ЗАБОРОНИ ПОКРАЩАТЬ СИТУАЦІЮ?

ЗАБОРОНИ ПОКРАЩАТЬ СИТУАЦІЮ?

Не раз на сторінках «Звягель-Інформу» йшлося про безглузді, з точки зору водія, дорожні знаки, що розташовані на вулицях Новограда-Волинського. Ось і цього разу мова піде саме про них — знаки, які забороняють нам — водіям — паркуватися там, де хочеться, повертати туди, куди нам потрібно, чи робити якісь інші маневри нашим транспортним засобом.
Не так давно у самому центрі міста — на площі Лесі Українки — з’явився знак, що забороняє стоянку автомобілів. Сотні водіїв уже «постраждали» через власну неуважність — адже ніхто не звернув уваги на знак, а пильні сторожі порядку на дорогах не забарилися, складаючи протоколи на порушників. Звісно — така у них робота — слідкувати за дотриманням правил. Доводилося спостерігати, як власники авто намагалися довести абсурдність такої заборони, але хіба до їх аргументів прислухаються?.. «Порушив — плати, бюджет же наповнювати потрібно!».
Подейкують, як виникла передумова для встановлення знаку. Під час урочистостей на площі з’ясувалося, що якийсь водій своє авто просто... покинув біля пам’ятника. Тому й з’явилася заборона — встановити знак, щоб ситуація не повторилася... З одного боку, зрозуміло — святкові моменти, а до монументу доводиться протискуватися між машинами... Як на мене, ситуація легко вирішувалася б за допомогою одного працівника ДАІ, котрий на цей час просто б регулював рух поблизу цього місця. Зрештою, у нашому місті не щодня проходять урочистості на площі. Хіба ж не так?
З іншого боку — куди ставити автомобілі сотням відвідувачів ринку? По вул.Шолом-Алейхема у базарні дні вони і так шикуються у три ряди — щоб виїхати з першого ряду, доводиться добряче поманеврувати! Та й чим, власне, завинили водії, котрі припаркувалися на площі? Створили аварійну ситуацію? Ні! Перешкоджають іншим учасникам дорожнього руху? В жодному разі! Просто комусь захотілося, щоб підхід до пам’ятника був вільним. Але ж перед тим, як забороняти, слід принаймні вивчити ситуацію. Або хоча б спробувати відповісти на питання — заборона покращить ситуацію на цій ділянці дороги? Чи вивчити статистику дорожніх пригод на цьому місці і проаналізувати картину. Сумніваюсь, що хтось цим займався... Та й навіщо — простіше заборонити, аніж розв’язати проблему. Це зайвий раз підтверджує думку: робиш щось — прогнозуй можливі наслідки. Коли свого часу у самісінькому центрі міста дозволили відкрити ринок, то невже ніхто й гадки не мав, що туди приїжджатимуть покупці? Просто не задумувалися... Та ж картина у неділю поблизу центрального ринку «Урожай». Досвідчені водії — і ті стараються у першій половині дня там взагалі не їздити, щоб не вскочити у халепу...
Наша газета щоразу відмічає й позитивні зрушення, що ­трапляються на наших дорогах. Серед таких — перенесення знаку «Стоп» на перехресті поблизу Промислово-економічного технікуму. Раніше, як пригадають водії, рухаючись у напрямку центру по вул.Войкова, слід було двічі зупинятися з інтервалом у кілька метрів, бо там стояло два знаки «Стоп». Справжня нісенітниця! Віднедавна знаки встановлено на одній лінії. Дійшло таки! Тепер би ще зняти знак «Проїзд тільки прямо» — і взагалі можна було б подякувати за спрощення проїзду через перехрестя, бо ще й досі поворот направо до лікарні — заборонений... Мабуть, це питання слід розглянути на сесії міської ради і прийняти рішення про зняття чи заміну дорожнього знаку?
Тепер стосовно заборони паркування на площі. Поки можемо порекомендувати водіям спосіб простий і корисний для здоров’я. У кількох хвилинах ходьби завжди знайдеться місце, де можна законно припаркуватися. Коротка пргулянка виступить чудовою профілактикою розповсюдженої серед водіїв хвороби — геморою.
Коли зайшла мова про здоров’я, то напрошується ще один ­
спосіб — пересісти на велосипед. Звісно, на ньому багато покупок не довезеш, але велосипед вирішує не тільки проблему парковки, але й зекономить бензин, підніме настрій і не зашкодить екології.
Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ
Фото Віктора ТИМОЩУКА