«КІНА НЕ БУДЕ»

На пульт чергового подзвонив чоловік:
— Приїхав із відрядження, і тут…
Валентина лежала з пробитою головою. Пульсу не було. Однак лікарі, котрих також викликав Віктор, заявили протилежне: жінка жива. Пульс слабкий, терміново потрібна операція. Жінку повезли до реанімації.
Огляд квартири ніяких результатів не дав. У буденний день у дворі практично нікого не було. Лише парочка п’яничок, котра вешталася поряд з будинком, бачили, як з під’їзду поспіхом виходив незнайомець із коробкою, потім сів у сірий «Опель». Можливо, це був зловмисник. Проте, перевірили на причетність Віктора. Але сусіди одностайно запевняли, що в цій сім’ї стосунки були майже ідеальними. Мовляв, на момент нападу господар знаходився далеко, і це легко перевірити.
Оперативники чіплялися за будь-яку дрібничку. Однією з них виявився мобільний телефон. Вхідних дзвінків було небагато. Господар дізнався про все, крім одного. Невідомий дзвонив напередодні ввечері і вранці. Варто перевірити. І, як мовиться, в точку…
* * *

Валентина підвелася без настрою. Віктор два дні, як поїхав у справах. Тому самій доводилося вирішувати ряд проблем. Невчасно розболівся зуб, якого не було часу лікувати.
— Відпочивай, доки мене немає, — побажав на прощання чоловік.
— Тут відпочинеш. А якщо клієнт повалить? — відмітила свою важність молода жінка…
Вони одружилися три роки тому. Обидва — ще недавно студенти столичного вузу. Вчилися на платному. З дітьми не поспішали, спочатку хотіли обжитися.
Так у них з’явився свій бізнес. Почали торгувати побутовою технікою. Валентина виконувала обов’язки диспетчера, Віктор — керівника, водія, вантажника.
А ще у вільний час Віктор займався ремонтом побутової техніки. В кожній партії, де він брав телевізори, попадався товар з дефектами, через доставку вантаження тощо.
Молоді люди спромоглися зібрати на двокімнатну «хрущовку». Тепер вони відкладали гроші на нову квартиру.
І ось рано-вранці спочатку подзвонили на домашній телефон. Поки Валентина відсипалася, — дзеленькання закінчилося. Проте «заспівав» мобільник. Це був перший у той ранок клієнт. Його цікавив телевізор марки «Соні».
— Замовлення не приймай. Усіх записуй на завтра чи «продай» Роману, — згадала напутні слова чоловіка Валентина.
Роман їм був близьким знайомим, займався тим же. Вони непогано дружили, однак конкуренція все ж мала місце.
— Зараз, віддала, — пробурмотіла Валентина. — Я і сама дещо вмію!
…Вона обдивилася коробки. На одній з них стояв логотип тієї моделі, що хотів клієнт, котрий дзвонив. Віктор перед від’їздом саме його відремонтував.
— Є такий, — гордо сказала Валентина, — тільки сьогодні з доставкою проблема — водій у відрядженні. Якщо заберете самі, — віддам дешевше.
На тому кінці зраділи і попросили цю модель притримати до вечора.
Валентина гордо поклала трубку — вона і сама дещо може!
У той день більше не дзвонили.
* * *

Два роки тому, ще на порозі суду, Антон зарікся, що більше не зв’язуватиметься з кримінальними ділами. Хоча й відбувся умовним строком, але скільки натерпівся! Світило чотири роки позбавлення волі. А скільки грошей пішло на адвоката. Плакала його іномарка, про яку мріяв.
Ну, нехай буде так. Лише двадцять чотири роки, все попереду. До того ж є професія, досить енергії та й сім’єю не обплутаний. Хоча була пристойна кандидатура — дівчина Оксана. Не залишила у важку хвилину, була поряд до кінця. Обіцяла, коли що, — чекатиме.
Щоб виправдати сподівання перед близькими, Антон поїхав на заробітки. І Оксану це влаштовувало, батьки були не проти. Може, наречений заробить на квартиру.
Незабаром Антон повернувся, проте заробив небагато. Він сидів на дивані у двокімнатній квартирі батьків, міркував. Старший брат відпочивав у сусідній кімнаті після нічної зміни, включивши голосно «важку» музику. Молодша сестра влаштувалася поруч біля телевізора. Решта пішла на роботу.
І тут трапилася неприємність: єдиний у квартирі старенький телевізор наказав довго жити.
— Ой! Як це? Я не хочу! — Сестра — у сльози: недодивилася улюблений мультик.
— Не плач, купимо новий, — пообіцяв сестрі Антон.
— Справді?
— А хіба я тобі колись казав неправду?
— Не знаю, — дитя звело плечики.
— Не зна-аю! — усміхнувся брат. — Сказав — куплю!
— А коли?
— Сьогодні!
— Ура-а-а!
Антон поліз шукати «заначку». Почитавши об’явки в газеті, виписав кілька телефонних номерів, захопився обдзвонювати продавців. Але бажаної моделі ні в кого не було. Лише по одному номеру пообіцяли допомогти, але не могли доставити. Та у брата було авто. Антон, маючи на неї довіреність, пішов до нього.
— Машина треба. Ненадовго.
Старший брат скривив губи. Спитав:
— Навіщо?
— Та он телевізор накрився. Хочу купити новий. Знайшов продавця.
— А в тебе гроші є?
— Ще лишилися.
— Ну, бери. Тільки дивися там. Нікуди не влізь.
— Хіба вперше?
— Добре, добре, їдь уже.
* * *

Під вечір сірий «Опель» стояв біля під’їзду потрібного будинку. Перевіривши адресу, Антон подзвонив по мобільному телефону:
— Доброго вечора! Я приїхав за телевізором. Скажіть код на вхідних дверях. Не можу ввійти.
Йому сказали. Також назвали номер квартири.
Двері відчинила Валентина.
Молодий чоловік одразу забідкався:
— Банки вже зачинені. Міняйлів не знайшов. Нічого, що гроші російські?
Жінка заперечливо захитала головою:
— Ні. Я й курсу не знаю, не розуміюся на них. Або долари чи наші.
— Що ж тепер робити? Вже пізно.
— Значить, завтра.
Але вони не розпрощалися.
— Може, чаю? — запропонувала господарка.
— Можна! — погодився гість.
Чаювання тривало довго. Говорили про життя. Валентина жалілася на хворий зуб, невлаштованість, економічну нестабільність…
Антон розуміюче кивав, погоджувався:
— Так, так. У всіх проблеми. Немає у тих, у кого грошей повні кишені.
— Це точно! — хмикнула Валентина і проговорилася: — Ми збираємося міняти квартиру. Грошей трохи зібрали. Та ось банкам ми не довіряємо.
— А мені нема що класти, — зробив певні висновки Антон. — Ну що, спасибі за чай! Треба йти.
— На здоров’я!
— Вранці я буду.
— Чекатиму.
— Тільки не дуже рано.
— Добре. Як вам виходить. Я буду вдома.
* * *

Наступного дня Антон міняти гроші не пішов. Він уже передумав купувати імпортний телевізор. Визначив для себе цілком іншу ціль для візиту. Для цього прихопив кухонну сокирку, медичні рукавички. Знов у брата взяв авто.
Код на дверях і номер квартири уже знав.
— А ось і я!
— Бачу! Проходьте. Може, спочатку чаю?
— Дякую! Дуже приємно, але мені ніколи. У вас точно «Соні»?
— Звичайно!
— Це добре. Така модель мені потрібна.
— Ось ваш телевізор. — Валентина показала на коробку, що стояла у прихожій. — Подивіться, перевірте.
— Дякую, дякую! — всміхнувся Антон.
Та тільки жінка повернулася, чоловік двічі вдарив її сокиркою по голові.
Валентина впала на підлогу.
Мерзотник, думаючи, що жінка мертва, дві години пробув у квартирі. Перерив усе, що бачив, проте заповітних доларів знайти не вдалося. Чолов’яга від образи навіть заплакав. Щоб не йти додому впорожні, — забрав коробку з телевізором. Відбитки не знищував: а навіщо, адже працював у рукавичках. Та не подумав він, що напередодні, ввечері, встиг намацати голими руками…
* * *

При обшуку у Антона вдома був знайдений крадений телевізор зі слідами крові на коробці, а в ході слідства з’ясувалося, що у брата — сірий «Опель». Розбійник до кінця все заперечував. Стверджував, що телевізор купив увечері, коли господарка була ще жива. А якщо вранці і дзвонив, то тільки для того, щоб проконсультуватися щодо експлуатації. Проте, на суді вину свою визнав.
Валентину лікарі врятували. А ось Антона чекають довгі роки ув’язнення.
Підготував Микола РОМАНІВ