МІЖНАРОДНИЙ ПРОБІГ «ПАМ’ЯТЬ»: ЗАГИНУВ СПОРТСМЕН

МІЖНАРОДНИЙ ПРОБІГ «ПАМ’ЯТЬ»: ЗАГИНУВ СПОРТСМЕН

Через Новоград-Волинський проліг маршрут міжнародного велопробігу «Пам’ять», організований з нагоди 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Участь у ньому взяли ветерани велоспорту з різних регіонів України: Івано-Франківщини, Харківщини, Київщини, Криму.
Пробіг відбувся за підтримки Президента, Кабміну, Міністерства у справах сім’ї, молоді і спорту та Національного олімпійського комітету. Впродовж одинадцяти діб учасники велопробігу побували у місцях, позначених великими боями на території України та Республіки Білорусь. Зокрема, це — Київ, Чернігів, білоруські міста: Мозир, Житковичі, Пінськ, Кобрин і знову українські — Ковель, Луцьк, Рівне, Житомир та Біла Церква, де фінішував пробіг. Серед інших міст, спортсмени завітали і до Новограда-Волинського. У нашому місті вони поклали квіти до меморіалу загиблим у концтаборі, що у роки війни знаходився на території другої та п’ятої шкіл.
Спортсмени — учасники велоклубу «Віраж», що діє у Білій Церкві. Як розповів керівник Микола Курафєєв, який також очолює комісію ветеранів велосипедного спорту України, у Новограді-Волинському спортсмени побували не вперше, тож знають місто як гостинний край із привітними мешканцями.
— Маршрут пробігу складає півтори тисячі кілометрів, — поділився враженнями Микола Курафєєв, — Виснажлива і довга дистанція, але наші учасники — ветерани велоспорту з великим досвідом, які брали участь у чемпіонатах ­Європи та кубках світу. Ми постійно влаштовуємо заходи до знаменних і пам’ятних дат в Україні, а 65-річниця Перемоги — особлива подія для нашого народу. Цей велопробіг — данина шани, свідчення пам’яті про найбільший за силою духу приклад мужності та патріотизму, а також знак вічної скорботи за тими, хто поклав на вівтар Перемоги найдорожче — життя.
Цей пробіг, на жаль, спортсменам запам’ятається прикрим випадком, що трапився у Рівному. Тут команда спорт­сменів зазнала непоправної втрати — несподівана смерть забрала життя п’ятдесятилітнього учасника велопробігу. Як повідомив Микола Курафєєв, смерть наступила внаслідок відірвання тромбу. Новоград-Волинський став першим пунктом зупинки після цього інциденту, тому настрій спортсменів був відповідний — люди перебували у сум’ятті. Втім маршрут продовжили, а фінішував пробіг у Білій Церкві в День Перемоги.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА