МИКОЛА БОРОВЕЦЬ: «ЗАВЖДИ ВІДЧУВАЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПЕРЕД ГРОМАДОЮ»

МИКОЛА БОРОВЕЦЬ: «ЗАВЖДИ ВІДЧУВАЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПЕРЕД ГРОМАДОЮ»

Вже традиційно раз у півроку міський голова Микола БОРОВЕЦЬ проводить зустрічі із представниками регіональних ЗМІ, де звітує про свою роботу за цей період, а також відповідає на запитання журналістів. Цього разу мер зупинився детальніше на проблемах міського бюджету, житлово-комунального господарства, освіти та остаточно визначився щодо того, чи балотуватиметься на цих виборах на посаду міського голови і від якої політичної партії.
ЦЕ БУЛО ДУЖЕ НЕПРОСТЕ ПІВРІЧЧЯ
Перше півріччя було дуже непросте у багатьох, життєвоважливих моментах — і у політичному, йшло становлення влади, уряду, відбувалися кадрові зміни. Можливо, на рівні міста це було менш відчутно, але на рівнях обласних і державному воно напряму давало якісь імпульси і відображалося на нашій роботі. Чого вартий тільки той факт, що ми аж 12 травня приймали міський бюджет, а тепер вже за 6 місяців ми повинні давати звіт про його виконання, про його доходність — що ми і робили на останньому пленарному засіданні сесії міської ради 5 серпня.
За перший квартал поточного року по 34 показниках, які складає обласна державна адміністрація за результатами соціально-економічного розвитку районів і міст Житомирської області, місто Новоград-Волинський із всіх міст і районів займає перше місце.
За перше півріччя по цих же показниках серед усіх міст і районів ми зайняли третє місце. І то лише тому, що у нас є два показники, що трохи зменшили цифру. Ви пам’ятаєте, як торік я з вами на зустрічі говорив, що наші підприємства заробили 5 мільйонів прибутку. Звісно, на сьогодні, порівняно з минулим роком, таких темпів вже немає, що і відтіснило нас на 3 місце. Але серед всіх міст Житомирщини ми все ж таки залишаємося лідерами — на першому місці.
Це є свідченням великої системної організаційної роботи — в першу чергу наших промислових підприємств. Це є об’єктивна і незалежна інформація, яка дає повну оцінку всім нам у різних напрямках і різних галузях.
ДЕПУТАТИ МІСЬКОЇ РАДИ ПРОВЕЛИ ВЕЛИКУ РОБОТУ
Ми за 6 місяців провели 4 пленарні засідання міської ради, де розглянули 67 рішень. В основному, це питання програмного характеру — питання, які розглядали ті чи інші проблеми і відбувалося винесення їх у вигляді програм. Хочу відразу подякувати абсолютно всім без виключення політичним партіям і депутатам. Велася велика і майже щоденна робота не тільки на пленарних засіданнях, а й на комісіях та у депутатських фракціях.
На 13 засіданнях виконавчого комітету було прийнято 250 рішень. Серед основних — підготовка до проведення робіт ліквідації і наслідків підтоплення та надання допомоги потерпілим. До речі, дуже серйозно зараз займаємося упередженням питань пожежної небезпеки. Проводили засідання з керівниками по комплексу робіт із благоустрою міста. З цього приводу була зроблена велика робота громадянами і ОСББ — було наведено лад у садибах, на прибудинкових територіях і у дворах.
Багато роботи було зроблено по безпеці руху, де були поставлені завдання, і зараз вже проводиться заміна певних знаків, заміна двостороннього руху на односторонній у мікрорайоні «Морському», облаштування певних місць стоянок у центральній частині міста, що теж є на сьогодні відчутною проблемою. Всі зауваження, які робили нам з цього приводу служби ДАІ, ми всі їх врахували і розглянули.
Важливе питання, яке ми розглядали на засіданні міськвиконкому, — це санітарно-епідеміологічна ситуація в місті: — стан води в річках, і стан на ринках та, взагалі, в галузі торгівлі. Окремо ми розглядали питання про забруднення річок Случ і Смолка, і що потрібно з цього приводу робити, щоб поліпшити ситуацію.
Питання розширеного формату ми проводили про завершення навчального року і про підготовку до нового навчального року та комплекс робіт, пов'язаний із оздоровленням дітей.
ВПРОВАДЖУЄМО НОВИЙ ПІДХІД У ГАЛУЗІ МЕДИЦИНИ
У рамках галузі медицини проводився комплекс робіт, пов’язаних із реформуванням, впровадженням нового формату, нового підходу до галузі в цілому. Це питання розглядалося і на пленарному засіданні сесії міської ради, і на засіданні виконкому. Це дворівневий підхід: первинна і вторинна медична допомога. Нам дуже важливо, щоб у цьому плані нас підтримала і відгукнулася районна державна адміністрація. Адже торік ми дуже тісно співпрацювали і вийшли на новий формат рішень. Нам потрібно на сьогодні діяти узгоджено, бо у нас єдине міськрайТМО.
