КОРИСТЬ ПЕРЕВАЖАЄ РИЗИК

Клімактерій — це фізіологічний перехід у житті жінок, протягом якого на фоні вікових змін в організмі домінують інволютивні процеси в репродуктивній системі. В результаті наступає менопауза — остання менструація в житті жінки, яка визначає початок нелегкого життєвого етапу, що називається старінням.
На сьогодні виділяють наступні фази клімактерія:

  • перехідний період (перехід до менопаузи);

  • менопауза — дата останньої менструації;

  • пери менопауза — виключає пре менопаузу (рік після останньої менструації);

  • пост менопауза.


Пери менопауза — один із найбільш важливих перехідних періодів у житті жінок, котрі потребують до себе підвищеної уваги, розумного лікувального супроводу. Більшість жінок у будь-якому віці хочуть виглядати гарно і мають на це право. Тому що саме в цей період жінка веде найбільш соціально-активний спосіб життя. Але в цей же час спостерігається маніфест вегето-судинної симптоматики (головний біль, мігрень, серцебиття, приливи жару, швидка втомлюваність, депресія, старіння шкіри, зміна фігури, болі в м'язах, суглобах). Більшість дослідників у сучасній концепції репродуктивного старіння жінок віддають ведучу роль у зниженні і припиненні активності яєчників. Виникає зниження вироблення всіх статевих гормонів в організмі: естрогенів, прогестеронів, андрогенів. Усі функції жіночого організму починають страждати без гормональної підтримки, наступає розлад у роботі організму. Намагаючись скомпенсувати гормональний дефіцит, організм починає посилено накопичувати жир, який служить як внутрішнє гормональне «депо». Такий жир відкладається переважно в середній частині тулуба, роблячи фігуру, схожу на яблуко, і є сигналом того, що ваш організм потребує збалансування гормонального фону.
Зниження рівня цих гормонів призводить до потоншання кісткової тканини. У деяких жінок це явище може призвести до розвитку постклімактеричного остеопорозу, що спричиняє переломи кісток.
Досить часто розвиваються урогенітальні порушення (нетримання сечі, хронічні рецидивуючі запальні процеси, дизурія...) і розлади сексуальної функції. Про це не прийнято говорити, але проблема лишається гострою, що негативно відзначається на якості життя жінки в цьому віці. В основі цієї проблеми лежить зниження функції яєчників, перед лікарями постає питання про призначення адекватної замісної гормональної терапії (ЗГТ).
ЗГТ використовують для профілактики і лікування клімактеричних порушень уже протягом 60-ти років і є одним із добре вивчених методів терапії. Велика кількість досліджень показали, що в співвідношенні «користь-ризик» у пацієнток, які приймають статеві гормони з метою лікування, «користь» переважає «ризик».
На даний час замісна гормональна терапія є золотим стандартом терапії пацієнток, котрі страждають від приливу жару, атрофічних змін сечостатевих шляхів, остеопенічного синдрому, покращують якість життя жінок.
Рекомендації ІМS (міжнародне товариство по менопаузі):

  1. Продовжувати раніше прийняту глобальну практику ЗГТ.

  2. Необгрунтоване скорочення тривалості гормональної терапії при її ефективності.

  3. Зупинка ЗГТ може сприяти росту частоти серцево-судинних захворювань.

  4. Питання про довготривалість або зупинку ЗГТ необхідно вирішувати індивідуально.

  5. ЗГТ забезпечує зниження частоти колоректального раку і переломів, але зв'язана з невеликим ростом ризику раку молочних залоз, тромбозів глибоких вен і тромбоемболій.

  6. Корисно комбінувати ЗГТ з іншими препаратами. Однозначно, що не існує єдиного підходу до оцінки ефективності ЗГТ.


Серед абсолютних показів ЗГТ є: кровотеча зі статевих шляхів нез'ясованого генезу; рак молочних залоз і ендометрія; гострий гепатит; гострий тромбоз глибоких вен; не ліковані пухлини статевих органів і молочних залоз; алергія до компонентів ЗГТ; шкірна порфірія.
Жінкам у цей період не слід лишатися на одинці зі своєю проблемою. Необхідно вчасно звернутися до лікарів (гінекологів-ендокринологів), котрі вислухають, проведуть обстеження і порадять оптимальний метод гормональної терапії, що зробить ваше життя повноцінним і радісним.
І.ШИРОКОПОЯС, лікар-гінеколог