УСПІШНІ ЗЕЛЕНІ ЖНИВА — ОСНОВА УСПІХІВ У ТВАРИННИЦТВІ

Триває заготівля зелених кормів — цей період сільсько­господарських робіт ще називають зеленими жнивами. Як проходять вони на Новоград-Волинщині, — про це наша наступна розмова з начальником управління агропромислового розвитку РДА, кандидатом сільськогосподарських наук Р.М.КИРИЛЮКОМ:
— Руслане Миколайовичу, чи можна вже підвести перші підсумки зелених жнив?
— Так, на території Новоград-Волинського району в господарствах зелені жнива в розпалі, і можна підвести певні підсумки щодо діяльності тих чи інших сільськогосподарських підприємств. У цьому році багаторічні трави, що складають переважну більшість кормових культур у тваринництві, виросли не гірше і не краще за середній показник. А хто надав відповідний догляд: підживив, поборонував, де травостій нормальний і відповідно вихід кормових одиниць з гектара більший. Хочу відзначити те, що в цьому році в районі на заготівлі сінажу працював кормозаготівельний комплекс «Ягуар», яким скористалися такі сільськогосподарські підприємства як ПП «Оранта», село Коритище, де вже заготовлено, завдячуючи цьому, більше тисячі тонн раннього силосу. Скористалося цими послугами також СТОВ «Богдана Хмельницького», село Повчине, в якому також заготовляли ранній силос із кормових культур і обходилися своїми силами ПСП «Поляна», село Поліянівка, де заготовлено вже вдосталь як сіна, так і сінажу. У ПСП «Перемога», с.Нова Романівка, заготовлено також достатню кількість сіна, і майже вже підходить до завершення збирання сінажу.
Як ніколи у ПСП «Граніт», село Токарів, зацікавилися заготівлею сінажу, і це дуже правильно. Заготовлюється сінаж із такої культури як люцерна, що дає по три-чотири укоси, і у зв’язку з цим там також 1400 тонн заготовлено сінажу.
— Чи всім господарствам району вдалося досягти гарних показників на цих зелених жнивах?
— На жаль, як є лідери, так завжди є відстаючі, аутсайдери. До прикладу — в підприємстві «Едельвейс», де перебуває на утриманні біля 400 голів великої рогатої худоби, нині ще не приступили до заготівлі кормів. Надзвичайно насторожує цей стан справ.
— Якими ж мають бути складові успіху?
— Успіх там, де є нововведення, де керівники дружать з наукою, де використовують сучасну техніку. Так, кормозаготівельний загін району поповнився пресом для тюкування сіна — його закупили в ПП «Терези», село Гірки. Це прес білоруського виробництва.
Слід відзначити, що на Новоград-Волинщині на тому тижні з’явився потужний кормозаготівельний комплекс «Ягуар», який придбали в ПП «Галекс-Агро». Там закупили ще дві німецькі косарки, що підсилить кормозаготівлю в районі. Слід відзначити, що тут серйозно зайнялися кормовими культурами, адже постає дуже відповідальний момент, коли до кінця липня буде завезено сто голів нетелів елітної породи з Чехії, — вони вже знаходяться там на карантині і до кінця місяця прибудуть на Новоград-Волинщину. До кінця року буде закуплено ще сто голів, а в перспективі, до 2014 року, ферма заповниться 400 головами даної породи.
Пустувало недобудоване тваринницьке приміщення в селі Гульськ, яке взявся реставрувати О.М.Ющенко, і тепер там буде новітній доїльний зал із сучасним ­обладнанням — це підприємство європейського типу. Для успіху необхідна кормова база — вона закладена, господарство займається зернобобовими культурами як на сіно, так і на сінаж, закладено гарне пасовище з багаторічними травами, де висіяно сім компонентів, і я переконаний, що ситуація у тваринництві в районі, завдячуючи цьому підприємству, багато покращиться.
— Як загалом почувається галузь тваринництва на Новоград-Волинщині?
— Коли переходити до здобутків у тваринництві, де все залежить від кормової бази і від організації сільськогосподарського підприємства, від наявності фахівців у галузі тваринництва, від ветеринарної служби, то слід відзначити, що ряд підприємств значно збільшили виробництво молока. На тисячу літрів до минулого року плюсує ПСП «Перемога» (Нова Романівка), де нині надоюється на корову 17,5 кг молока на корову, в ПП «Оранта» ­(Коритище) також плюс тисячу кг добавка до реалізації минулого року і надій молока складає 15,7 кг. Також ПП «Поляна» (Поліянівка) — 14 кг. Звідси і відповідно грошові надходження. Не завжди радують розрахунки, але в той же час це — надійний засіб обігових коштів, надійне джерело виплати заробітної плати та податків у сільськогосподарському виробництві.
Ряд керівників, образно кажучи, відчули «смак молока», зрозумівши, що цей продукт дає протягом року обігові кошти як у зимовий, так і в літній період. Слід відзначити, що покращилися справи в цьому плані у ПП «Золота нива» (Середня Деражня), ПП «Світоч» (Великий Молодьків).
Якщо говорити про поголів’я в цілому по району, то за червень місяць воно збереглося, і на перше липня ми не зменшили жодної голови корів — нині їх в районі нараховується 3200. А всього рогатої худоби налічується 8541 голова — ми на третій позиції в області по даних показниках.
Якщо вдаватися в аналіз і в економічні показники, то на сто гектарів сільськогосподарських угідь ВРХ у нас найбільше в ЗВК «Новоград-Волинський», в ПСП «Перемога», ПСП «Граніт», де утримується від 66 до 40 голів ВРХ на сто гектарів сільськогосподарських угідь. Не зменшує уже протягом багатьох років кількість поголів’я і ПСП «Оранта». У співбесіді з керівниками ми прийшли до висновку, що якщо займатися тваринництвом, то й пільгове кредитування тоді не потрібне. Адже тваринництво — це та ощадкнижка, яка завжди може дати необхідні кошти для щоденних потреб.
— Руслане Миколайовичу, як вплинули цього року непрості погодні умови на хід робіт у галузі сільського господарства?
— У цьому році погодні умови скорегують урожайність зернових культур, а серед цих культур переважають цього річ такі хвороби, як фореоз і септоріоз зернових. Звичайно, хто обробляв поле за повною технологією і вніс відповідну кількість мінеральних добрив, — там господарство менше постраждає. А там, де недопрацювали в технології, — урожайність зменшиться.
Стихійні дощі призвели до того, що ряд посівів сільськогосподарських культур полягло, що означає: жнива не будуть легкими. А якщо говорити про об’єми збирання, то тільки ранніх зернових у нас 17,5 тисяч гектарів. Близько трьох десятків комбайнів нам необхідно додатково в район для того, щоб у стислі терміни зібрати урожай на такій площі.
Щодо проведення жнив можна говорити багато, але дещо пізніше даній темі буде призначена нарада з керівниками сільськогосподарських підприємств — десь ближче до 20 липня, коли завжди традиційно на Новоград-Волинщині розпочинаються жнива зернових культур.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА