«МІС ЗВЯГЕЛЯ-2010» АННА БОБРОВСЬКА: Я ХОТІЛА ПЕРЕМОГТИ — І ПЕРЕМОГЛА!

«МІС ЗВЯГЕЛЯ-2010» АННА БОБРОВСЬКА: Я ХОТІЛА ПЕРЕМОГТИ — І ПЕРЕМОГЛА!

Бути першою — основна мета кожної учасниці різноманітних конкурсів краси. Звісно, якщо у неї все гаразд із самооцінкою і, власне, із зовнішністю. Що б там не казали конкурсантки про те, що головне для них участь, а не перемога, кокетливо поглядаючи з-під пухнастих вій і загадково посміхаючись, — кожна дівчина чи жінка бажає, аби нею захоплювалися. А якщо вона при цьому ще й іде на сцену змагатися за корону першої красуні, — сумнівів не залишається: вона іде туди за перемогою.
Колись давно Гомер у відомій «Ілліаді» описав змагання трьох богинь за звання найпрекраснішої. Згідно з грецькою міфологією, перемогу у першому в історії конкурсі краси здобула Афродіта, що призвело до Троянської війни — навіть богиням важко було змиритися з першістю іншої. Що вже казати про нас, грішних... Хто хоч раз був за лаштунками конкурсу «Міс Звягеля» після оголошення результатів, — не сперечатимуться: королева тут одна. Конкурсанткам із цим фактом не завжди легко змиритися, тому тріумф однієї дівчини часто супроводжують сльози і розчарування інших. Жіноча конкуренція — справа непередбачувана: так повелося з часів Афродити, так було і цього разу — на найпопулярнішій конкурсній програмі Новограда-Волинського. Втім, дев’ятнадцятий конкурс «Міс Звягеля-2010», звісно, запам’ятається не цим. Його головною окрасою стали п’ять конкурсанток — учениці та студентки навчальних закладів міста.
Їх не обирає прискіпливе журі з-поміж багатьох красунь — у провінції треба мати сміливість, аби вийти на загал і заявити претензію на звання найгарнішої дівчини міста, а таких у нас небагато. Щороку дівчата готуються до конкурсу під керівництвом репетиторів, але цього разу над сценічним образом довелося попрацювати самостійно. На думку режисера та ведучої Тетяни Музики, із нелегким завданням дівчата справилися, хоч, звісно, глядач не міг не помітити того, що обійшлося без яскравих декорацій та великих масовок на сцені. Втім завдання номер один для учасниць ніхто не скасовував — у боротьбі за головний титул вони задіяли усі свої таланти й уміння.
Загалом програма складалася з чотирьох конкурсів. У першому з них дівчата дефілювали у вечірніх сукнях, у другому — уявляли себе у далекому майбутньому. Кіноактриса, бізнес-леді, ветеринарний лікар і, навіть, мати-героїня, яка народила тридцятьох дітей: у конкурсі під назвою «Я — 20 років потому…» фантазія конкурсанток мала змогу розгулятися «на повну». Вже багато років поспіль найулюбленішими серед глядачів є пародійний і танцювальний конкурси, що супроводжуються запальними танцювальними постановками, популярними хітами різних років, пародіями на відомих людей з царини шоу-бізнесу.
Професійний ліцей делегував на конкурс одразу двох своїх представниць: і Наталія Ванат, і Вікторія Білошкурко цього року брали участь у студентському конкурсі «Поліська красуня», де Наталія стала другою, а Вікторія перемогла. Відтак кожна, як зізналися дівчата в інтерв’ю перед програмою, ставила собі за мету виступити якнайкраще. Наталка у досягненні мети задіяла друзів-студентів, головним помічником Вікторії став її хлопець, який не лише підтримав дівчину-красуню у бажанні взяти участь у конкурсі, а й разом з нею виступав на сцені.
Вболівальники Вікторії Верхоланцевої з колегіуму кожен її вихід супроводжували гучною підтримкою. Не менш потужною виявилася підтримка товаришів-спортсменів із клубу «Січ» — вже десять років дівчина займається карате. Спеціальна підготовка та енергійність, притаманні спортсменам, допомогли Вікторії стати однією з найпомітніших учасниць. Родзинкою її виступів стали запальні пародії на відомі хіти Майкла Джексона та популярної співачки Rihanna.
Студентка медколеджу Альона Олішкевич на сцені почувалася невимушено і розкуто, сподобалася публіці своєю щирістю. А коли на сцену з Альоною вийшов танцювати практично батальйон військових, — це було ще те видовище... Сцена, слід зауважити, не постраждала, а глядачі отримали позитивних емоцій на рік вперед, як і бійці, для яких цей виступ залишиться яскравим спогадом серед монотонних армійських буднів.
Наймолодша конкурсантка — 16-річна Анна Бобровська, учениця другої школи, вже на початку програми заявила про себе як про учасницю, націлену на перемогу. Взяти участь у конкурсі дівчина збиралася давно, тож підготувалася відповідно. Танцювальні номери Анна готувала разом із хореографом Олександром — вихованцем зразкового ансамблю бального танцю «Грація», ідейне наповнення номерів виграло від творчої співпраці зі студентами промислово-економічного технікуму. Зокрема, Олександр Міщук та Дмитро Наумець, разом з учасницею, створили відеосюжети, де виступили у ролі сценаристів, акторів та режисерів. На це ноу-хау конкурсу глядачі реагували жваво і з оплесками.
Слід зауважити, що важливу роль у виступах учасниць відіграють саме їх групи підтримки — вони допомагають створювати номери, танцюють та співають разом із конкурсантками, надають їх виступам масовості. Це важливо принаймні у тому контексті, в якому сьогодні існує програма «Міс Звягеля»: аби здобути перемогу, окрім зовнішніх даних, учасницям слід володіти ще й творчими здібностями.
Цей факт, до речі, у декого з новоград-волинців викликає протест — вони вважають, що час змінив підходи до «Міс Звягеля». Конкурс, де обирають красуню, має бути націлений передусім на зовнішність конкурсанток. Інакше для популярної програми існує загроза стати схожою на традиційні шкільні та студентські конкурси… Як би там не було, а саме існуючий формат конкурсу є успішним впродовж дев’ятнадцяти років.
Інтригу року своїм рішенням розвіяло журі на чолі з автором ідеї конкурсу Іриною Панасюк. Власне, саме пані Ірина й озвучила вердикт: корону «Міс Звягеля-2010» отримала учасниця №3 Анна Бобровська, титул першої віце-міс — №5 Вікторія Білошкурко, друга віце-міс — №2 Вікторія Верхоланцева. «Міс чарівність» стала №4 Альона Олішкевич, «Міс грація» — №1 Наталія Ванат. Спонсори подарували дівчатам подарунки та нагородили грошовими преміями.
— Я хотіла перемогти — і я перемогла, — поділилася враженнями після перемоги Анна Бобровська. — Дуже дякую усім, хто допомагав і підтримував мене, я дуже щаслива!
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА