ПЕРЕМОЖЦЮ — 90!

ПЕРЕМОЖЦЮ — 90!

Григорій Григорович з онуками-близнюками Віталієм і Віталіною, Мальвіною, дочкою Наталією, дружиною Ніною ІларіонівноюСаме такий ювілей відмічав 24 травня відважний учасник бойових дій Великої Вітчизняної війни Григорій Григорович РОМАНЮК.
Народився Григорій у заможній селянській сім’ї в селі Вєровка Новоград-Волинського району (тоді Городницького). Він був найменшим із сімох дітей. Господарство родини було великим, в тому числі і велика пасіка. Діти з малих років привчалися до праці. Після закінчення початкової школи Григорію довелося працювати у лісгоспі, бо батько після розкуркулювання тяжко захворів і помер. У лісгоспі хлопцю спочатку довірили коней, а потім — і трактор. А останнє посприяло тому, що коли Григорія призвали в армію, його направили до Одеського училища, де він навчився керувати танком. А з перших днів початку війни танкіст Романюк бере участь у бойових діях в Криму, в Західній Україні, при форсуванні Дніпра, у визволенні України, Білорусі, Польщі. У складі 19-ї бронетанкової дивізії бив ворога на території Німеччини, під Берліном і на його вулицях.
Ювіляра поздоровляють члени міської ради ветеранів: О.О.Загрива, М.Н.Порецьких, Ж.І.ВасиленкоЗ гордістю говорить ветеран про міць Червоної Армії, яка подолала в жорстокій битві величезний опір гітлерівців під час Берлінської операції, коли Радянська Армія перевершувала ворога в людях у 2,5, в артилерії — у 4, у танках і САУ — у 4,1, в літаках — у 2,3 рази. У цьому страшному бою горів танк і Романюка, його двічі контузило. Але відважний воїн дійшов до перемоги. За героїзм у Берлінській операції Г.Г.Романюка нагороджено орденом Червоної Зірки і медаллю «За взяття Берліна».
До мирної праці воїн перейшов у 1948 році у Новограді-Волинському, де одружився з дівчиною-красунею Ніною. Разом із дружиною виховали шістьох дочок. Троє з них — Раїса, Валентина і Олена — живуть в Америці, Надія — у Канаді, Жанна і Наталія — у Новограді. Живе разом з батьками і доглядає їх Наталія. Дочки, 36 онуків і 44 правнуки Романюків — спадкоємці Великої Перемоги, яку в роки страшної війни кував разом зі своїм народом відважний танкіст Григорій Романюк.
Жанна ВАСИЛЕНКО, член міської ради ветеранів