ШІСТЬ СПОСОБІВ ПОЗБУТИСЯ СВОЇХ ГРОШЕЙ

(Закінчення. Початок у №45 від 5.11.10)


СПОСІБ ШОСТИЙ: «ВАШ СИН — ЗАРУЧНИК МІЛІЦІЇ»
Такими словами шахраї звертаються до люблячих матерів, коли ті спокійно чекають своїх дітей вдома. Цей новий сценарій шахрайства зловмисники вже декілька разів реалізували й у нашому місті. Його суть досить проста: шахрай телефонує до батьків та повідомляє, що їхню дитину затримали працівники міліції. Однак злочинець додає, що може визволити сина чи доньку з міліцейського полону за певну суму грошей, які потрібно перевести на рахунок одного з мобільних операторів. Звичайно батьки, не з'ясовуючи будь-яких інших обставин зникнення власної дитини, в паніці мчать та перераховують потрібну суму. Дивує, що у цих критичних ситуаціях дорослі забувають, принаймні, зателефонувати, в першу чергу, своїй дитині, а потім — до міліції, аби на сто відсотків переконатися у правдивості слів невідомого «доброзичливця». В результаті гроші зникають так само швидко і несподівано, як і знаходиться загублений син чи донька.
А ТЕПЕР ПОРАДИ:

  • пам’ятайте, шахраї — чудові психологи, і ви не встигнете зогледітись, як вас ошукають, тому не варто демонструвати на людях, скільки коштів при собі ви маєте;

  • не варто вступати у розмови щодо фінансових чи майнових пропозицій з боку невідомих осіб;

  • не давати власні мобільні телефони в руки підозрілим людям;

  • не впускати до своїх помешкань осіб циганської національності і незнайомих вам осіб. Нізащо не встановлюйте з ними контакт. Не реагуйте на будь-які їхні прохання, як-от «переповити дитину», «напитися води», «зняти порчу», «поворожити» і таке інше;

  • не забувайте, що, відкриваючи двері незнайомим людям, ви автоматично наражаєтесь на небезпеку;

  • якщо до вас підійшли на вулиці з пропозицією поворожити чи зняти порчу, намагайтеся якомога швидше відірватися від нав'язливих добродіїв та піти геть. Чим менше ви будете з ними спілкуватися, тим менше шансів у вас бути загіпнотизованими. Якщо відчепитися не вдається, — покличте когось на допомогу. Поява сторонньої людини відверне увагу шахрайок від вас і це допоможе вам звільнитися.


Невідомо куди ховається наша обачність та підозрілість, коли перед нами постає аферист. Тут лише можна здогадуватися, що ж допомагає недоброзичливцям замилити очі та «розвести» людину на гроші чи майно. Наші найбільші пороки — жадібність, марнославство, наївність, скупість, зарозумілість — головна зброя у руках шахрая. Він уміло користується кожною слабинкою у вашому характері і робить ставку на почуття, незважаючи на те, чи добрі вони, чи ні.
Якщо все ж таки ви стали жертвою шахраїв, — не зволікаючи повідомте за телефоном 102 правоохоронні органи, аби останні мали можливість по гарячих слідах затримати зловмисників.
Отже пам'ятайте: шахрай завжди на крок попереду, тому не наздоганяйте його, а просто підіть у протилежному напрямку.