БЕРЕЖІТЬ ЖИТТЯ ДІТЕЙ...

Проблема дитячого дорожньо-транспортного травматизму в Житомирській області залишається актуальною. За 6 місяців поточного року на автошляхах Житомирщини за участю дітей віком до 18 років сталося 67 дорожньо-транспортних пригод, в яких 14 дітей загинуло та 108 було травмовано. Викликає тривогу і той факт, що разом зі зростанням пригод за участю дітей збільшується кількість пригод, причиною яких стає порушення Правил дорожнього руху саме неповнолітніми. За 6 місяців сталося 23 пригоди, в яких 3 дітей загинуло та ­29 отримали травми різних ступеней важкості. Лише з початку літа за участю неповнолітніх сталось 29 пригод, в яких 3 дітей загинуло та 36 отримали травми. З вини дітей сталося 16 пригод, у яких 3 дітей загинуло та 18 отримала травми. Найбільш поширеними порушеннями, що стали причиною трагедій, — перехід дітьми вулиці в недозволених місцях, раптовий вихід на дорогу поблизу транспорту, що рухається, вихід на проїзну частину із-за перешкод, порушення ПДР неповнолітніми, котрі керують різними транспортними засобами.
Так 27 червня, на перехресті автодоріг Іванків-Радомишль та Овруч-Кочерів Радомишльського району Житомирської області, водій автомобіля «ПЕЖО», 17-річний мешканець міста Києва не вибрав безпечної швидкості руху та, виконуючи маневр повороту праворуч, не впорався з керуванням, з’їхав у кювет, де здійснив наїзд на дерево. Внаслідок ДТП двоє пасажирів автомобіля загинули на місці пригоди, ще двоє отримали тілесні ушкодження та доставлені до медичного закладу.
29 червня, на а/д смт.Ємільчине-с.Медведово Ємільчинського району, водій автомобіля ВАЗ-2101, 12-річний хлопець, без дозволу батьків взяв автомобіль та на заокругленій ділянці дороги не впорався з керуванням, з’їхав у кювет, де скоїв наїзд на дерево. Внаслідок ДТП водій автомобіля та двоє пасажирів, хлопці 1995 р.н. та 1998 р.н., отримали тілесні ушкодження та доставлені до медичного закладу.
3 липня, в с.Левків Житомирського району, водій автомобіля ВАЗ-2107, 15-річний місцевий мешканець, не впорався з керуванням, виїхав на смугу зустрічного руху, де скоїв наїзд на металевий колесовідбійник. Внаслідок ДТП водій автомобіля отримав тілесні ушкодження та доставлений до медичного закладу 16-річна пасажирка автомобіля доставлена до медичного закладу, де від отриманих тілесних ушкоджень померла.
7 липня, в м.Житомир, по вулиці Мануїльського, водій автомобіля ВАЗ-21099, 52-річний мешканець смт.Ружин, рухаючись зі сторони вулиці Котовського в напрямку вулиці Київської, здійснив наїзд на пішохода, 7-річну дівчинку, котра перебігала проїзну частину зліва направо, відносно напрямку руху автомобіля. Внаслідок ДТП малолітня від отриманих тілесних ушкоджень померла в кареті швидкої допомоги.
Аналіз всіх пригод свідчить, що діти не дотримуються елементарних правил поведінки на дорозі. Високий рівень дитячого дорожньо-транспортного травматизму та значної частки смертельних випадків викликає серйозну занепокоєність. Допомогти дітям виробити вміння передбачити небезпеку, правильно оцінити відстань до автомобіля, що наближається, його швидкість і свої можливості — завдання дорослих. Від педагогів, батьків, бабусь і дідусів залежить, як надалі поводитимуться дівчатка і хлопчики на дорозі.
Але уся та кропітка робота фактично зводиться нанівець поведінкою дорослих на наших вулицях. Адже для дітей найбільшу силу переконання має приклад. І перш, ніж ступити на проїзну частину, опустіть очі донизу і побачите навколо малюків. Так вони вже влаштовані, що дивляться не на світлофор, а на вас. Ви можете їх власною поведінкою чи й зауваженням втримати на тротуарі, поки не включиться зелене світло. І цим збережете дитині її життя і здоров’я тепер і в майбутньому.
Отже дисципліна, а разом з тим і безпека дітей, починається з дисципліни дорослих. Тому, коли діти стають винуватцями дорожньо-транспортних пригод, — це значить їх своєчасно не навчили і не виховали. Бажано б нам, дорослим, добре замислитися над цим.
Державтоінспекція звертається до батьків! Навчайте дітей реально оцінювати дорожню обстановку навколо себе. Повторюйте з ними Правила дорожнього руху, пильно стежте за поведінкою дітей на дорозі. Роз’ясніть сину чи доньці про наслідки недотримання ваших рекомендацій.
Водії! Будьте уважні та обережні в місцях, де можлива поява дітей на проїзній частині. Якщо побачили на дорозі дитину, — будьте готові до її непередбачуваної поведінки. Щоб попередити можливу біду, — збавте швидкість, а якщо потрібно, — прийміть міри до повної зупинки транспортного засобу. Пам’ятайте, що від Ваших дій залежить життя та здоров’я інших учасників дорожнього руху!
Діти! Ми, дорослі, надіємося, що Ви завжди будете дотримуватися Правил дорожнього руху: переходити дорогу в установлених місцях, а саме, де є пішохідні переходи, встановлені світлофори; не виходити на дорогу перед транспортними засобами, що наближаються; не влаштовувати ігор на автошляхах та поблизу них; в очікуванні автобуса знаходитись тільки на тротуарі, а не на проїзній частині.
Пам’ятайте, діти, що ці поради є гарантією вашого життя та здоров’я!
УДАІ УМВС України в Житомирській області