«ЛЕСИНІ ДЖЕРЕЛА-2010»: ГОТУЄМОСЯ ДО СВЯТА

«ЛЕСИНІ ДЖЕРЕЛА-2010»: ГОТУЄМОСЯ ДО СВЯТА

Зовсім скоро — «Лесині джерела». Організатори готуються, місто завмерло в очікуванні численних гостей, а новоград-волинці — одного з найулюбленіших свят. Про те, якими будуть цьогорічні «Лесині джерела», — наша розмова з начальником відділу культури і туризму міської ради Людмилою ГАММОЮ:
— Людмило Петрівно, як трансформувалося свято за роки своєї історії?

— Концепція свята будь-що залишається незмінною — це всебічна популяризація творчості Лесі Українки. З самого початку і до сьогодні робимо це у двох головних напрямках: у літературно-мистецькому, а це — проведення літературних конференцій, зустрічей та виставок у музеях, театральних вистав у Палаці культури, та фольклорно-етнографічному — запрошуємо творчі аматорські колективи та майстрів декоративно-ужиткового мистецтва з усіх регіонів України, ближнього та далекого зарубіжжя. Звісно, масштаби і рівень свята повсякчас зростають. Нагадаю, що колись, за задумом ініціатора та першого режисера «Лесиних джерел» Миколи Мартинюка, то був фестиваль самодіяльних колективів, де підводилися підсумки їх творчої роботи. За роки існування свята його учасниками стали близько шестисот аматорських колективів та понад тисяча майстрів-умільців.
— Напередодні «Лесиних джерел» новоград-волинців цікавить: що нового у програмі?
— Кожного року намагаємося освіжити програму, додати цікаві фрагменти. Цьогоріч за ініціативи міського голови, ми запросили у Новоград-Волинський письменників-лауреатів урядової премії імені Лесі Українки, зустріч із ними відбудеться у музеї поетеси у перший день свята — п’ятницю. Цього ж дня у Палаці культури запланована вистава за драматичним твором Лесі Українки «На полі крові», у виконанні народного аматорського театру. Нагадаю, що перша постановка належить колишньому режисеру театру, заслуженому працівнику культури України Петру Івановичу Сураю. То була дуже вдала режисерська робота, що свого часу була відзначена на міжнародному фестивалі театральних колективів. Тепер маємо нагоду побачити постановку режисера Валентина Ольшевського, — нове бачення, новий підхід. Гадаю, на виставу варто прийти і порадіти за нову творчу роботу у репертуарі нашого театру.
— Виставки у музеях — неодмінний атрибут «Лесиних джерел». Тож які виставки зможуть побачити новоград-волинці та гості міста цього разу?
— Усі музеї працюватимуть безкоштовно і, треба сказати, у святкові дні їх особливо залюбки відвідують гості нашого міста. У музеї Лесі Українки діє художня виставка праправнучки міщанина Окружка Наталії Крутякової, тут же на відвідувачів чекає виставка «Народне ткацтво Полісся з фондів Житомирського обласного краєзнавчого музею». Серед новинок свята останніх років — пішохідні та автобусні екскурсії Звягелем.
Розширюємо межі конкурсу автентичного солоспіву, який отримав назву «Животоки». Захід у музеї Косачів настільки подобається нашим гостям, що організаторам вперше не довелося запрошувати учасників — вони самі дзвонили і подавали заявки на участь. Це свідчить про те, що конкурс — авторитетний та відомий. Вік учасників, які пропагують автентичний спів різноманітний — від дітей до сивочолих бабусь. Далеко не завжди вони співають сольно, тому відтепер конкурс називатиметься автентичного співу, очікуємо на приїзд понад тридцяти учасників із різних регіонів України.
— Дуже цікавий фрагмент у святі — захід «Поліська вишиванка». Чи отримала акція відгук у серцях новоград-волинців?
— Отримала, ще й неабиякий — торік акція набула масовості, можна було побачити у вишиванках цілі сім’ї, які приходили на свято. Що надзвичайно приємно, бо це — вияв здорового патріотизму, який дозволяє дружити нам з іншими народами і поважати власне коріння. Нещодавно новоград-волинська делегація побувала на Дні незалежності у республіці Білорусь, куди запросили представників і з інших країн. Ми приїхали на свято у вишиванках — не уявляєте, який захоплюючий ефект справили на білорусів, нас назвали найкрасивішою делегацією. І це було надзвичайно приємно.
У рамках акції 31 липня, на вул. Чернишевського, біля магазину «Салон українського мистецтва», відбудуться вечорниці — тут буде представлена виставка ткацтва, яку організовує музей льону та працюватимуть майстри-умільці. Вони проведуть майстер-класи з вишивання, буде розказано про історію поліської вишиванки, про особливості орнаментів.
Паралельно одна з майстринь вишиватиме сорочку, яку по завершенні акції буде продано з аукціону.
— Що заплановане на 1 серпня — день пам’яті до 97-х роковин від дня смерті Лесі Українки?
— У храмах міста зранку пройде панахида. У літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбудуться поетичні читання та прозвучать поезії та романси на слова поетеси та її сучасників у виконанні житомирського дуету «Неокласік». На Байковому кладовищі делегація з Новограда-Волинського покладе квіти від земляків на могилу Лесі Українки. У музеї родини Косачів пройде всеукраїнський конкурс виконавців художнього слова імені Лесі Українки. У Палаці культури відбудеться вистава Луганського театру ляльок «Лісова пісня». До речі, звання академічного театр отримав саме за цю виставу. З «Лісовою піснею», нагадаю, до нас приїжджали театральні колективи з Херсона, Дніпропетровська та Полтави.
— Великий святковий вечірній концерт — чи не найулюбленіша частина програми новоград-волинців. Багатьох хвилює питання: на концерті будуть зірки?
— Усі ми повинні зрозуміти: з нашим містом пов’язана унікальна особистість. Леся Українка — це ім’я, яке дарувало нам ексклюзивність, бо Новоград- Волинський — це батьківщина геніальної поетеси. Тому головна мета свята — возвеличити ім’я Лесі Українки, доторкнутися до її творчості. «Лесині джерела» — це можливість духовного збагачення, а зірок шоу-бізнесу можна запрошувати, скажімо, на День міста, який відтепер святкуємо 24 серпня, разом з Днем української незалежності.
— Хто виступатиме на головній сцені у святковому гала-концерті?
— «Пікардійська терція» (лауреати Шевченківської премії), народна артистка України, виконавиця пісень Миколи Мозгового — Ольга Макарова, заслужений артист України Павло Мрежук, шоу-театр «Клем» — переможці міжнародного фестивалю естрадного мистецтва, заслужені артисти України, оперні співаки Павло та Петро Приймаки, столичний театр пісні «Славія» — це лауреати всесвітнього фестивалю молоді і студентства у Барселоні, ансамбль пісні і танцю Південного територіального центру військово-музичного мистецтва, вокальний секстет «Одисей», гурт «Южний регіон» з Херсона. Учасниками концерту також стануть аматорські колективи та професійні виконавці з Білорусі, Росії, Грузії, Хорватії та Польщі.
Інтерв’ю вела Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА