ЗНОВУ У ВІЗЕНТАЙДІ

ЗНОВУ У ВІЗЕНТАЙДІ

У другій половині жовтня цього року група учнів міської гімназії імені Лесі Українки в кількості 11 осіб у супроводі двох вчителів німецької мови перебувала на стажуванні в німецькій гімназії інтернатного типу міста Візентайд, що в Баварії. Українській делегації запропонували насичену і змістовну програму. Учні та вчителі побували в баварських містах Вюрцбург, Мюнхен, Нюрнберг, Пріксенштадт, а також разом із сім’ями — в інших історичних містах, таких як Бамберг та Ротенбург. У Вюрцбурзі відвідали пам’ятники архітектури світового значення — Резиденцію та фортецю Марієнберг, у Мюнхені — Стару та Нову пінакотеки, у Нюрнберзі — Німецький музей та Королівський замок «Кьонігсберг». Окрім того, у Мюнхені українська делегація мала зустріч у Баварській канцелярії (так називається урядовий будинок) із заступником міністра у справах освіти, сім’ї і культів паном Флієрлем, котрий дав на честь делегації обід, а у Візентайді українські учні були на офіційному прийомі, який влаштував у ратуші місцевий бургомістр пан доктор Кнаєр.
Мешкали учні у сім’ях, що давало змогу краще опанувати їм німецьку мову, познайомитися ближче з традиціями і звичаями, а також побутовим життям простих німецьких родин. Вчителі оселилися в шкільному інтернаті.
Учні під час перебування відвідували різні уроки, з ними також були проведені спеціальні заняття з питань політичного устрою Німеччини, її соціально-економічного стану та перспектив подальшого розвитку країни в світі. Під час прощального вечора українськими учнями підготовлено і проведено невеликий концерт художньої самодіяльності, що його тепло сприйняли присутні. А вчителем Вітренком В.В. впродовж уроку була прочитана у 12 класі німецьким гімназистам лекція про літературу етнічних німців в Україні, яку вислухали з великою увагою.
А ось окремі думки учасників перебування за кордоном.
Гуменюк Юлія, 9-й клас: Школа у Візентайді дуже відрізняється від нашої насиченістю приладами і сучасною технікою, різними ­наочними ­засобами; мені дуже сподобалися вчителі і відвідані мною уроки, насамперед, англійської мови та астрономії.
Щербатюк Олександр, 10-й клас: Мене приємно вразила культура і поведінка тамтешніх людей. Всі вони дуже ввічливі, гостинні. І це помітно не лише в родинах. Разом з цим німці дуже практичні, для них робота — на першому плані, всі завдання вони намагаються виконати вчасно і якісно.
Іщук Аліція, 11-й клас: Мені найбільше сподобалися екскурсії до історичних міст, де справді є на що подивитися. Німці люблять свою історію і намагаються зберегти пам’ятники культури і архітектури. Не сподобалося, що харчуються вони, особливо школярі, здебільшого бутербродами, колою, спрайтом, а ще те, що потрібно було дуже рано вставати, аби дібратися до школи автобусом, оскільки заняття починаються о 7:55.
Вчителька німецької мови Тетеря А.М.: У німецькій гімназії є все, про що тільки може мріяти український пересічний вчитель: мультимедійні дошки, проектори, сучасна копіювальна техніка, відеодвійки, різноманітна наочність, виготовлена у виробничих умовах. Кожний вчитель має змогу виготовити для уроку у будь-який час достатню кількість копій різних завдань, і все це безкоштовно, включаючи папір та інші матеріали. Вчитель відповідає за якість знань, спосіб їх передачі учням та якість засвоєння знань. А для цього використовують різні форми уроків, включаючи пізнавальні екскурсії, сучасні методи проведення уроку. Єдине, що мені не сподобалося, це те, що за німецьким законодавством на території гімназії куріння учнями старших класів заборонено. Але вони курять поруч з гімназією на вулиці, що, на мою думку, негативно впливає на імідж навчального закладу.
Насамперед хочеться ви­словити щиру подяку заступнику директора Вольфу-Дітеру Гучу, керівнику проекту з німецької сторони, вчителям Мартіні Шенк, Мікелє Грасалю, а також багатьом їхнім колегам за співучасть. Кошти для організації поїздки асигнувала Німецька педагогічна служба із закордонних обмінів та баварська організація «Юнгрінг». З нами на екскурсіях були також молоді стажерки із Англії і Франції, які виявили бажання разом із німецькими учнями відвідати Україну наступного року.
Про свої враження від поїздки за кордон учні і вчителі розповідали на обласному семінарі вчителів німецької мови, що проходив у нашому місті 9 жовтня.
В.ВІТРЕНКО, координатор проекту, вчитель німецької мови гімназії