НАПРЯМКІВ РОБОТИ БАГАТО, А МЕТА ОДНА — СТАБІЛЬНЕ НАПОВНЕННЯ БЮДЖЕТУ

Протягом чотирьох місяців 2008 року від сплати податків, зборів та обов’язкових платежів, що контролює Новоград-Волинська ОДПІ, до Зведеного бюджету надійшло 33,8 млн. грн., або 114,5% виконання доведених показників Міністерства Фінансів України, в т.ч.: до Державного бюджету платниками податків міста та району сплачено 11,8, млн. грн.податків, або 101,9% завдання, до місцевих бюджетів мобілізовано майже 22,0 млн. грн., або 122,7% запланованих показників. Завдання по збору коштів Загального фонду Державного бюджету ОДПІ забезпечено на 101,7%.
Згідно з проведеним моніторингом 92,61% надходжень становить добровільна сплата, 6,2% забезпечено за рахунок контрольно-перевірочної роботи і 1,2% — за рахунок заходів примусового стягнення. Причому, із місяця в місяць зберігається тенденція щодо підвищення рівня добровільної сплати до бюджетів належних сум податків і зборів.
Найбільшу питому вагу в загальній сумі надходжень до бюджетів усіх рівнів займають:

  • податок з доходів фізичних осіб – 55,8%;

  • податок на додану вартість – 18,7%;

  • податок на прибуток – 10,6%;

  • плата за землю – 4,3%;

  • єдиний податок для суб’єктів малого підприємництва – 2,9%.


Найбільш вагомий внесок до державної скарбниці зробили: ТОВ «ВО Техна», ВАТ «Новоград-Волинський хлібозавод», ДП «Новоград-Волинський ДЛМГ», ДП «Городницький лісгосп», ТОВ «Рубін», ТОВ «Труд», ТОВ «Верес».
Податкове законодавство є інструментом, за допомогою якого кожна країна не тільки формує свої фінансові ресурси, а й стимулює розвиток найперспективніших напрямків господарської діяльності. Саме тому дотримання платниками податків встановлених державою правил визначення та сплати податків є безперечною умовою існування стабільності і заможного суспільства.

В. КАЛЕНСЬКИЙ,
начальник Новоград-Волинської ОДПІ