ВБЕРЕЖІТЬ СЕБЕ ВІД ГРИПУ

Щороку восени починаються розмови про майбутню епідемію грипу. Це одна з найбільш небезпечних інфекційних хвороб, що вражає щорічно до 10% населення земної кулі. Зараз ця інфекція вже постійно циркулює, охоплюючи іноді весь світ, тобто перетворюючись у пандемію.
«Сезон» грипу наступає наче за розкладом, зазвичай з листопадовими холодами, і триває до березня.
Згідно з даними Всесвітньої Організації охорони Здоров’я, в 2010-2011 р. очікується епідемія грипу з домінуванням пандемічного грипу А (Н1N1)09 при одночасній циркуляції вірусів сезонного грипу А(Н3N2) та В.
Враховуючи кількісну характеристику епідемічного сезону грипу та ГРВІ (2009-2010 рр), у наступному сезоні (2010-2011 рр.) слід очікувати залучення до епідемічного процесу близько 30% населення з числа осіб, які за прогнозом можуть захворіти на ГРВІ та пандемічний грип (біля 3,5 млн. осіб). На підставі проведеного ретроспективного епідеміологічного аналізу, у державі слід очікувати ще таку ж кількість хворих, інфікованих іншими респіраторними вірусами, у тому числі і грипу. Таким чином, всього на грип та ГРВІ в 2010-2011 роках може перехворіти від 6,5 до 7,5 млн. українців.
На сьогодні в районі впроваджено щоденний моніторинг захворюваності на грип та ГРВІ. На 41 тижні в районі відмічається сезонний ріст захворюваності в основному серед дитячого населення, найбільша кількість захворівших реєструється серед вікової групи 1-4 роки.
Напевно, кожен з нас відчував на собі ознаки захворювання грипом. Перш за все, це раптове підвищення температури, загальна слабість, млявість, біль у суглобах та м’язах, сонливість, біль в очах від світла, нежить, біль у горлі, кашель.
Необхідно пам’ятати, що грип «відчиняє ворота» вторинній бактеріальній інфекції. І страшний не сам грип, а його ускладнення. Найбільш частим ускладненням є пневмонії. Вони розвиваються нерідко з перших днів хвороби. Друге місце займають ускладнення з боку лор-органів (запалення пазух носа, середнього вуха). Інший різновид ускладнень пов’язаний з характерним для грипу порушенням згортання крові (крововиливи в легені, наднирники, легеневі, носові кровотечі).
Звичайно, сучасній людині ніколи хворіти. Наковтавшись таблеток, кашляючи і чхаючи, наші завзяті «трудоголіки» мчать на роботу, забуваючи, що інфекція поширюється повітряно-крапельним шляхом. При диханні, розмові, кашлі, чиханні вірус із краплями слини, носового слизу і мокротиння потрапляє в повітря, заражаючи оточуючих. Предмети вжитку, посуд, іграшки теж служать переносниками інфекції. Готовий до самопожертви грипозний «трудяга» може в день нагородити інфекцією сотню осіб. А такі «герої» у нас зустрічаються часто-густо, тому не соромтеся частіше користуватися маскою — марлевою пов’язкою. Вона особливо корисна в місцях масового скупчення людей — у поліклініці, магазині, на підприємстві, в інституті, транспорті.
Отже, основною профілактичною мірою є своєчасна ізоляція джерела інфекції, тобто хворого на грип та ГРВІ (гострі респіраторно вірусні інфекції). Про це слід пам’ятати і при виникненні перших ознак захворювання необхідно залишатися вдома та викликати лікаря.
Досвід країн світу свідчить, що найбільш ефективним профілактичним захистом проти захворювання на пандемічний та сезонний грип залишається специфічна профілактика. Спрямована проти одного або трьох типових видів вакцинація попереджає захворювання, а у випадку його виникнення, — значно полегшує його перебіг, попереджає виникненню ускладнень.
Станом на вересень 2010 року в Україні зареєстровані та дозволені до застосування у епідемічному сезоні 2010-2011 р. наступні вакцини для профілактики грипу — Ваксігрип, Флюарккс, Інфлувак, Грипол НЕО, Грипол ПЛЮС.
Пріоритетними групами населення для щеплення проти захворювання на грип є (медпрацівники, вагітні жінки, працівники служб громадської безпеки, працівники транспортного сектору, телекомунікаційних мереж, особи віком старше 60 років, особи з хронічною патологією легень, серцево-судинної системи, з цукровим діабетом, ожирінням, цукровим діабетом тощо).
Враховуючи епідпрогнози ВООЗ, санепідслужбою, всім керівникам підприємств розіслано листи про необхідність виділення коштів для придбання вакцини проти грипу, оскільки з економічної точки зору затрати, що можуть виникнути в результаті зростання захворюваності серед працівників підприємств, є набагато більшими, ніж затрати на придбання вакцини.
Вакцину «Ваксігрип» можна придбати на замовлення в ДП «Укрвакцина» м.Київ тел.044-530-87-07; компанії «Інтерфарм» м.Київ тел.0935661056 ціна за одну дозу 59,76 грн; вакцину «Інфлувак» в ТОВ фірма «ЮЛГ» м.Київ, ціна за одну дозу 73,50 грн. тел.044-238-65-67. Після придбання вакцини вакцинацію необхідно проводити в кабінетах щеплень поліклініки міськрайТМО.
Звичайно не слід забувати і про неспецифічні засоби профілактики грипу — регулярне вживання полівітамінних комплексів, а також харчових продуктів, які містять багато вітаміну С та фітонциди (цитрусових, чорної смородини, квашеної капусти, часнику, хрону, цибулі та інші); застосування імуностимуляторів та адаптогенів у вікових дозуваннях (настоянки женьшеню, ехінацеї, екстракту елеутерококу), також комплексних гомеопатичних препаратів (Афлубін, Антигрипін та інші). Добрий результат дають також загартування організму, змащування слизової носа перед виходом з дому оксоліновою або теброфеновою маззю.
Пам’ятайте! Ваше здоров’я — в ваших руках. Потурбуйтеся про себе та своїх близьких. І вже сьогодні розпочніть проведення профілактики гострих респіраторних захворювань та грипу.
Т.ДАРМОРІС, лікар-епідеміолог