БУДЬТЕ ОБАЧНИМИ!

Сьогодні, здавалося б, важко знайти довірливих людей. Втім, кожного дня хтось із нас стає жертвою зловмисників, котрі наживаються саме на нашій довірливості. Шахраї вдосконалюють свої навички, вигадують нові витівки, а тому потрапити до них на гачок дуже легко. Аби дізнатися про існуючі шахрайські схеми, що найбільш розповсюджені в нашому місті, ми попросили розповісти начальника Новоград-Волинського МВ, полковника міліції, Віктора Володимировича Прилипка.
— Перше місце в цьому своєрідному рейтингу, — сказав він, — посідає полювання за мобільними телефонами. Особливе занепокоєння викликає ситуація з «модними» підлітками, адже улюблене «місце роботи» шахраїв – територія поруч зі школами та іншими навчальними закладами. В цю пастку потрапляють учні та підлітки, на яких і «полюють» любителі сучасних засобів комунікації.
Як завжди, схема їх роботи геніально проста: на вулиці зловмисник підходить до підлітка з проханням дати свій телефон на кілька хвилин. Переконливими аргументами в таких випадках є відсутність грошей на рахунку, або ж необхідність зробити дуже важливий дзвінок. Довірливі юнаки без зайвих вагань віддають свої телефони в руки незнайомця, навіть не замислюючись над справжніми намірами зловмисника.
Для того, щоб не потрапити в подібну халепу, міліціонери радять взяти у союзники звичайний здоровий глузд. Не слід привертати до себе увагу, розмовляти на вулиці по телефону, демонструючи його сучасну модель. Тут ви одразу ж потрапляєте в коло уваги шахраїв.
Хоча й буває по-іншому: мобільник зловмисник може просто вирвати з рук, зірвати з шиї, а у випадку опору — пригрозити чи, ще гірше, застосувати фізичну силу. Тому батькам, які купують своїм нащадкам телефони, варто пам’ятати про небезпеку, якій вони піддають своїх дітей.
Школярам та учням слід одразу ж розповісти про такий інцидент вчителям або батькам.
Правоохоронці радять запам’ятати всі дані свого телефону, бути уважним у місцях масового скупчення людей, не давати на вулиці незнайомим людям телефонувати зі свого мобільного. І ще одна важлива річ: подбайте про те, щоб у вас завжди був зв'язок із батьками, котрі проживають у сільській місцевості, та малолітніми дітьми, не забувайте ввести в телефонну книжку мобільного номер телефону міліції.
Шановні новоград-волинці, пам’ятайте, чим швидше ви звернетесь до міліції, тим більше шансів у правоохоронців знайти зловмисника та повернути вам дорогу мобільну іграшку.
О.ПЕТРУК, старший лейтенант міліції