«ХМІЛЬ» — ПЕРЛИНА ПОЛІСЬКОГО КРАЮ

«ХМІЛЬ» — ПЕРЛИНА ПОЛІСЬКОГО КРАЮ

\"«ХМІЛЬ»Нехай летять ваші пісні веселі й крилаті,
Нехай буде щастя й радість від них в кожній хаті!
Нехай дзвенять ваші пісні журливі, веселі,
Нехай будять серця людей у кожній оселі,
Вам, «Хмелю» дорогий, вічне щастя буде,
І ніколи не забудуть ваші пісні люди!

У творчій біографії народного чоловічого вокального ансамблю «Хміль», що створений при міському Палаці культури імені Лесі Українки, чимало яскравих, хвилюючих подій, творчих зустрічей.
Хоча біографія й почалася не так давно — у 1998 році, але ж стільки вже подаровано людям щонайкращого пісенного скарбу, та з якою сердечністю, щирістю, з якою високою виконавською майстерністю!
Багатющий репертуар колективу — то життєдайна криниця української народнопісенної творчості.
У серпні 2003 року під час проведення Міжнародного літературно-мистецького свята «Лесині джерела», на велелюдному майдані, що носить ім’я нашої землячки Лесі Українки, ансамблю «Хміль» було вручено документа про присвоєння колективу почесного звання «народний».
Всі ці роки ансамбль «Хміль» — бажаний гість на фестивалях різного рівня: міжнародних, всеукраїнських, обласних. Географія концертної діяльності та його репертуар постійно збагачуються. Тільки за минулий рік народний чоловічний вокальний ансамбль «Хміль» дав близько 80 концертів.
Ансамбль — частий гість дружнього слов’янського народу на святі Незалежності Білорусії, брав участь у Всеукраїнському фестивалі козацької пісні «Встань, козацька славо», що проходив у місті Рівне; міська громада с. Білозір’я Черкаської області запросила «Хміль» на святкування 450-річчя утворення села.
Ансамбль відзначений дипломом учасника ІІІ Міжнародного фестивалю мистецтв «Зорі над Дніпром»; переможець рейтингу 2004 року в номінації «Творчий зліт року», найвищу оцінку виставлено чоловічому вокальному ансамблю «Хміль» за участь в обласному поетичному фестивалі «А льон цвіте». В 2007 році ансамбль нагороджений відзнакою обласного управління культури «Золоті джерела» в номінації «Найкращий аматорський колектив».
Ансамбль багато працює над репертуаром. До баяна, крім гітари, додалися малі ударні інструменти, що додало неповторний фон звучанню чоловічих голосів.
Дуже багато глядачів не вірять, що колектив аматорський, бо співати так, як вони, можуть тільки професіонали.
Пісні, звичайно, бувають різні, але ці хлопці завжди горнуться до гарних, до змістовних, вони прагнуть жити в гармонії з життям, природою, небесами, вони творять, і саме на таких людях тримається наш дух і сутність…
«Хміль» полонить серця слухачів своєю безпосередністю, умілим, лише йому властивим, виконанням української пісні.
Виступ нашого колективу помітно виграє у порівнянні з деякими «розкрученими» зірками, які здебільшого пропонують глядачеві не живий звук, а фонограму, уникають спілкування з глядачем. Така практика, погодьтесь, добряче нам набридла, і тому спілкування з «Хмелем» можна без перебільшення порівняти з ковтком джерельної води у спекотний день — це справжній талант, помножений на життєвий досвід.
За вагомий внесок у духовне збагачення людей, відродження і збереження українських народних традицій, розвиток аматорського мистецтва в 2008 році керівнику колективу Миколі Куркачу присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури України». Його творчий доробок, як композитора, увійшов до збірок «Сім струн», «І поки зорі воду п’ють» та «Чай вишневий».
З нагоди вашого ювілею — десятої річниці від дня створення — дозвольте сказати слова вдячності за вашу творчість, бо саме вона дає можливість нести високу майстерність людям. Доземний уклін вам за ваше завжди звернене до людей серце, за ваші пісні, пройняті непідробною святою щирістю, якої так бракує в сучасному світі, за все те, що ви створили і ще створите для нас, за вашу любов і відданість пісні, зрештою, за те, що ви є на світі — неповторні, прекрасні, несподівані: Михайло Айдибалов, Ігор Завгородній, Петро Краєвський, Заслужений працівник культури України Петро Фатенко та керівник колективу — Заслужений працівник культури України Микола Куркач. Залишайтесь у мирі душевному, завжди веселі, на радість і щастя України!
Всіх шанувальників цього прекрасного колективу ми запрошуємо до великої зали міського Палацу культури, 20 листопада 2010 року, на концерт народного вокального чоловічого ансамблю «Хміль», з нагоди 10-річчя від дня створення колективу.
Віра МАТВІЙЧУК, заслужений працівник культури України