ЧЕСТЬ І ШАНА ДАРУВАЛЬНИКАМ КРОВІ!

ЧЕСТЬ І ШАНА ДАРУВАЛЬНИКАМ КРОВІ!

У нашій країні 50 тисяч осіб набули статусу Почесного донора України, 16 українців є заслуженими донорами — це ті, хто безкоштовно здав кров у кількості ста або більше разових норм (450 мл).
Близько 20 тисяч людей в Житомирській області здали кров і плазму в 2007 році.
10 мілілітрів перелитої плазми вистачає, щоб врятувати життя маленької недоношеної дитини вагою 1 кілограм.
За останні 10 років кількість донорів у Новограді-Волинському, області та і в Україні зменшилась в 2,5 рази.
Щороку потреба у застосуванні компонентів та препаратів крові зростає на 8-10%.
Сьогодні серед донорів 95% складають донори — родичі та 5% — активні (кваліфіковані) донори.
Рівень носійства гепатитів В та С, інфікованість серед донорів-родичів у 10-20 разів вища, ніж у кваліфікованих донорів.
У Новоград-Волинському міськрайТМО за 2007 рік здійснено 962 переливання крові та її компонентів, що врятувало життя 342 хворим.
Трансфузії (переливання) компонентів галогенної (донорської) крові широко застосовуються в медичній практиці при лікуванні багатьох захворювань та наслідків травм. Однак при трансфузіях компонентів такої крові може виникати несумісність різного ступеня. В останні роки серйозною проблемою стало виявлення збудників інфекційних хвороб, що передаються через компоненти крові. З цих причин переливання донорської крові і її компонентів і неможливо вважати абсолютно безпечним.
Одним з альтернативних заходів профілактики негативних ефектів є впровадження в широку клінічну практику методів аутогемотрансфузій (аутодонорство) переливання хворим власної крові, а також її компонентів при крововтратах, пов’язаних з різними оперативними втручаннями. Тобто, людина, якій передбачається хірургічна операція, є водночас донором і реципієнтом власної крові.
Існує два види аутодонорства. Перший — пацієнти здають кров або її компоненти на резервування у зв’язку з існуванням небезпеки крововтрати при запланованих їм операціях. Це входить у комплекс заходів передопераційної підготовки і проводиться безкоштовно для хворого. Другий вид донорства самозапобіжний — за бажанням будь-якої дієздатної особи за її рахунок здійснюється заготівля та довготривале зберігання власної крові або її компонентів з метою використання при наданні медичної допомоги цій особі.
Заготівля аутокрові та її компонентів може бути передопераційна (забір крові здійснюється у передопераційному періоді) та інтраопераційному (коли кров у хворого для трансфузії беруть на операційному столі перед початком операції).
Окремий вид аутодонорства — реінфузія крові, зокрема реінфузія еритроцитів, отриманих з крові, що вливалась у серозні порожнини тіла при травмах та оперативних втручаннях. Для цього існують спеціальні технічні пристрої.
Крім того, розробка та впровадження в клінічну практику лікарських препаратів (еритропостинів), що стимулюють вироблення еритроцитів, дозволяє використовувати організм людини як «банк аутокрові» для забезпечення достатнього рівня клітинних елементів при анемії та для збільшення її кількості при проведенні заготівлі ауто крові.
Таким чином, поряд з удосконаленням методів небезпечного використання донорської крові та її препаратів актуальним та практично значущим є аутодонорство.
Ефективність його — у зменшенні небезпеки ускладнень, пов’язаних з переливанням несумісних компонентів крові і посттрансфузійних негемалітичних реакцій, ризику аноімунізації, ураження реципієнта інфекційними, вірусними, паразитарними та іншими захворюваннями від донора і розвитку синдрому «гемологічної крові», синдром гострої легеневої недостатності, імунологічної хвороби «трансплантат проти господаря».
При аутодонорстві забезпечується можливість використання крові та її компонентів малих термінів зберігання, підвищення лікувального (антианемічного) ефекту переливання крові, швидке післяопераційне відновлення об’єму циркулюючої крові, відсутність імунодепресивного ефекту.
Кров — життєво необхідна субстанція, без якої людське існування неможливе. Віддати свою кров іноді нелегко.
У 2007 році 14 організацій, установ та підприємств міста та 14 сіл району взяли активну участь у донорському русі.
Здавайте кров для самого себе, саме для цього існує аутодонорство. Найблагороднішим вчинком є допомога у збереженні життя людини.
Низький уклін вам, дарувальники крові, за ваш неоціненний внесок у справу охорони здоров’я.

С.ГНАТЮК, лікар-трансфузіолог



КІЛЬКІСТЬ ДОНОРІВ У МІСТІ
\"ЧЕСТЬ