Важливе і проблемне питання — це питання бюджету.
Це питання розглядалося тільки 12 травня. Бюджетні установи повинні були функціонувати — повинна була виплачуватися зарплата, забезпечуватися поточні моменти — і все це робилося у так званому тимчасовому розписі, без бюджету, у рамках 1-12 поточного року. Але, разом з тим, формувався і складався бюджет, який ми мали прийняти буквально за тиждень. Щоправда, майже по всіх галузях робилися уточнення бюджету практично по всіх напрямках і питаннях.
За першу половину року ми маємо перевиконання бюджету в сумі 523,6 тисячі гривень і по всіх, без виключення, видах доходів. Тобто, бюджет ми перевиконали, але нам 1 мільйон 750 тисяч гривень недопоступило з державного бюджету так звані дотації вирівнювання — це кошти з державного бюджету, які видаються на забезпечення делегованих нам повноважень.
Ще одна особливість у тому, що червень, травень і липень — це місяці, у які має місце касовий розрив коштів. Йде інтенсивна виплата відпускних для працівників галузі освіти, у них завжди це має місце, і щороку ми використовуємо кредити казначейства, безвідсоткові. Але в липні нам вдалося закрити всі ці питання. Ситуація з бюджетом у нас вирівнюється, і я думаю, що до кінця року вона буде більш-менш нормальною, збалансується план доходів і план видатків.
СЕРЕДНЯ ЗАРОБІТНА ПЛАТА ПЕРЕВИЩУЄ ПІВТОРИ ТИСЯЧІ ГРИВЕНЬ
Дуже добре спрацювали наші промислові підприємства — збільшено випуск продукції на 24,5%. Це прекрасні показники, бо в інших містах промисловість демонструє спад виробництва, має місце недовиплата заробітної плати. На останній обласній колегії були дуже серйозні розбірки з цих питань, бо на сьогодні область має заборгованість по всіх цих питаннях десь близько сорока мільйонів гривень. А от Новоград-Волинський не має жодної копійки заборгованості по заробітній платі — це відмічалося як великий позитив головою обласної адміністрації, і це є показник ставлення наших керівників і суб’єктів підприємницької діяльності до своїх обов’язків.
Тому хочу відзначити, що найкраще спрацювали і мають значний приріст виробництва у порівнянні до минулого року у нашому місті: ВАТ «Техна» — на 74,7%, «Новотекс» — 48,9%, меблева фабрика «Мірт» — 41,2%, ВАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» — 29%.
Тобто, така позитивна динаміка констатує, що наші підприємства виробляють ту продукцію, яка користується попитом на ринку. Хочу відзначити, що середня заробітна плата у нас в поточному році становить вже більш як півтори тисячі гривень. Найбільшу зарплату сьогодні платять на ВАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» та ТОВ «Техна» — більше двох тисяч гривень, та близько двох тисяч гривень в середньому отримують на підприємствах «Райдуга», «Новотекс», «Мірт». Це дуже важливі показники, бо від рівня заробітної плати залежить основний вид податку — прибутковий податок з громадян, який залишається у бюджеті міста і який дозволяє нам повною мірою говорити про доходну частину бюджету і забезпечення всіх видатків.
Значне місце у формуванні економіки займають підприємницькі структури. Зараз іде жваве обговорення податкового закону. І я вірю в те, що підприємницька діяльність не буде обмежена податками. Сьогодні в місті працює 4,5 тисячі суб’єктів підприємницької діяльності — це і єдиний податок, і прибутковий податок.
ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО — ОДНА З НАЙПРОБЛЕМНІШИХ ГАЛУЗЕЙ
Дуже об’ємна і складна галузь житлово-комунального господарства. У цей період ми завершили опалювальний сезон та готуємося до нового опалювального сезону. Попри брак коштів ведеться поточний ремонт вулиць міста, одну з них — повністю заасфальтовано, постійно ведеться комплекс робіт із благоустрою.
Водоканалізаційне господарство. Ми розв’язали певним чином проблеми, добилися погашення боргів, були по міністерству оборони багаторазові виїзди — мої і громадських організацій, яким я щиро вдячний. Ми вирівняли ситуацію, бо провели певний комплекс робіт, пов'язаний із економією. Ми провели декілька рішень виконкому і сесії, які регулювали порядок обліку і контролю за споживанням води. Але на сьогодні ситуація залишається складною через те, що тариф по воді відповідає величині затрат тільки на 70 відсотків, і тільки 80 відсотків води обліковується через лічильники, а оплата по лічильнику і по нормі — це є велика різниця. І на цьому, на жаль, інколи спекулюють деякі представники громадськості.
