ВОЛОДИМИР КАЛЕНСЬКИЙ: «У 2011 РІК МИ УВІЙДЕМО З БЮДЖЕТОМ НА БАЗІ НОВОЇ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ І НОВОГО ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ»

ВОЛОДИМИР КАЛЕНСЬКИЙ: «У 2011 РІК МИ УВІЙДЕМО З БЮДЖЕТОМ НА БАЗІ НОВОЇ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ І НОВОГО ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ»

2 липня виповнюється 20 років від дня створення податкової служби України. З цього приводу наша наступна розмова з начальником Новоград-Волинської об’єднаної податкової інспекції В.П.КАЛЕНСЬКИМ:
— Володимире Павловичу, як саме 20 років тому створювалася податкова служба України?
— Податкова служба України створена на базі фінансових відділів, які працювали при міськвиконкомі та райвиконкомі. У 1996 році була утворена об’єднана державна податкова інспекція. 30 жовтня 1996 року в структурі податкової служби з’явився підрозділ податкової міліції.
У 1997 році міськвиконком нам виділив ось це приміщення, де ми зараз і знаходимося.
— Володимире Павловичу, з якого року особисто ви працюєте в податковій інспекції і як можете охарактеризувати колектив, що його очолюєте?
— З 1999 року я перейшов у податкову з контрольно-ревізійного управління. Очолюю податкову інспекцію з січня 2005 року. У нас гарний, дружній колектив — молодий, ініціативний, досвідчений, всі мають вищу економічну освіту. У податковій міліції — 100-відсотково чоловічий, а у нас 80 відсотків працівників — жінки. Я щиро горджуся тим, що у нас такий високопрофесійний колектив, де працюють ветерани служби, яких сьогодні хочеться згадати особливо теплими словами — у них ми вчимося і переймаємо досвід. Це — В.В.Костомар, Г.О.Бойко, С.К.Демінчук, Т.П.Скидан.
Загалом наш колектив нараховує сто чоловік, з яких 23 — податкова міліція. Цей підрозділ обслуговує Новоград-Волинський місто і район, Баранівський, Романівський, Червоноармійський, Черняхівський і Володарсько-Волинський райони. Податкова інспекція обслуговує Новоград-Волинський місто і район.
— На останньому пленарному засіданні міської ради з вуст першого заступника обласної податкової служби ми почули про те, що Новоград-Волинська податкова за показниками — одна з кращих на Житомирщині. За якими показниками?
— По державному бюджету ми займаємо четверте місце в області — за підсумками роботи п’яти місяців. На сьогодні (на 25 червня) ми вже виконали бюджет міста і району за шість місяців. Хочу при нагоді щиро подякувати платникам за те, що вчасно заплатили податки, а, значить, вчасно піде виплата заробітної плати, нарахування на пенсію і виплата пенсії.
На даний час ми вже констатуємо той факт, що у нас надходжень до державного бюджету більше, ніж було за аналогічний період минулого року — за рахунок сплати податку на додану вартість і податку на прибуток.
На сьогодні питома вага надходжень по контрольно-перевірочній роботі займає майже 90 відсотків, а забезпечення примусового стягнення невчасно сплачених податків — 8-7 відсотків. А якщо порівняти ці цифри з періодом початку створення податкової служби, то вони були з точністю до навпаки. Платники сьогодні у нас декларують добровільно майже 90% податків.
— Які підприємства сплачують найбільші податки до бюджетів — ­державного і районного?
— Це ті підприємства, які працюють стабільно. Маючи нагоду, хочу щиро подякувати нашим великим платникам — ВО ТОВ «Техна», Новоград-Волинському та Городницькому лісгоспам, ВАТ «Новоград-Волинський м’ясокомбінат», ТОВ «Церсаніт-інвест», ВАТ «Новоград-Волинський хлібозавод». Ці підприємства регулярно виплачують податки, розуміючи і наше завдання, і всю важливість своєчасної сплати.
— Володимире Павловичу, яка ситуація нині склалася в малому бізнесі?
— Малий бізнес також вносить свою суттєву частку у надходженнях до бюджетів — це єдиний податок, фіксований податок, податок з доходів фізичних осіб, найманих працівників. Найбільше податків сплачують такі підприємці як В.Смоляр та В.Герус — їх питома вага серед платників податків малого бізнесу — найбільша, десь до 50%. Як до місцевого, так і до державного бюджету.­
— Чи можна говорити про те, що криза вплинула на малий бізнес у плані зменшення реєстрації числа приватних підприємців?
— Ні, такого зменшення не спостерігається. У нас приватних підприємців зареєстровано майже 5 тисяч осіб, з них більше двох тисяч — це платники єдиного податку. Що відчувається, то це зменшення найманої робочої сили. Пояснюється це тим, що йдуть великі відрахування до Пенсійного фонду. Це неабияке навантаження, особливо — для фізичних осіб. Криза таки дається взнаки, тож підприємці намагаються економити хоча б на найманій праці. Але ми посилили контроль за використанням незареєстрованих працівників, щоб заробітна плата у конвертах не виплачувалася.
— Яких змін можна очікувати представникам малого бізнесу від нового податкового кодексу?
— Податковий кодекс, який був заслуханий у першому читанні і направлений на доопрацювання, якихось змін у бік погіршення, як цього остерігаються деякі підприємці, не передбачає. Навпаки, як на мене, то навіть є деяке пом’якшення податкового навантаження. Але ще мають внести дуже багато поправок, так що будемо бачити — яким буде його остаточний варіант.
Щодо єдиного податку, то, на мій погляд, у сфері торгівлі він себе уже вичерпав, а у сфері послуг — він якраз і є найоптимальніший. А як Верховна Рада прийме новий податковий кодекс, то будемо його спільно вивчати, виходити на підприємства, пояснювати через засоби масової інформації.
Планується так, що з 1 січня 2011 року ми увійдемо з бюджетом на базі нової податкової політики і, відповідно, нового податкового кодексу.
— Що б ви хотіли побажати колегам з нагоди ювілею податкової служби?
— Маючи нагоду, хочу привітати колег і весь наш колектив з 20-річчям створення податкової служби, побажати в цей нелегкий час витримки, міцного здоровя та благополуччя, щоб всі ці кризові явища не торкалися наших родин. Нехай наш колектив завжди буде таким, який він є, щоб всім нам разом сприяти наповненню державного та місцевого бюджетів. Успіхів у всіх починаннях!
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА