А МАК СІЮТЬ…

А МАК СІЮТЬ…

Міліцейські хроніки останнього тижня щедро рясніють повідомленнями про виявлення незаконних посівів нарковмісних рослин. Хоча, стверджують правоохоронці, загальна тенденція до зменшення як їх кількості, так і об’ємів на території Житомирщини, прослідковується.
6 липня дільничні інспектори Коростишівського РВ у ході проведення оперативно-профілактичних заходів у с.Городському на присадибній ділянці 73-річної пенсіонерки виявили 1 тис. 630 рослин­ снодійного маку. Її односельчанка, така ж пенсіонерка, зростила ще 350 стебел маку.
А літня жителька с.Браженки Черняхівського району на своєму городі вирощувала майже 1,5 тисячі цього ж небезпечного зілля, на земельній ділянці її сусідки інспектори нарахували 341 рослину нарковмісного маку.
У домогосподарстві пенсіонерки із с.Калинівка Володарськ-Волинського району працівники міліції вилучили 904 рослини снодійного маку. У селі з такою ж назвою, але уже Новоград-Волинського району, було виявлено незаконний посів 350 маківок, такі ж за об’ємом ділянки зафіксовані у смт.Ємільчине та селі Неділище цього ж району.
Посіви із майже півтисячним врожаєм знищили оперативники у смт. Лугини та селі Красносілці Чуднівського району. Фігурують у зведеннях і Баранівський, Бердичівський, Житомирський, Коростенський, Лугинський, Малинський, Овруцький, Олевський та Радомишльський райони області, де виявлено незаконні посіви розміров від 100 до 300 рослин маку.
Зібрав урожай на одному з них 24-річний житель Новограда-Волинського, проте скористатись не встиг. 6 липня у райцентрі працівники сектору по боротьбі з незаконним обігом наркотиків разом з інспекторами ДАІ зупинили автомобіль «Opel Omega» під керуванням чоловіка. При огляді машини та згодом гаража було виявлено 1,5 кг подрібнених зелених голівок маку, 50 гр рослинної суміші світло-коричневого кольору та 112 рослин снодійного маку.
Загалом же з початку оперативно-профілактичних заходів «Мак-2010», що тривають на території області, виявлено 130 фактів незаконних посівів, де на площі 15,5 га зростало 63,5 тисяч рослин маку та конопель. З нелегального обігу вилучено майже 11 кг наркосировини. За виявленими фактами порушено 22 кримінальні справи. Передбачено покарання від штрафу 100 неоподатковуваних мінімумів до позбавлення волі на строк до семи років.
Алла ВАЩЕНКО, ВЗГ УМВС України