«ПРОКВЕСТИЛИСЯ» АБО НОВА МОЛОДІЖНА «ФІШКА» ДОКОТИЛАСЯ Й ДО НОВОГРАДА

«ПРОКВЕСТИЛИСЯ» АБО НОВА МОЛОДІЖНА «ФІШКА» ДОКОТИЛАСЯ Й ДО НОВОГРАДА

Певно, хтось із новоград-волинців минулої суботи з деяким здивуванням звернув увагу на групи молодих людей, одягнених по-спортивному, які бігали містом, про щось дивне перемовлялися й постійно поспішали з місця на місце. Для тих, хто не знав, чи не здогадався, що воно за така «тусовка», повідомляємо: це були команди-учасниці молодіжної інтелектуально-динамічної гри «Квест».
Цим новим, але вже модним, особливо серед комп’ютерників, словом називають гру, на кшталт, колишніх «козаків-розбійників», або ж добре відомого іноземного реаліті-шоу «Ключі від форту Буайяр». Детальніше про ідею гри, її суть та «перший млинець» ми попросили розповісти голову міської молодіжної ради, одного з головних організаторів «Квесту» у Новограді-Волинському Олександра ГАРБОВСЬКОГО.

— «Квест» — це один із проявів сучасного молодіжного руху, один із варіантів цікаво, активно, весело й корисно провести вільний час, — зазначив Олександр. — Гра полягає в тому, що команди отримують зашифровані завдання, які містять певні підказки: що і як робити, куди йти, щоб отримати «ключ», — перехід до іншого завдання. Головне — якомога швидше віднайти правильне рішення — дістатися умовної точки. Приміром, підвалу будівлі, моста чи якогось будинку. У такий спосіб відбувається просування команд по маршруту.
Ми обрали темою гри історію Звягеля-Новограда-Волинського. Тому старт і фініш відбулися в культових для нашого міста місцях — на площі Лесі Українки та біля дзвону, що на фортеці. Загалом заявилося 8 команд, реально до участі долучилося 7. І це, як для першого разу, — зовсім непогано. Хоча нам відомо, що в інших містах, де «Квест» набув поширення, часом збирається по декілька десятків команд-суперниць.
— Коли і як у вас виникла ідея організувати й провести у Новограді ось таку, непересічну, гру?
— Вирішили перейняти позитивний досвід інших міст, зокрема сусідів — Житомира й Рівного, де такі ігри набули популярності, проводяться регулярно й на доволі високому рівні. Наприклад, у Житомирі «Квест» стабільно проходить двічі на місяць, за різноманітних умов: удень і вночі, на автомобілях чи пішки.
Оскільки в Новограді відбулася перша, вважай, презентаційна гра, її намітили на вихідний день, зі сприятливою сонячної погодою. Спочатку думали на літо, але у студентів, головних учасників гри, — канікули. Тому перенесли на осінь.
А ідея з’явилася десь півроку тому. Втім, чимало часу знадобилося, щоб уладнати організаційні моменти.
— І які, для прикладу, були завдання?
— Намагалися, щоб вони були нескладні, проте оригінально зашифровані. Ось, приміром, для того, щоб «розгадати» рік заснування міста (хоча багато хто й так його знає, але наперед, що саме прийдеться відгадувати, було невідомо), потрібно було вийти на пішохідний міст, подивитися у бінокль на фортецю, звідки інформацію передавали спеціальними сигналами. Підказка — дзвін, на якому зображено рік, у якому вперше згадується Звягель.
— Насамкінець, хто переміг? І чим оргкомітет гри нагородив переможців і призерів?
— Наш дебютний «Квест» виграла команда «Імпульс», укомплектована зі студентів медичного коледжу. На другому місці — команда «Кристали», до якої увійшли винятково дівчата. Третьою стала команда молодіжної ради.
Варто наголосити, що презентаційна гра була безкоштовною для її учасників. Хоча, насправді, затія — доволі витратна. Тому в інших містах (та й у нас, мабуть, у подальшому) команди, які заявляються до участі, сплачують вступний внесок. Із цього фонду фінансуються організаційні моменти та нагородження кращих.
Нині ж, переможець отримав перехідний кубок, усі призери — дипломи. Команда, яка фінішувала останньою, теж була «удостоєна» перехідного кубку — нагороджена чайником. До слова, цей приз — теж перехідний. Тож, наступного разу буде стимул комусь його передати.
— Отже, цей «Квест» у Новограді — перший, але не останній?
— Так, продовження обов’язково буде. Адже всім учасникам сподобалося, хочуть ще.
Розмовляв Олег БРЮХАНОВ