ХОЧЕТЕ БУТИ ЗДОРОВИМИ ТА ЩАСЛИВИМИ? ТОДІ — ПРИЄДНУЙТЕСЬ!

ХОЧЕТЕ БУТИ ЗДОРОВИМИ ТА ЩАСЛИВИМИ? ТОДІ — ПРИЄДНУЙТЕСЬ!

«Пробіг заради життя-2010» вразив цьогорічною масштабністю та розмахом творчих ідей. У суботу, 15 травня, найактивніші новоград-волинці об’єдналися під промовистим гаслом «Здорова родина — міцна Україна» і вийшли на спільний пробіг. Сім років минуло відтоді, як оригінальна ідея представниць жіночої ради була вперше втілена у життя у нашому місті. Тоді мало хто міг уявити, що спортивна акція, яка мала на меті ще й благодійність, отримає таку потужну підтримку з боку людей. Нагадаємо, за благодійні кошти жителів міста були придбані автомобіль та медичне обладнання для лікарні. Ось уже багато років учасники пробігу доводять: спільно громада здатна на великі досягнення задля добробуту рідного міста.


Маршрут пробігу стартував з центрального майдану імені Лесі Українки і тривав вулицями Житомирська — Леваневського — Парк Перемоги — галявина біля трьохсотрічного дуба, що у районі Будинку офіцерів. Тут відбулися спортивні естафети, показові виступи спортивних клубів та секцій, ігри в шахи та шашки, перетягування канату, змагання з арм-спорту, конкурс «Мама, тато, я — спортивна сім’я».
Місцевим медикам пощастило — кращого піару здоровому способу життя годі вигадувати. Про те, що піар дієвий, свідчить хоча б той факт, що з року в рік кількість учасників зростає. За словами голови оргкомітету, заступника міського голови Валентини Титяневич, торік учасниками акції стали 32 команди, цього року — вже 48. Кожна команда для участі підготувала девіз, емблему та лозунг. Серед учасників — освітяни, медики, спортсмени, працівники культури, студенти та учні, представники громадських та політичних об’єднань, а серед дебютантів цього року — трудові колективи військових та правохоронців. Тобто усі, хто прагне бачити Новоград-Волинський успішним та процвітаючим містом, що неможливо без здорових та ініціативних мешканців.
Власне, на ініціативних людей нашому місту пощастило. Аналогів пробігу немає в Україні, конкуренцію творчій ідеї може скласти хіба що столичний «Пробіг під каштанами». Натомість заступник начальника обласного управління у справах сім’ї, молоді та спорту Олександр Антонюк, завітавши на захід, розповів, що мріє, аби схожі акції проводилися на Житомирщині частіше — у містах та селах, адже вони згуртовують людей. Два роки тому «Пробіг заради життя» здобув фінансову підтримку облдержадміністрації. Завдяки цим коштам цьогоріч закупили соки та подарунки для учасників акції. Окремі презенти від ОДА — комплекти постільної білизни — подарували двом зразковим місцевим сім’ям: Кузубяк, Блізніченко та батькові, який без дружини виховує двох дітей, — Віктору Олексійчуку.
Цікаво, що пробіг — це пропаганда не лише здорового способу життя. Також — сімейних та національних цінностей. За задумом організаторів, на акцію, що, до речі, відбулася у міжнародний День сім’ї, усіх запрошували сім’ями, а після спортивних змагань та конкурсів, учасників частували варениками, які приготували кухарі дитячих садочків — близько півтори тисячі вареників на будь-який смак. Вареники — особлива страва у родинному меню кожної української родини. Здавна їх ліпили усією сім’єю, колись це був справжній обряд, який до сьогодні має символічне значення для українців. Принаймні для учасників акції вареники стали приємною та смачною несподіванкою.
— Я щаслива, що наша ініціатива набула такого розмаху, цікавої творчої реалізації, — поділилася голова жіночої ради Тамара Сахненко. — Сьогодні, як ніколи, ми повинні відчувати плече один одного, повинні навчитися знімати стрес, який поруч з нами щодня!
Активним учасником пробігу щороку є і міський голова Микола Боровець. Він розповів, що мріє, аби колись на галявині біля дуба не було порожнього місця — скрізь відпочивали сім’ями новоград-волинці. Відпочивали без спиртного та цигарок, насолоджувалися красою природи і усвідомлювали, що родина — найбільша цінність кожного. Гарна мрія, чи не так?
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА