ЧИ ДОСТАТНЬО САДОЧКІВ ДЛЯ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ?

ЧИ ДОСТАТНЬО САДОЧКІВ ДЛЯ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ?

\"ЧИНещодавно в Україні було введено обов’язкову дошкільну освіту. Якщо у містах її впроваджувати легше, бо є відповідна інфраструктура, то ситуація в селах, саме через те, що свого часу більшість садочків там було закрито, — дещо проблематична. Як все ж таки вирішуються ці питання в Новоград-Волинському районі – саме про це наша наступна розмова з начальником відділу освіти Новоград-Волинської райдержадміністрації О.А.АНТИПЧУКОМ:
— Олександре Анатолійовичу, чому наразі постало впровадження обов’язкової дошкільної освіти?
— Основа майбутньої особистості закладається у ранньому віці. Знання та вміння, набуті в дитинстві, — це як коріння. Чим воно міцніше, тим впевненіше почувається людина в житті. Саме тому триває постійний пошук шляхів творчого зростання дітей з урахуванням їхніх індивідуальних особливостей та можливостей зростати здоровими, вільними та щасливими.
Реформа дошкільної освіти, що відбувається сьогодні, ставить перед нами дедалі складніші й масштабніші завдання щодо вдосконалення змісту, підвищення якості, розгортання, розвитку та оновлення дошкільної освіти. Для виконання цих завдань потрібна, насамперед, розвинена мережа суспільного дошкільного виховання. І ні для кого не секрет, наскільки непростою є ця справа в умовах села.
— Чи достатньо садочків на даний час збережено в районі?
— На даний час у районі зареєстровано 17 дошкільних закладів, фактично працює 15 (крім Киянки і Токарева). Всі заклади знаходяться у комунальній власності сільських та селищних рад.
11 з них є типовими. Функціонують вони у таких населених пунктах як Городниця, Ярунь, Яворівка, Чижівка, Піщів, Орепи, Наталівка, Слобода Романівська, Нова Романівка, Несолонь.
4 ДНЗ — з короткотривалим режимом перебування для дітей старшого дошкільного віку створено при місцевих загальноосвітніх школах у селах Великий Молодьків, Сусли, Стрієва, Кленова.
\"ЧИ— Скільки всього дошкільнят там навчається?
— На даний час різними формами дошкільної освіти охоплено 960 дітей дошкільного віку, що становить 40,7% від загальної кількості дітей відповідного віку. Охоплення дітей п’ятирічного віку дошкільною освітою становить 100%. Порівняно з аналогічним періодом 2008 року, охоплення дошкільнят суспільним вихованням і навчанням зросло на 21.7%. Проте Президент України В.Ф.Янукович і уряд ставлять завдання довести показник охоплення дошкільною освітою по Україні не менше 75% дітей.
— Чи можна говорити про те, що існуючих дошкільних навчальних закладів достатньо для впровадження в життя цих завдань?
— Звичайно, дана мережа в цілому не задовольняє потреби населення в отриманні відповідної освіти та підготовці дітей до навчання в школі, проте, ми можемо говорити і про певні успіхи в розвитку дошкільної освіти району.
На виконання Законів України «Про дошкільну освіту», «Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної середньої та дошкільної освіти щодо організації навчально-виховного процесу» і прогнозованих показників розвитку мережі дошкільних навчальних закладів, вперше урядом в 2010 році на розвиток дошкільної освіти району було виділено додатково 2,5 млн. грн.
— На що було спрямовано ці кошти?
— Кошти розподілено на сільські ради, в яких необхідним було проведення ремонтних робіт, можливість відновлення та розширення мережі дошкільних закладів. Таким чином вже відкрито додаткову групу при Наталівському НВК «ЗНЗ-ДНЗ», на стадії завершення ремонтні роботи з відкриття додаткових других груп при Чижівському та Великомолодьківському ДНЗ. Планується відкриття Токарівського дошкільного закладу з короткотривалим режимом перебування. Проводяться ремонтні роботи з відновлення Пилиповицького та Киківського ДНЗ, відкриття яких заплановано на 2011 рік.
На території Красилівської ради проживає 28 дітей дошкільного віку, з них 23 дитини — в с.Таращанка. Врахувавши неодноразові звернення сільського голови Захарчука Віталія Анатолійовича, районна державна адміністрація виділила 100 тис.грн. на створення дошкільного закладу на базі Таращанської ЗОШ І-ІІ ст. Дане завдання виконано якісно і у стислі строки. Всі кошти використано за призначенням: зроблено ремонт групових кімнат, замінено двері, вікна, постелено лінолеум, закуплено сучасні меблі.
І перше, що спадає на думку, – пощастило тим дітям, котрі будуть виховуватись у цьому світлому й затишному домі. Новий дошкільний заклад — це завжди радість. І якщо ми хочемо стати цивілізованою державою, то повинні зробити ставку саме на дошкільну освіту.
Розмовляв Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