ЗМЕНШИЛАСЯ КІЛЬКІСТЬ ПОСТРАЖДАЛИХ У ДТП, ЗРОСЛО ЧИСЛО САМОГУБЦІВ…

ЗМЕНШИЛАСЯ КІЛЬКІСТЬ ПОСТРАЖДАЛИХ У ДТП, ЗРОСЛО ЧИСЛО САМОГУБЦІВ…

За дев’ять місяців цього року, порівняно з аналогічним періодом 2009-го, майже на півтисячі зросла кількість звернень громадян до травматологічного відділення міськрайТМО. Всього з січня по вересень поточного року кваліфікованої медичної допомоги після травм та ушкоджень потребували майже 7300 чоловік.
Водночас, на території Новограда-Волинського й району значно зменшилась кількість дорожньо-транспортних пригод, в яких були постраждалі. Також упродовж згаданого періоду відчутно знизилося число, так званих, ушкоджень кримінального характеру — зі 140 до 106. Таку, порівняльну, інформацію кореспонденту «Звягель-Інформу» надав завідуючий травматологічним відділенням міськрай ТМО, районний травматолог Анатолій БЛАГОДИР.

— Як на будь-якому підприємстві чи організації, так само — й у нас постійно ведеться облік, — демонструючи узагальнені дані за декілька років, розповідає лікар-травматолог.
— Зростання кількості нещасних випадків, а відтак — і звернень за медичною допомогою найбільше спостерігалося в першому кварталі. Коли лютувала надзвичайно жорстока зима, а наші тротуари й дороги не завжди й не скрізь утримувалися в належному стані. Як наслідок — численні падіння, переломи, інші складні травми, — відзначає Анатолій Благодир.
Поряд із цим травматолог акцентував увагу на позитивних тенденціях. Одна з них, як вже згадувалося, — зменшення числа постраждалих у ДТП на дорогах міста й району. Якщо в минулому році, за перші дев’ять місяців, до травматологічного відділення було доставлено 72 потерпілих у аваріях (крім того, 16 людей загинуло), то цьогоріч — 40 травмованих (6 смертей).
— Не в останню чергу маємо такі цифри, оскільки свого часу під більш жорсткий контроль були взяті «скутеристи». Саме водії цих транспортних засобів у попередні роки становили значну частину постраждалих у ДТП, — робить висновок завідуючий травматологічним відділенням. — Поряд із цим, низька якість дорожнього покриття, особливо на околицях міста і до віддалених сіл, недостатня освітленість вулиць у нічний час — на жаль, залишаються тими чинниками, що сприяють виникненню дорожньо-транспортних пригод, — констатує Анатолій Благодир.
Одним із найважливіших факторів, що спричиняє побутовий травматизм, залишається недотримання елементарних правил безпеки під час будівельних, ремонтних чи інших робіт, пов’язаних із підвищеним ризиком для здоров’я.
— Нерідкі випадки, коли люди самостійно переобладнують пристрої, котрі після цього перестають відповідати вимогам безпеки. Ось і сьогодні до нас у відділення привезли травмованого, якому «болгаркою» відрізало частину кисті. Часто-густо люди працюють безпосередньо у стані алкогольного сп’яніння чи на наступний день після значного вживання алкоголю. Звісно, що в такому разі координація дій порушується, а відтак — імовірність заподіяти собі травму суттєво зростає, — зауважив досвідчений лікар.
Серед понад 7 тисяч громадян, які потребували лікарської допомоги у травматологічному відділенні, — майже півтори тисячі склали діти. На жаль, зафіксовано шість дитячих смертей від отриманих травм. Двоє неповнолітніх втопилися, одна дитина загинула в ДТП, ще одна — померла від ураження струмом, двоє — від механічної асфіксії. Причому, в останньому випадку мало місце одне дитяче самогубство…
Суха статистика, за якою, тим не менше, стоять конкретні люди, стверджує, що кількість суїцидів упродовж поточного року збільшилась на 37% (22 проти 14 за січень-вересень минулого року). І це, певно, є відображенням неспадаючої соціальної напруги в суспільстві, невпевненості у завтрашньому дні. 22 самогубці — це понад третина від загальної кількості померлих від отриманих травм. Усього за дев’ять місяців цього року від травм, несумісних із життям, загинуло 57 осіб. Торік за цей період — 65.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА