АБИ ВИБОРИ ПРОЙШЛИ БЕЗ ПОРУШЕНЬ

12 вересня в державі стартувала передвиборна кампанія, а 31 жовтня відбудуться чергові вибори депутатів місцевих рад, сільських, селищних і міських голів. Що слід знати виборцям, відповідальним особам про відповідальність за правопорушення, що посягають на здійснення народного волевиявлення, встановлений порядок його забезпечення та злочини проти виборчих та інших особистих прав і свобод людини і громадянина? Яких заходів вживатиме міліція для забезпечення безпеки та охорони громадського порядку у процесі передвиборної кампанії, виборчого процесу та безпосередньо у день виборів?
— Завдання органів внутрішніх справ — зробити усе для того, щоб вибори відбулися виключно у правовому полі, — наголосив начальник Новоград-Волинського МВ полковник міліції Віктор Прилипко. За порушення виборчого законодавства передбачається як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. Зокрема, адмінвідповідальність настає згідно зі ст.212-7 КУпАП (порушення порядку ведення Державного реєстру виборців, порядку подання відомостей про виборців, складання та подання списків виборців, використання таких списків), ст.212-8 регламентує порушення права громадянина на ознайомлення з відомостями Держреєстру виборців зі списком виборців, ст.212-10 — порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, агітації в день проведення виборів, ст.212-13 — виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, ст.212-14 — порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів або розміщення їх у заборонених законом місцях, ст.212-20 — порушення порядку опублікування документів, пов’язаних з підготовкою і проведенням виборів.
Кримінальна відповідальність передбачена за: перешкоджання здійснення виборчого права (ст.157 КК України), неправомірне використання виборчих бюлетенів, їх заміну або неправильний підрахунок голосів чи неправильне оголошення результатів виборів (ст.158), порушення таємниці голосування (ст.159), завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності (ст.259), групове порушення громадського порядку, масові заворушення (ст.293, 294), заклики до здійснення дій, що загрожують громадському порядку (ст.295), захоплення громадських чи державних будівель (ст.341), самоуправство (ст.356).
Для організації забезпечення громадського порядку й безпеки під час виборчого процесу особовий склад буде переведено на посилений варіант несення служби.
А.ВЛАСЮК, помічник начальника МВ, ст.лейтенант міліції