МІЛІЦІЯ ШУКАТИМЕ МАК… НА ЛІТАКУ

Серйозним кроком до посилення протидії наркозлочинності на Житомирщині стали інновації органів внутрішніх справ. Тут, для виявлення незаконних посівів нарковмісних рослин, застосували нестандартний підхід. Якщо раніше мобільні групи у складі працівників райвідділу щодня об’їздили чималенькі території, оглядаючи навколишні поля та присадибні ділянки і витрачаючи при цьому досить багато часу та палива, не завжди отримуючи результат своєї роботи — або ж господарів немає і до садиби не зайдеш, або ж місця важко доступні, — то тепер знайшли вихід. До огляду територій залучили легкомоторну авіацію. З висоти польоту і все видно, і все зрозуміло, при цьому власники незаконних посівів приховати квітучий мак за кукурудзинням, соняшниками чи огірками уже не можуть.
Про це повідомляє Алла Ващенко, прес-служба ВЗГ УМВС України в Житомирській області.
У середині липня на території Житомирського району було проведено перший пробний виліт міліціонерів разом із членами спортивного клубу «Авіатик». Очолював незвичайний рейд перший заступник начальника УМВС України в Житомирській області Сергій Талько, який, коментуючи результати польоту, відзначив, що пересувні мобільні автогрупи мають значно меншу ефективність. А за можливостей авіації охоплюється відразу значна відстань, до того ж, все видно, як на долоні.
Водночас довелось констатувати, що профілактична робота міліціонерів, спрямована на недопущення незаконних посівів, зокрема на території Житомирського району, має свої конкретні позитивні результати — облетівши за годину третину території району, жодної ділянки, засіяної маком, рейдова група не виявила.
Пілоти обох спортивних аеропрактів схиляються до тієї ж думки і пояснюють: якщо ще три-чотири роки тому яскраві ділянки, а то й цілі поля, густо рясніли на зеленому фоні, то тепер їх досить рідко можна побачити, хоча можливості їх легкомоторних літаків дозволяють максимально наблизитись та роздивитись сумнівні місця.
Тож міліціонери планують і надалі залучати до своїх профілактичних рейдів авіацію. Ініціативу Житомирського району уже підтримали кілька районів області.
«Рупор Житомира»