«НЕХАЙ ГАРНО КОЛОСИТЬСЯ НИВА ЗОЛОТА»

«НЕХАЙ ГАРНО КОЛОСИТЬСЯ НИВА ЗОЛОТА»

\"«НЕХАЙВже традиційно, наприкінці осені, коли відзначаємо День працівника сільського господарства, підводяться підсумки сільськогосподарського року. Наскільки успішним він був для трудівників полів і ферм – саме про це наша наступна розмова з начальником управління агропромислового розвитку Новоград-Волинської РДА, кандидатом сільськогосподарських наук Р.М.КИРИЛЮКОМ:


\"«НЕХАЙ— Руслане Миколайовичу, то яким же, власне, видався нинішній сільськоосподарський рік для хліборобів Звягельщини?
— Хоча фінансова криза відчутно зачепила своїм крилом багато галузей економіки, проте селяни, як бачимо, продовжують годувати країну хлібом, м’ясом, молоком, овочами, і доводиться тільки дивуватися великому патріотизму цих людей, які, незважаючи ні на які економічні негаразди, працюють не покладаючи рук. І цього року, без сумніву, працівники галузі сільського господарства нашого району можуть пишатися певними досягненнями та успіхами.
По всіх категоріях господарств намолочено зерна цього року 72,7 тисяч тонн при середній врожайності 27,6 центнера з гектара. Маємо по валовому збору зерна перше місце в перехідній зоні нашої області. Беззаперечними лідерами тут є підприємства СТОВ «Птахівник» та ПСП «Граніт» (село Токарів), де керівниками є досвідчені професіонали Валентина Дмитрівна Гальчук та Степан Гаврилович Сидорчук. Підсумувавши валовий збір зернових всіх районів поліської зони області, встановлено, що досягнення хліборобів Новоград-Волинщини дещо перевищують їхній спільний результат.
\"«НЕХАЙЧільне місце займає Новоград-Волинщина в області і з вирощування технічних олійних культур. В поточному році вироблено понад тисячу тонн насіння льону-кудряшу. По посівних площах та валовому збору — це перший обласний показник.
Вирощують і такі нетрадиційні для нашої зоні технічні культури, як соя та соняшник, валовий збір їх зерна становить, відповідно, 6,6 та 0,1 тисяч тонн. Зокрема, по виробництву продукції сої наш район здобув перше місце в області з врожайності цієї культури, господарства району намолотили в середньому по 22 центнери зерна з кожного гектара.
Особливо відзначилися рослинники ТОВ «Агросоюз», керівник Юрій Францович Борецький, де середня врожайність цієї культури досягла 24 центнери з гектара. Лідером у виробництві технічних культур по обсягах і якості є, безперечно, названі вже ТОВ «Агросоюз», СТОВ «Птахівник» та ПСП «Граніт».
Продовжує своє відродження також традиційна поліська галузь — картоплярство. Лише 1 гектар саджали в сільськогосподарських підприємствах району картоплі ще у 2006 році, у поточному ж році з площі 344 га господарства зібрали понад 5,8 тисяч тонн бульб при середній врожайності 170 центнерів із гектара. Картоплярством займається фермерське господарство «Аделаїда», яке сьогодні є одним із найкращих у цій галузі — виробник елітного та репродукційного посадкового матеріалу картоплі, а також фермерське господарство «Кредо», «Баур» та СТОВ «Городищанське». Займаються також у районі виробництвом продукції хмелярства та овочівництва.
\"«НЕХАЙ— Руслане Миколайовичу, які сільськогосподарські проекти, що їх починали впроваджувати останнім часом, ви вважаєте найбільш вдалими?
— Насамперед, тут необхідно відмітити виробництво екологічно чистої продукції рослинництва та тваринництва на базі елітгоспу приватного підприємства «Галекс-Агро» села Стрієва, картоплярства по фермерському господарству «Аделаїда» села Тупальці, ягідної продукції по ТОВ «Бетек» села Барвинівка. Ці господарства взяли на себе нелегку ношу оренди пустуючих земель на території збанкрутілих підприємств, і почали практично, як мовиться, з нуля, обробляти ріллю загальною площею біля 5 тисяч гектарів.
