ЮРІЙ ВАЙСБЕРГ: «Я ЙДУ НА ЦІ ВИБОРИ З УСВІДОМЛЕННЯМ ТОГО, ЩО ДІЙСНО ЗМОЖУ ДОПОМОГТИ ЛЮДЯМ»

ЮРІЙ ВАЙСБЕРГ: «Я ЙДУ НА ЦІ ВИБОРИ З УСВІДОМЛЕННЯМ ТОГО, ЩО ДІЙСНО ЗМОЖУ ДОПОМОГТИ ЛЮДЯМ»

Юрій Рувимович Вайсберг — наш земляк і добре відома на Новоград-Волинщині людина. Справжній фахівець своєї справи — він пройшов шлях від простого лікаря до керівника відомого і прославленого в Україні та за її межами Житомирського обласного Центру охорони здоров’я матері і дитини, де впроваджуються найсучасніші світові технології. Нині Юрій Рувимович балотується кандидатом у депутати обласної ради від Новоград-Волинщини. З цього приводу і відбулася наша з ним наступна розмова:
— Юрію Рувимовичу, крім того, що Ви — наш земляк, ще й переважна більшість вашого трудового шляху, ваше становлення як лікаря і керівника, як депутата районної та обласної ради, відбувалося на Новоград-Волинщині?
— Так, я народився в місті Новограді-Волинському в 1952 році. Закінчив школу, а вищу фахову освіту отримав у Івано-Франківському медичному інституті. В 1976 році приїхав працювати на Житомирщину, в село Ярунь, акушер-гінекологом. З 1985 року до 1998 року працював у Яруні головним лікарем, з 1998 по 2002 рік очолював Новоград-Волинське міськрайТМО, з 2002 по 2004 працював головним лікарем санаторію «Лісова казка» і з 2004 року очолив Центр охорони здоров’я матері і дитини.
Дійсно, переважна більшість мого життєвого шляху відбулася на очах земляків Новоград-Волинського міста та району. Починалося все з району, потім — місто і нині — обласний центр. Тож зв'язок мій з новоград-волинцями ніколи не переривався, а навпаки — з кожним роком ставав усе міцнішим.
Тут же розпочиналася і моя діяльність в органах самоврядування. З 1990 року по 2006 рік — чотири скликання поспіль був депутатом обласної ради, двічі обирався депутатом районної ради. Всі стежки Новоград-Волинщини пройдені, проблеми кожного села та його громади мені добре знайомі, добре орієнтуюся і знаю медицину міста та району. Люди як зверталися до мене за допомогою, так і нині звертаються. Навіть деякі села, що далекі від політики (а простому народу політика вже як то кажуть «приїлася») і досі звертаються до мене як до депутата обласної ради, хоча останніми роками я вже не був депутатом.
— Чим викликане Ваше рішення балотуватися в депутати обласної ради саме від Новоград-Волинщини?
— До мене знову звернулися жителі міста і району з проханням балотуватися в депутати обласної ради по району, мотивуючи це прохання тим, що завжди відчували мою підтримку і турботу про них, адже практично ніколи не отримували від мене ні в чому відмови.
Звісно, це для мене певне навантаження, адже можна займатися суто професійною діяльністю і працювати в Центрі охорони здоров’я матері і дитини, але, разом з тим, більша частина мого життя минула на Новоград-Волищині, і я не зміг відмовити людям, не дивлячись ні на які політичні переконання. Адже, хоча висунула мене Партія регіонів (я йду по мажоритарному округу), але відразу мою кандидатуру підтримали ще 5 партій, які навіть не завжди є однодумцями, не завжди знаходяться на одному політичному полі, але вони підтримали мене, як професіонала, як особистість. Зокрема, це Народна Партія, комуністи, соціалісти, «Фронт Змін».
Хотілося б відзначити велику заслугу нашого земляка, Володимира Михайловича Литвина, у тому, що цього разу 50 на 50 йдуть і вибори по мажоритарних округах, і голосувати будуть не тільки за партії, а й за особистості.
Так я потрапив у цю виборчу кампанію. І якщо мене підтримають, то, зрозуміло, що будемо працювати, віддавати свої сили, знання і можливості депутатській роботі, яку я прекрасно знаю, бо, як вже говорив, неодноразово захищав інтереси району на обласному рівні.
— Чим пам’ятні для Вас минулі скликання?
— Нам багато чого вдавалося зробити. За той час у район надходили машини швидкої допомоги, проводився ремонт доріг, будувалися школи, надавалася допомога храмам, було прооперовано сотні людей, за моєї підтримки проведено багато консультацій на рівні обласного центру і столиці.
Жодне звернення не було залишене поза увагою.
Горджуся тим, що мене пам’ятають у місті та районі і хочуть бачити своїм обранцем у депутати обласної ради. Я щиро вдячний землякам за довіру, і подальша наша співпраця також буде чесною і плідною.
— Оскільки ви йдете в депутати по Ярунському мажоритарному округу, то якими пригадуються вам роки роботи в селищі?
— Я прийняв у Яруні нову лікарні, де були щойно побудовані всі приміщення. На той час медики отримували житло — квартири, будинки. Ми закупили декілька машин швидкої допомоги. Доклали всіх зусиль і зробили у Яруні лікарню, що мала статус районної — тут працювало 5-6 вузьких спеціалістів, тут була найбільша, рекордна кількість пологів. Відбудували на дільниці десятки ФАПів. Велика робота була проведена. Все це залишилося в пам’яті людей, і тепер я із задоволенням приїжджаю в Ярунь, прямо і відкрито дивлюся жителям селища в обличчя. Спілкуюся з посадовцями, відомими особистостями — тими, кого колись приймав у пологовому, кому подарував життя.
— Як Вам працювалося на посаді головного лікаря Новоград-Волинського міськрайТМО?
— В Новограді-Волинському теж було немало зроблено — відкрито 5 амбулаторій, в села ми закупили біля 12 автомобілів, більш як на 3 мільйони гривень за ці чотири з половиною роки було завезено гуманітарної допомоги. Було проведено ремонти відділень міськрайТМО.
Власне, ми продовжували традиції, які започаткував наш попередник і вчитель Віктор Леонідович Весельський — він розпочав ці реформи в медицині. Відверто кажучи, нелегко було мені приймати від нього міськрайТМО, адже потрібно було це все утримати, зберегти, продовжити, зробити ще щось більше. Бо недарма Новоград-Волинське міськрайТМО звучало на рівні області, як обласна лікарня №2.
Нині я часто зустрічаюся з керівництвом та завідуючими відділеннями міськрайТМО, тож цей зв'язок залишився, надаю допомогу і в організаційному, і гуманітарному плані. Так, нещодавно поділився з Новоградом гуманітарною допомогою на сто тисяч гривень, адже ця земля і ці заклади медицини для мене рідні.
Маємо повне взаєморо­зуміння з нинішнім головним лікарем Василем Миколайовичем Борисом. Ось навіть сьогодні ми зустрічаємося і будемо обговорювати проблеми акушерсько-гінекологічної допомоги, адже плануємо зробити в Новограді-Волинському міжрегіональний Центр аку­шерської допомоги, де будуть народжувати жінки з декількох районів Житомирщини. Мрію, щоб Новоград-Волинський Центр був супутником нашої Житомирської клініки, яка нині відома на всю Україну та за її межами. Щоб тут був той же високий рівень надання послуг. Думаю, що це все ми обов’язково зробимо.
На ці вибори покладаю великі надії і сподіваюся, що прийдуть до влади ті люди, які розуміють проблеми медицини, і ті, хто допомагає не тільки словом, а й ділом.
— У чому полягає ваша виборча програма?
— Моя програма — дуже проста. Це доступність спілкування зі мною, вирішення всіх звернень, які входять до моєї компетенції і до моїх можливостей допомогти — як від проблем медицини, так і до побутових. Адже я в обласній раді працював у всіх комісіях: знаю роботу і бюджетної комісії і багатьох інших.
Ця робота для мене відома, і всі двері в обласному центрі ми відкриваємо просто, адже добре знаю всіх керівників області, народних депутатів, звертався неодноразово у столичні департаменти та відомства. Так само просто буде звернутися виборцям і до мене — адреса та телефони будуть на всіх моїх виборчих дільницях, і я завжди буду відкритий для людей.
Я йду на ці вибори з усвідомленням того, що дійсно зможу допомогти людям.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА