ЧИ БУДУТЬ ПІДВИЩУВАТИСЯ ТАРИФИ НА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ?

ЧИ БУДУТЬ ПІДВИЩУВАТИСЯ ТАРИФИ НА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ?

Це питання хвилює нині багатьох, адже ціни практично на всі види товарів та послуг, а, зокрема, на енергоносії, потроху зростають, і, відповідно, тарифи, як свідчить практика, також не можуть «встояти» на місці. Чи слід новоград-волинцям найближчим часом очікувати чергового подорожчання на тепло, воду, обслуговування житла, — саме про це наша наступна розмова з міським головою Миколою БОРОВЦЕМ:
— Миколо Петровичу, чи можна нині стверджувати те, що тарифи на житлово-комунальні послуги у Новограді-Волинському найближчим часом можуть підніматися?
— Питання тарифної політики на сьогодні є дуже актуальним, і ми бачимо, що майже кожен день у засобах масової інформації ці питання піднімаються і піднімаються — з різних сторін і з різними акцентами. Тому, що є певні об’єктивні обставини, що змушують сьогодні говорити про підвищення тарифів. Це, безумовно, підняття мінімального рівня заробітної плати, яка, у відповідності до регіональних галузевих угод, зобов’язує комунальні підприємства підвищувати рівень заробітної плати по всій тарифній сітці. А заробітна плата — є вагомим аргументом підвищення ціни чи то на тепло, чи на воду у будь-якого комунального підприємства.
І ще один важливий інтерес — це підвищення ціни на газ. Як для прямих споживачів, так і для комунальних підприємств, що надають послуги громадянам міста. Оці дві важливі складові є дуже актуальними і серйозними чинниками, що змушують нас говорити про критичну ситуацію на будь-якому із таких комунальних підприємств. Ми над цим питанням достатньо багато працювали — як на виконавчому комітеті, так і з депутатами міської ради, розглядаючи особливості тарифної політики, чи економічні ситуації, що склалися на «Теплокомуненерго» і на Водоканалі. І по всіх цих обставинах ми провели багато розрахунків і оцінок, тож маємо на даний час своє бачення ситуації.
— У чому ж особливості цього бачення і, відповідно, вирішення проблеми?
— Перш за все, хочу сказати, що абсолютно правильну ми зайняли позицію минулого року перед початком опалювального сезону — коли на той час тариф із 6.12 понизили до 5.10 грн. І цим самим на сьогодні економічно і стратегічно підтвердили, що вибрали правильний курс на тарифи по теплу. На сьогодні тариф 5.10 — найнижчий в області — це однозначно. Відверто кажучи, ми дуже правильно зробили, що його знизили. Це дозволило нам у минулому році додатково з державного бюджету залучити
4 мільйони коштів з різниці у тарифах. І, таким чином, ми мали найнижчий тариф, але одними з перших погасили всі борги, що у нас були перед НАК «Нафтогаз», і одними з перших у країні дали тепло у місто.
— Яка ситуація склалася зараз на комунальних підприємствах, що забезпечують Новоград-Волинський водою та теплом?
— Вона, дійсно, є непростою, бо маємо десь три з половиною мільйони гривень заборгованості перед НАК «Нафтогаз» на початку цьогорічного опалювального сезону, але всі ці кошти є на сьогодні у розрахунках можливих компенсацій уряду за різницю тарифів за борги за газ. Наша сума не є однією з найбільших, бо на сьогодні мають заборгованості Житомир — 20 мільйонів, Бердичів — 8 мільйонів, Коростень — 7 мільйонів. Борг Новограда-Волинського — три з половиною мільйони гривень, якраз повністю підлягає під ту різницю тарифів, що, за нашими оцінками і можливостями, буде погашена знову ж на початку опалювального сезону. І можна сміливо говорити про те, що з «Теплокомуненерго» критичної ситуації немає, і ми можемо залишитися з існуючим тарифом. Тому наша політика така — тариф на тепло теж не піднімати.
— А як буде розвиватися ситуація з тарифами на воду?
— Стосовно води, то ми на найближчому виконкомі це питання розглядали. Дійсно, ситуація на Водоканалі складна, складніша, ніж на «Теплокомуненерго». Через те, що минулого року ми на Водоканал залучили 1 мільйон 900 тисяч різниці тарифів, а щомісячна різниця між доходом підприємства і собівартістю складає біля ста тисяч гривень. І це, безумовно, накладається на економіку Водоканалу. Здавалося б, при цій ситуації нам необхідно було б прийняти рішення про підвищення тарифів. Але є ряд обставин, які доводять, що з цим поспішати теж не потрібно.
— Наступні вибори якось впливають на ці обставини?
— Зауважу, що це — не передвиборчий популізм, а глибоко проаналізована ситуація, стратегічне бачення шляхів вирішення проблем — ми враховуємо і задіюємо всі механізми, які дозволили б нам у цій ситуації не підвищувати тарифи.
Хочу сказати одну таку річ: я хотів би, щоб вкотре почули наші громадяни, — той тариф, який ми сьогодні декларуємо — 7 гривень за метр кубічний, — може здатися з першого погляду одним з найбільших, але, враховуючи те, що 85% новоград-волинців розраховується згідно з показниками лічильника, а не по нормі, то потрібно відзначити, що більшість населення Новограда-Волинського платить за воду найменше, ніж в будь-якомі іншому місті. Бо в інших містах розрахунок плати за воду ведеться за так званим подвійним тарифом: спочатку по нормі платиться і множиться на кількість жителів та на величину одного метра кубічного. Якщо провести цей простий
арифметичний розрахунок, то ми побачимо, що дійсно плата є вдвічі нижчою, ніж в іншому місті. Всі ці моменти і ускладнюють ситуацію в економіці водоканалізаційного господарства.
— Якими ж, на ваш погляд, мають бути наступні кроки для її покращення?
— Безумовно, ми на сьогодні так залишати ситуацію не можемо. Бо зупиниться Водоканал: буде відключений від електроенергії, чи зарплата не виплатиться людям, чи з якоїсь іншої причини — цього не можна допускати, бо це дуже важливе стратегічне підприємство.
Ми виділяємо додаткову субвенцію на підтримку Водоканалу з місцевого бюджету в обсязі наших можливостей — це 200 тисяч. Ми зараз працюємо, щоб по різниці тарифів зробити залік з електроенергії — а це теж дозволить нам вирішити питання до 400 тисяч. І, що найголовніше, я думаю, що рано чи пізно ми вирішимо питання тарифу на воду.
— Але чому зараз, коли ситуація на Водо­каналі така непроста, це питання відкладається і вважається, що воно не на часі?
— Знову ж — не через вибори. Два дні тому вийшла заява мМіністра житлово-комунального господарства, заява Премєр-міністра Азарова з приводу нової тарифної політики Уряду, що зараз розробляється. І от — в основу ми візьмемо цю нову тарифну політику Уряду, що буде розроблена для всієї України і матиме для всіх зрозумілий механізм з відповідними розрахунками. Там буде продемонстровано, яким чином, в залежності від заробітної плати, коливань цін на газ та електроенергію обраховуватиметься тариф чи то в Новограді-Волинському, чи то в Коростені, чи в Дніпропетровську, чи то в Києві...
Цей механізм ми і візьмемо за основу, враховуючи наші місцеві особливості, і тоді розглядатимемо тарифну політику з урахуванням всіх цих обставин. А зараз ми постараємося допомогти Водоканалу місцевим бюджетом і частково вирішити проблеми цього підприємства.
— Чи будуть підніматися найближчим часом тарифи на обслуговування житла?
— Що стосується тарифів на обслуговування житла, то це питання самих жильців, які будуть заслуховуватити їх на зборах. Все залежатиме від того, які обставини складуться, яка гострота тої чи іншої проблеми — все це розглядатиметься на зборах і таким чином вирішуватиметься проблема. Це вже стало у нашому місті певною традицією.
— А про який, власне, термін ще можна говорити, що тарифи не підніматимуться?
— Однозначно я можу сказати, що до Нового року тарифи ще підніматися не будуть. Так, на форумі міських голів, який відбувся в Ялті (там Новоград-Волинський представляв перший заступник міського голови В.А.Костюк), де був присутній Премєр-міністр і міністр житлово-комунального господарства, також говорилося з цього приводу.
Всі прекрасно розуміють, що сьогодні підвищення ціни на тариф — це пряма дорога в нікуди. Бо якщо людина неспроможна платити, то вона не платитиме. Вирішувати цю проблему треба в будь-якому випадку. Потрібно визнати, що на сьогодні на державному рівні, в органах влади ніхто не хоче взяти до уваги те, що люди неспроможні на сьогодніщній день платити по великих цінах. Тому, що той рівень заробітної плати, який є, особливо рівень пенсії, (не будемо брати до уваги соціальну політику і субсидії, адже це тільки для певних категорій людей), але для більшості громадян це стане дуже обтяжливим і навіть просто неможливим платити за такими цінами. Бо це є великі суми, які не готові сьогодні наші люди платити. І цю реальність ми враховуємо та намагаємось десь якимось чином перекрити критичну ситуацію власними зусиллями, і, в тому числі, — місцевим бюджетом.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА