ВІДРОДЖЕННЯ «ЗІРНИЦІ»

ВІДРОДЖЕННЯ «ЗІРНИЦІ»

\"ВІДРОДЖЕННЯ«Зарница, зарница, военная наша игра...».
Люди мого покоління, чиє дитинство пройшло за часів СРСР, добре пам'ятають слова цієї пісні, яку радісно співали під час проведення військово-спортивної гри «Зірниця». З яким азартом ми бігали по лісі, шукаючи прапор умовного супротивника!
За велінням долі 22 роки тому я прийшла працювати вчителем російської мови та літератури ЗОШ №7 — школи, яка славилась своїми військово-патріотичними традиціями.
Під керівництвом вчителя-ентузіаста В.Л.Дідковського юнармійці сьомої школи щороку були переможцями не тільки міських і обласних, але й всесоюзних змагань.
До 65-річчя Великої Перемоги ми вирішили відродити славні традиції минулого і провести вже добре забуту «Зірницю». Для цього розробили положення, визначили основні завдання та мету гри. Організаторами виступили самі. Для першого разу для участі у віськово-спортивних змаганнях запросили загони 7-х класів ЗОШ №3, 7, 8, колегіуму.
Оргкомітет, який очолювала спеціаліст міського управління освіти і науки Найдюк В.І., провів величезну підготовчу роботу. Вчитель обслуговуючої праці ЗОШ №7 Гежа Л.В. пошила прапори. Медичне обслуговування здійснювала медсестра ЗОШ №7 Скоропляс Г.М., а вчителі фізичної культури та захисту Вітчизни Гопанчук С.М., Яковлєв О.В. підготували цікаві змагання і розробили військово-тактичну гру на місцевості.
Загони вищевказаних шкіл зібрались на мальовничому березі річки Случ, де їх привітала начальник управління освіти і науки Ільяхова О.В.
Спочатку команди розділились на два загони: «червоних» і «синіх». Особливістю цього поділу було те, що членами кожного загону стали діти з різних шкіл. Це дало їм можливість ближче познайомитись один з одним, подружитися.
За 20 хв. вони повинні були вирішити організаційні питання: дати назву своєму загону, придумати девіз, обрати командира і редактора «Бойового листка», нашити погони.
Після шикування, переклички девізів, здачі рапортів кожен загін отримав бойове завдання.
І розпочалися спортивні змагання у складі загону, які ми умовно назвали «Випробування перед боєм». Діти із задоволенням перетягували канат, стрибали з місця, переносили одночасно по три баскетбольні м'ячі, брали участь в естафеті з обручами, набивали м'яча тощо.
У більшості видів змагань переміг загін «Молода Січ» («сині»), члени якого були більш швидкими і спритними, ніж «Соколята» («червоні»).
Останній етап змагань був найцікавішим. Це, власне, була гра «Захопи прапор супротивника».
З обох боків величезної галявини розвівалися на вітрі прапори, які потрібно було одним захистити, іншим — захопити.
В імпровізованому бою були «поранені» і «вбиті». Особливо відзначився учень 7 класу ЗОШ №3 Тишинський Костянтин, який першим захопив прапор «червоних».
Закінчився «бій» вогником дружби, під час якого втомлені бійці смакували запашною солдатською кашею і ділились враженнями від побаченого і пережитого.
О.СУХОВА, заступник директора з ВР ЗОШ №7
Фото Віктора ТИМОЩУКА