Аналізуючи соціальний пакет повного об’єму комунальних послуг, я хочу сказати, що ми підходимо до цього збалансовано і професійно. І якщо навіть у сімейному бюджеті ми десь піднімаємо тариф і підводимо до величини собівартості на воду, то водночас тримаючи тариф по теплу (а величина плати за тепло в сімейному бюджеті набагато більша, ніж по воді) ми таким чином тримаємо більш-менш нормальне функціонування тепломережі і водоканалу.
Ми зараз дуже тісно співпрацюємо з Міністерством житлово-комунального господарства, був у нас тут присутній і заступник міністра по житлово-комунальному господарству, ми підготували ряд проектів, нас обіцяно включити до державних програм.
Варто відзначити той факт, що ми найкраще в Україні справилися із сектором реформування житла через організацію ОСББ, а зараз в усіх постановах Кабінету Міністрів перевага надається тільки об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, тож взяти участь у всіх цих державних програмах ми можемо лише тому, що маємо ОСББ. Адже сьогодні тільки таким чином виділяються державні кошти, коли люди самі контролюють — як ефективніше їх освоїти. Ми наразі очікуємо кошти через державні програми на ремонт житлового фонду. На спільному засіданні керівників ОСББ вибрали
11 найкритичніших будинків міста, де будуть проведені ремонтні роботи на суму 602 тисячі гривень. У першу чергу, будемо робити ремонт дахів, бо ситуація з ними дуже серйозна. Плануємо на суму 386 тисяч гривень капітальний ремонт семи ліфтів. Капітальний ремонт теплових лічильників — сьогодні лічильник ставиться з регулятором з метою регулювати температурний режим у житловому будинку — ми на це виділяємо 400 тисяч гривень.
ВИГРАЛИ ГРАНТ ВАРТІСТЮ 2,5 МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ
Беремо участь у програмі енергозбереження. «Теплокомуненерго» виграло грант і подало свій проект вартістю 2,5 мільйона гривень. Ми виграли грант на 495 тисяч, через фонд сприяння місцевого самоврядування на реформування сектору збирання сміття — на роздільне сміття. Ці кошти ми зараз чекаємо і сподіваємося, що цю програму ми зараз реалізуємо.
Наймасштабніший проект — це проект модернізації водоканалізаційного господарства. Ми оформили пільговий кредит на суму 36 мільйонів гривень. Це питання трохи затрималося через те, що відбулися зміни в уряді і міністерстві. Ми вже пройшли експертну оцінку нового уряду і нового Міністерства житлово-комунального господарства. Отримали підтвердження того, що наш проект захищений, і як тільки відновиться фінансування Світовим банком цих питань, ми будемо готові до реалізації цього проекту. Буде проводитися будівництво станції очистки води, модернізація підкачуючих насосних станцій, модернізація у напрямку енергозбереження та енергоефективності каналізаційних насосних станцій, заміна частини арматури водопроводів і каналізаційних колекторів, автоматизація насосних станцій і каналізаційних насосних станцій і модернізація очистки водозабору русла річки Случ.
Дуже важливим моментом є підготовка житлово-комунального господарства до зими. По кожному будинку має бути складений акт і погоджений управлінням ОСББ — які є проблеми, які є питання і наскільки готовий кожен будинок до опалювального сезону, до зими.
ЗНО ПІДТВЕРДИЛО ВИСОКИЙ РІВЕНЬ ШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ
Освіта. Важливими моментами є і завершення навчального року, і паралельно проводиться підготовка до нового навчального року. Тут реалізовувалися ряд важливих моментів. Це оздоровча кампанія, де ми оздоровили біля тисячі дітей у пришкільних таборах, більше 130 путівок в дитячі оздоровчі заклади санаторного типу надано міськрайТМО. Діти поїхали в дитячі оздоровчі табори за путівками Фонду соціального страхування.
Високий рівень знань наших дітей підтвердило зовнішнє незалежне оцінювання. На міському святі «Обдарованість-2010» відзначено грамотами та грошовими винагородами 70 талановитих учнів та 13 учнівських колективів-переможців різного рівня змагань та конкурсів.
Не буде проблем із впровадженням в місті дошкільної освіти для п’ятирічок, адже 98% таких дітей відвідують дитячі садочки.
У школах та садочках міста тривають поточні ремонти.
ЗБИРАЮСЯ БАЛОТУВАТИСЯ НА МІСЬКОГО ГОЛОВУ ВІД ПАРТІЇ РЕГІОНІВ
Попри свою принципову позапартійність, Микола Боровець повідомив, що 3 серпня, на зустрічі з головою Житомирської обласної державної адміністрації прийняв пропозицію губернатора Сергія Рижука балотуватися на посаду міського голови від Партії Регіонів. Аргументував своє рішення і тим, що мер, в імя розвитку міста, повинен йти від партії влади, щоб отримати її підтримку для реалізації планів всієї міської громади.
Записала Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА