КУТОЧОК АВСТРІЇ НА ЗВЯГЕЛЬСЬКОМУ ПОДВІР’Ї АБО ЧИ ПОЇДУТЬ ЧОРНОБРИВЦІ ЗА КОРДОН?

КУТОЧОК АВСТРІЇ НА ЗВЯГЕЛЬСЬКОМУ ПОДВІР’Ї АБО ЧИ ПОЇДУТЬ ЧОРНОБРИВЦІ ЗА КОРДОН?

Міксбордери — так у Європі називають композиції з дерев, кущів та квітів різної висоти, над якими працюють ландшафтні дизайнери. За кордоном саме спеціалісти розробляють дизайн рослинних насаджень, продумуючи до дрібниць їх концепцію. В результаті виглядає не просто гарно, а вишукано, стильно та масштабно, бо така краса у цивілізованих країнах не дивина, а справа буденна. Українці ж у царині ландшафтного дизайну все ще новачки — садиби тих, кому вдається поруч із власним будинком створити оазис квіткової краси, привертають погляди й викликають схвальні відгуки. Наша наступна учасниця мешкає на Соколіна, 22. Проходячи біля її будинку на «Дружбі», неможливо залишитися байдужими до краси, створеної руками жінки.
Онука Малена своє захоплення квітами висловлює німецькою, втім, радісні дитячі емоції зрозумілі усімКоли діти живуть дуже далеко — у іншій країні, за кордоном, — для батьків дуже важливо мати про них нагадування. Тетяні Гороницькій про доньку Наталію, яка вже декілька років мешкає в Австрії, щодня нагадує мальовничий куточок на її подвір’ї. Кілометри не роз’єднали, а, навпаки, зблизили жінок — у них з’явилося чудове спільне захоплення. Тепер завжди, повертаючись в Україну, Наталя везе із собою на батьківщину не лише свою молоду сім’ю — ще й декілька видів австрійських квітів.
— Шість років тому, коли моя донька виходила заміж, я вперше побувала в Австрії і була вражена ефектними доглянутими ландшафтами цієї країни. Здавалося, квіти ростуть тут скрізь, не лише поруч із приватними садибами. Дуже гарне видовище: просто на мостах висять горщики з квітками, навіть цвинтарі там схожі на ботанічні сади… А в спеціалізованих квіткових магазинах стільки видів рослин, що обійти їх не вистачить цілого дня, — поділилася Тетяна Сергіївна.
Саме ця закордонна подорож та яскраві враження, привезені додому, змусили жінку замислитися: а чому б в Україні не створити такі ж гарні охайні ландшафти, які б викликали захоплення і дарували позитивні емоції людям. Вирішила почати із власної оселі та подвір’я — тепер у неї скрізь, як і в Австрії, ростуть квіти. Саме вони нагадують про доньку, яка ніби далеко, але водночас близько.
— В Австрії надзвичайно багато різновидів рослин,— у ці серпневі дні у гості до мами саме приїхала Наталя. — Для різних квітів — своя земля, добрива. А ще австрійці надзвичайно люблять різні прикраси на клумбах. На газоні у квітах може стояти з п’ятдесят одних лише гномиків…
Нині на подвір’ї в Гороницьких також не бракує прикрас, переважно австрійських. Особливо — поруч із ставочком, який спорудили для матері Наталка з чоловіком. Тетяна Гороницька, до речі, працює у відділі державної служби охорони, втім серйозна робота не заважає їй мати креативне захоплення. Це лише підтверджує — усі ми, незалежно від віку, соціального становища чи характеру, здатні бути творчими. Головне — роздивитися в собі здатність до цього.
Рододендрон, гібіскус, магнолія, олеандр, хуст і орхідея, привезені з-за кордону, досить гармонійно виглядають у сусідстві з нашими чорнобривцями. Попри усе розмаїття, в Австрії такі квіти є навряд чи. І нехай їх краса не така вишукана і елегантна, не даремно в українців із цією квіткою пов’язано стільки пісень, віршів та традицій. Тож ми порадили Наталці цього разу повернутися за кордон із чорнобривцями — нам теж є чим пишатися. Там, далеко на чужині, сонячні чорнобривці нагадуватимуть доньці про матір…
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА

Коли рідні поруч, — світ стає веселковішим...