ОЛЕКСАНДР ДЕНИСЕНКО: ДУМАЙТЕ, ЩО ЧИТАЄТЕ. А ЯК ПРОЧИТАЄТЕ, — ЩЕ РАЗ ПОДУМАЙТЕ…

ОЛЕКСАНДР ДЕНИСЕНКО: ДУМАЙТЕ, ЩО ЧИТАЄТЕ. А ЯК ПРОЧИТАЄТЕ, — ЩЕ РАЗ ПОДУМАЙТЕ…

У НОВОГРАДІ-ВОЛИНСЬКОМУ ПРЕЗЕНТОВАНО НОВУ УКРАЇНСЬКУ КНИЖКУ
Нових книжок в Україні сьогодні видається чимало, після тривалого занепаду у книговидавництві це тішить. Втім, у Новограді-Волинському про сучасну літературу та її представників відомо небагато, бо читати у нас… практично нічого. У Звягелі, який подарував світові геніальну поетесу, немає нормальної книгарні. Такої, де можна було б з головою поринути у світ літературної класики, познайомитися з творчістю сучасних українських авторів. Зрештою, отримати бодай загальне уявлення про те, що читають нині в Україні… На превеликий жаль, те, що пропонують сьогодні на місцевому ринку, — так звана «масова» література, а в реальності — здебільшого низькопробні книжки, розраховані аж ніяк не на інтелектуальні запити. Очевидно, книга у провінції — не найкращий бізнес.
Свідченням того, що за цікавою літературою у Новограді скучили, є нещодавній ажіотаж навколо книжкового форуму — у наметі з книгами в центрі міста ніде було стати, настільки жваво городяни кинулися купувати запропоноване гостями. Наразі тим, хто прагне «живого», а не «інтернетівського» спілкування з книгою, доводиться або замовляти літературу на Петрівці, або при першій-кращій нагоді бігти до книгарень, перебуваючи у інших містах.
Ось із таких причин приїзд письменника Олександра Денисенка 17 травня у Новоград-Волинський — для тих, хто любить читати, став ніби ковтком свіжого повітря. Принаймні для місцевих школярів та їх вчителів — слід по­дякувати міському інформаційно-методичному центру, завдяки сприянню якого цей візит став можливим, та видавництву «Грані-Т», що має на меті розкривати нові, часом несподівані, грані творчості письменників, художників, дизайнерів та редакторів, організовуючи з ними зустрічі у різних містах України.
У п’ятьох новоград-волинських школах Олександр Денисенко презентував нове видання для дітей середнього та старшого шкільного віку — першу книгу роману-фентезі «Межник, або Всесвітнє Свавілля». Автор одразу зауважив, що це — не «Гаррі Потер», книга — про українського хлопчика. У самій назві роману приховано шлях між світами. Його неодмінно треба пройти маленькому героєві, якого звати Марко Рисочка. І між тими світами Маркові відкриється інший, досі нікому невідомий, світ під назвою Світінь. Там немає ані світла, ні темряви, ні злого, ні доброго, ні жахливого чи прекрасного. У тому світі усе змішане, усе складне і заплутане. І тільки, здолавши його шляхи, відкривши його страшні і небезпечні таємниці, Марко Рисочка може повернути людям щастя і сенс життя. Інакше на усе людство чекає свавілля та знищення всього живого…
Гість розповів школярам про себе. Олександр Денисенко — не лише прозаїк, також — драматург, актор та режисер. Свого часу навчався у Києві на факультеті кібернетики, але на другому курсі втік у Москву — хотів вступити на режисерський факультет. Щоправда, набір студентів на режисуру у ВДІку тоді вже був закінчений, тому Олександр вступив на акторський факультет, на курс Сергія Бондарчука. Широкого розголосу набула в Україні п’єса Олександра Денисенка про особисте життя Тараса Шевченка — ­«Оксана». За свою акторську кар’єру він знявся у двадцяти п’яти картинах, втім, коли йому довелося стати актором у серіалах, усвідомив, що така робота для нього — лицемірство.
— Акторська професія може бути цікавою лише в тих країнах, де є високий рівень мис­тецтва, а зніматися у поганих режисерів — це не є ознака розуму. — Поділився письменник своїми міркуваннями з новоград-волинськими школярами.
Така принциповість невипадкова, адже батько Олександра — Володимир Денисенко, — український кінорежисер, (серед відомих кіноробіт — фільм «Сон» за твором Т.Шевченка), а мати — актриса Наталя Наум — зірка українського кіно, незабутня Галя з художнього фільму «За двома зайцями». Відтак Олександр Денисенко порадив школярам осмислено підходити до читання: «Думайте, що читаєте! А як прочитаєте, то ще раз подумайте…»
Під час зустрічі менеджер видавничих проектів «Грані-т» Юлія Червінська розповіла школярам про конкурс, організований видавництвом — на кращий відгук на сучасну дитячу прозу, для учнів 4-5 класів, який проходить з 1 травня по 31 жовтня. Переможці конкурсу, як і торік, отримають у якості призу ноутбук, найактивніша школа — бібліотечку з книг видавництва. У такий спосіб «Грані-Т» популяризує українських авторів, повертає дітей до читання якісних українських книжок.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА