«СИЛЬНА УКРАЇНА» — ЦЕ РЕАЛЬНА АЛЬТЕРНАТИВА СТАРИМ ПОЛІТИЧНИМ СИЛАМ ПАРТІЯ СЕРГІЯ ТІГІПКА РОЗРАХОВУЄ БУТИ ПРЕДСТАВЛЕНОЮ В МІСЦЕВИХ ОРГАНАХ ВЛАДИ У ВСІХ РЕГІОНАХ

«СИЛЬНА УКРАЇНА» — ЦЕ РЕАЛЬНА АЛЬТЕРНАТИВА СТАРИМ ПОЛІТИЧНИМ СИЛАМ ПАРТІЯ СЕРГІЯ ТІГІПКА РОЗРАХОВУЄ БУТИ ПРЕДСТАВЛЕНОЮ В МІСЦЕВИХ ОРГАНАХ ВЛАДИ У ВСІХ РЕГІОНАХ

Днями Верховна Рада ухвалила рішення про проведення місцевих виборів 31 жовтня. Для політичних сил це стало сигналом до початку боротьби за голоси виборців. Протягом багатьох років основна конкуренція за підтримки українців розгорталася між Партією регіонів і БЮТ. Але на нинішніх місцевих виборах про себе на повну силу заявить партія «Сильна Україна», яку очолює віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко, який посів третє місце на минулих президентських виборах.
Україна втомилася від постійного суперництва між Партією регіонів і БЮТ. Це засвідчили ще минулі президентські вибори. Тоді у другому турі багато людей голосували не «за» одного з кандидатів, а «проти» іншого. Багато аналітиків і експертів вважають, що коли б у другий тур вийшов прогресивний представник нової хвилі політиків Сергій Тігіпко, — він би став переможцем. Тоді це залишилося на рівні прогнозів, але на місцевих виборах цієї осені Сергій Тігіпко та його партія «Сильна Україна» можуть розраховувати на хороший результат у багатьох регіонах.
ПАРТІЯ ЛІДЕРІВ
«Сильна Україна» побудована на принципово новій основі. За словами Сергія Тігіпка, партія збирає у своїх лавах ініціативних людей, які займають активну громадянську позицію і націлені на реалізацію своїх ідей у всіх сферах життя держави і на всіх рівнях, починаючи з власного села, міста, району. На думку Тігіпка, старі партії — це не більш, ніж масовка для їхніх лідерів. Іншими словами, якщо з БЮТ забрати Тимошенко, то блок сам по собі нічого не буде вартий. Тігіпко впевнений, що на місцях люди голосують не за лідера партії, а за самих партійців, які своєю працею заслужили довіру земляків. До речі, висуванці від «Сильної України» нещодавно перемогли на позачергових виборах у населених пунктах Івано-Франківської, Дніпропетровської областей та на Закарпатті.
За даними Секретаріату «Сильної України», у партії сьогодні зареєстровано більше 1600 організацій на місцях. Кількість прихильників партії реформаторів і нових лідерів постійно зростає, і, за даними соціологічних досліджень, «Сильна Україна» потіснила з другого місця в рейтингу загальнонаціональних політичних партій БЮТ. А нещодавно «СУ» розгорнула в регіонах країни масштабну акцію «Приєднуйся». «Кожен, хто поділяє статут і програму «Сильної України», може подати заявку на вступ до партії, — зазначила заступник голови «СУ» Олександра Кужель. — Для цього необхідно заповнити анкету на сайті партії чи в найближчій партійній організації. Після цього претенденту призначать співбесіду. До речі, в партії можливі кілька варіантів розвитку кар'єри: як політика, як управлінця, як експерта. Ми надаємо кожному шанс реалізувати свої ідеї та здібності на благо держави. Перемога на місцевих виборах дасть «Сильній Україні» можливість втілити свій реформаторський курс на локальному рівні».
ПОПРАВКИ — НЕ ПЕРЕШКОДА
Очевидно, що «Сильна Україна» є досить незручним суперником для старих політичних гравців. Активним розвитком і серйозними планами на найближчі вибори нової партії серйозно стурбовані у таборах політичних старожилів.
У цьому контексті дуже показова ініціатива депутата ВР від Партії регіонів Олександра Єфремова. Він запропонував внести до законодавства про місцеві вибори низку поправок. Коментуючи його новації, політологи в один голос заявили, що законодавство про місцеві вибори переписують лише для того, щоб завдати удару по Тігіпкові та «Сильній Україні».
— Незважаючи на поправки до закону про місцеві вибори, «Сильна Україна» розраховує на високий результат. Шанси у нас нормальні, але деякі позиції, запропоновані в законі, абсолютно недемократичні. У нас за рік до виборів зареєстровані 462 організації у всіх регіонах України. Тому особливих проблем у цьому питанні ми не відчуваємо, — заявив Сергій Тігіпко.
Також інструментом передвиборної боротьби з Тігіпком став і Податковий кодекс. Проект цього документу розробили представники Міністерства фінансів і Податкової адміністрації. При цьому в нього були закладені норми, які посилювали тиск на підприємців. Сергій Тігіпко очолив доопрацювання Кодексу — створив робочі групи, які вносили в документ зміни, що надходили від підприємців. Більше 1400 поправок були розроблені експертами «Сильної України». Але деякі політики намагаються перекласти відповідальність за розробку початкового варіанту Кодексу з профільних міністерств на Сергія Тігіпка. «Оскільки серед прихильників Тігіпка чимало підприємців, БЮТ дуже важливо показати, що Тігіпко — ворог підприємницького середовища. Для цього акцентується на відповідальності віце-прем'єра за розробку Податкового кодексу і так далі. Тобто, це питання політичних піар-технологій опозиції», — зазначив політолог Володимир Фесенко.
У свою чергу заступник Сергія Тігіпка по партії Костянтин Бондаренко упевнений, що випади опонентів не завадять партії одержати той рівень підтримки, на який вона заслуговує. Найголовніше те, що люди хочуть змін і розуміють, що здійснити їх можуть тільки прогресивні політичні сили. «Найближчі місцеві вибори стануть своєрідною «репетицією» парламентських, — вважає Бондаренко. — Сьогодні Україна отримує реальний шанс змінити своє майбутнє, і ми повинні використати його повною мірою».
Матеріал підготувала Ірина ПАВЛЕНОК