ТОВАРНА БІРЖА

Згідно з ЗУ №2275-VІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» з доповненнями до ст.15 ЗУ «Про товарну біржу»: «Не можуть бути предметом біржової торгівлі речі, визначені індивідуальними ознаками, якщо вони не продаються як партія, а також вживані речі, включаючи транспортні і капітальні активи. Таке обмеження не поширюється на майно, яке відчужується з податкової застави, а також майно, конфісковане відповідно до закону. Для цілей цього Закону: партією вважається певна кількість (але не менше двох одиниць) однорідних товарів одного або декількох найменувань, закуплених, відвантажених або отриманих одночасно за одним товарно-супровідним документом; уживаними товарами вважаються товари, що були у користуванні не менше року, транспортні засоби, що не підлягають під визначення нового транспортного засобу за законом, а також будь-який капітальний актив, який був прийнятий в експлуатацію до його продажу. Даний закон забороняє товарним біржам реєстрацію угод купівлі-продажу авто, розрахований на фізичних осіб, оскільки раніше така схема дозволяла уникнути 15% податку з проданого автомобіля і істотно знижувала його вартість. Згідно з внесеними змінами, відчуження транспортних засобів покладається на нотаріусів.
Для відчуження транспортного засобу через нотаріуса необхідно подати такі документи:
1.Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, знятого з обліку.
2. Експертна оцінка транспортного засобу.
3. Згода подружжя ( продавця та покупця).
4. Витяги:
— Витяг з реєстру рухомого майна про податкові застави.
— Витяг з реєстру правочинів про кількість продажів у поточному році.
5. Заява продавця про перший продаж ( при продажу одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера або моторного (парусного) човна, не частіше одного разу протягом звітного податкового року).
Більш детальну консультацію вам нададуть нотаріуси: Люлевич А.І. — 3-52-17,­ Якубовська Т.О. — 5-51-91, Мякотіна Н.Ф. — 3-52-76, Лінкевич Б.А. — 2-12-45, Качан В.О.— 3-50-54, Борисюк Л.М. — 3-53-40, Плюйко В.П. — 5-64-99, Лавренюк Т.Г. — 2-07-63.
В.ПЛЮЙКО, приватний нотаріус