МІСЯЧНИК ДОБРОВІЛЬНОЇ ЗДАЧІ ЗБРОЇ

Незареєстрована зброя — це не тільки порушення закону, а й причина нещасних випадків, що трапляються з громадянами та їх неповнолітніми дітьми. Заходи направлені на те, щоб мешканці Новоград-Волинщини мали можливість добровільно здати зброю, яку зберігають незаконно, тому з першого по тридцяте вересня правоохоронними органами проводиться «Місячник добровільної здачі зброї».
Громадяни, котрі добровільно звернуться до міліції з метою здачі зброї, боєприпасів, що зберігаються ними незаконно, звільняються від кримінальної відповідальності (ст.263 КК України), що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років. Більше того, якщо громадяни у вказаний термін добровільно здадуть до ОВС мисливську, вогнепальну, холодну, газову зброю, то в подальшому вони мають можливість, після оформлення відповідних документів, зареєструвати цю зброю в особисту власність і використовувати її на законних підставах. Варто при цьому враховувати, що пристрої вітчизняного виробництва для відстрілу набоїв, споряджених гумовими кулями несмертельної дії, реєструються у випадках і в порядку, передбаченому чинним законодавством України. У разі смерті власника, мисливську зброю родичі померлого у 5-ти денний термін мають здати в територіальний відділ міліції або у дозвільну систему до вирішення питання про успадкування майна, але на строк, не більше шести місяців.
У разі ухилення винні особи нестимуть відповідальність, згідно з чинним законодавством. Відповідно до чинного кримінального законодавства України носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збування вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу, караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років. Носіння, виготовлення, ремонт або збування кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу, караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.
Також пам’ятайте, що неналежне ставлення до зберігання своєї зареєстрованої зброї, призводить до її крадіжок і втрат.
З питань добровільної здачі зброї звертайтеся у службу дозвільної системи Новоград-Волинського МВ УМВС України вул.І.Франка, 3а.
Дмитро ВАСИЛЮК, інспектор дозвільної системи МВ, мол. с-нт міліції