чіткою періодичністю.
«Основною метою заходів, що проводяться працівниками сектору БНОН, — розповідає Андрій Подік, начальник кримінальної міліції Новоград-Волинського МВ підполковник міліції, — є виявлення джерел та перекриття каналів відтоку наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів, медичних препаратів з об’єктів їх легального обороту та запобігання розповсюдження їх між наркозалежними особами».
На території міста та району розташовано понад 4 суб’єкта господарювання, діяльність яких пов’язана з оборотом медичних препаратів, 2 лікувальні установи, що використовують у своїй роботі наркотичні медичні засоби, які були перевірені працівниками БНОН.
Загалом під час проведення операції порушено 4 кримінальні справи, за ознаками злочину передбачених ст.307, 309 КК України.
Працівники міліції заздалегідь будуть вдячні всім громадянам, котрі надаватимуть будь-яку інформацію щодо незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних чи отруйних речовин за телефонами: 102, 5-22-25.
ЗАТРИМАЛИ НАРКОЗБУВАЧА
Нещодавно працівниками БНОН під час проведення профілактичних операцій, у момент збуту наркотиків, затримано 37-річного непрацюючого мешканця міста, у якого було виявлено та вилучено одноразовий медичний шприц ємкістю 5 мл., що був наповнений до поділки 1 мл. рідиною темного кольору. У ході бесіди з чоловіком стало відомо, що це наркотичний засіб «ширка».
Під час огляду помешкання правопорушника вилучено посуд із залишками рослинного походження, поліетиленовий пакет з вологою рослинною сумішшю, загальною масою близько 1 кг та інші атрибути новоспеченого наркозбувача.
На даний час проти чоловіка порушено кримінальну справу за фактом незаконного виробництва, зберігання та збут наркотичних засобів (ст.307 КК України). Нагадаємо, санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 5 до 10 років.
У ГРАБІЖНИКА ВІРНІ ДРУЗІ — ТЕМРЯВА ТА ВАША НЕОБАЧНІСТЬ
30 березня до оперативного чергового надійшло повідомлення від 24-річного мешканця міста, котрий повідомив, що невідома особа, погрожуючи застосуванням насильства, заволоділа його мобільними телефонами марки «Нокія-2700», «Нокія-1208». Завдяки спритності підрозділу постової служби встановлено, що даний злочин скоїв 23-річний молодий чоловік, у якого вилучені вищезгадані мобільні телефони.
Щодня кожен з нас ризикує стати жертвою злочинця, адже ніколи не знаєш, про що думає людина, котра йде поруч. Найчастіше пограбування трапляються з 18 до 24 години, саме тоді громадяни повертаються з роботи. Зазвичай, злодії не полюбляють застосовувати фізичної сили, тому обирають собі за жертви слабких і незахищених людей. Грабують на вулиці найбільше жінок, чоловіків напідпитку та підлітків.
Якщо ж все-таки злочин скоєно, то не зволікайте довго з телефонним дзвінком до відділку міліції. Потрібно дочекатися правоохоронців та розповісти їм всі деталі інциденту. Найголовніше, — точно запам’ятати прикмети грабіжника та звернути увагу, куди він утік.
В ЯКИХ МІСЦЯХ МОЖНА КУРИТИ?
Протягом 3-х місяців 2010 року працівниками Новоград-Волинського міськвідділу було притягнуто осіб до адміністративної відповідальності згідно зі ст.175-1 КУпАП «Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях». Під час чого їм постійно задають одне й те ж питання: «В яких місцях можна курити?»
На це запитання відповідає О.М.ГОЛУБ, майор міліції, начальник ГБ Новоград-Волинського МВ:
— Відповідно до рішення міської ради №272 від 11.01.2008 року «Про заборону куріння тютюнових виробів у місцях на території міста Новограда-Волинського» забороняється куріння тютюнових виробів у громадських місцях, а саме: міський Парк культури і відпочинку, огороджені та неогороджені фасадні території навчальних та дошкільних навчальних закладів, спортивні та ігрові майданчики на всій території міста. Також на території міського Парку культури і відпочинку власник або уповноважена ним особа чи орендар повинні відвести та обладнати спеціальні місця для куріння тютюнових виробів з розміщенням наочної інформації про розташування таких спеціальних місць.
Міський відділ УМВС нагадує, що куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, тягне за собою попередження або накладання штрафу від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
За повторне протягом року вчинення правопорушення, передбачене частиною першою цієї статті, за яке особу вже піддано адміністративному стягненню, — штраф від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Олена ПЕТРУК, старший лейтенант міліції