— Як почувалася цього року галузь тваринництва?
— Вона порадувала високими показниками. Зокрема, за чисельністю поголів’я ВРХ в цілому та зокрема корів, також свиней та птиці ми є одними з кращих в області. Відчутний відсоток займаємо з виробництва молока, м’яса, яєць. Зокрема, за десять місяців поточного року вироблено 7028 тонн молока, вирощено понад 800 тонн м’яса тварин та птиці, вироблено 26,1 мільйона штук яєць.
\"«НЕХАЙСлід відзначити вдалий проект АПК району з виробництва екологічно чистої продукції тваринництва на базі ПП «Галекс Агро». Даним підприємством побудовано сучасний тваринницький комплекс на 400 голів корів, завезено 224 голови племінних нетелів австрійської синентальської породи.
Окремо хочеться відзначити тваринників ПП «Граніт» — керівник Сидорчук Степан Гаврилович, СТОВ «Птахівник» — Гальчук Валентина Дмитрівна, Новоград-Волинський ЗВК — Назаров Володимир Адамович, СТОВ «Оберіг» — Гопанчук Володимир Петрович, ПП «Поляна» — Марченко Микола Андрійович, приватне сільськогосподарське підприємство «Золота нива» — Павлюк Сергій Ростиславович, ПСП «Перемога» — Осіпчук Валерій Валентинович, які із року в рік мають великі здобутки в даній галузі.
\"«НЕХАЙВиробництво продукції полів і ферм в умовах сучасної ринкової економіки — це складний, ризикований та відповідальний бізнес. Отож за очікуваними результатами фінансово-господарської діяльності поточного року 20 сільгосппідприємств будуть прибутковими. Сума прибутку становить 25,2 мільйона гривень.
Вироблено валової продукції в порівняльних цінах 2005 року 94,2 мільйона гривень, у тому числі за рахунок продукції тваринництва — 38,4 мільйона гривень та рослинництва —
55,7 мільйонів гривень.
Рентабельність сільськогосподарського виробництва складає 30,7 відсотків, що на 18,9 відсотків більше проти минулорічних показників.
Підводячи підсумки року, який підходить до завершення, хочу відмітити, що хліборобами нашого району проведено велику роботу з формування врожаю наступного 2011 року. Новоград-Волинський район — один з лише трьох районів області, яким у важких умовах сьогодення вдалося виконати план посіву озимих зернових культур, зокрема посіяно 13,4 тисячі гектарів зернової групи озимих, що становить 105 відсотків до завдання.
— Руслане Миколайовичу, якщо в цілому взяти всі показники у галузі сільського господарства району, то кого б ви назвали серед беззаперечних лідерів цього року?
\"«НЕХАЙ— Згідно з окремими економічними показниками з виробництва валової продукції, по виручці, по прибутку, по господарствах лісостепової зони перше місце виборов СТОВ «Птахівник» (керівник Валентина Дмитрівна Гальчук). Тут валової продукції вироблено на 20 мільйонів 466 тисяч гривень. Наступний лідер у нас — ПСП «Граніт», село Токарів. Результат — 7 мільйонів 978 тисяч гривень. Третя позиція по показниках валової продукції, по виручці і прибутку — у СТОВ «Агросоюз», село Орепи, яким керує Юрій Францович Борецький.
По господарствах поліської зони беззаперечним лідером є фермерське господарство «Аделаїда», село Тупальці, де виручка склала 11 мільйонів 853 гривні за рахунок реалізації продовольчої картоплі і насінництва. На другу позицію у нас вийшло приватне сільськогосподарське підприємство «Перемога», село Нова Романівка (керівник Валерій Валентинович Осіпчук), де основні здобутки завдячують галузі тваринництва, там гармонійно розвивається молочне скотарство. І на третій позиції у нас — приватне підприємство «Галекс-Агро», яке очолює Олександр Миколайович Ющенко. Недалеко від нього перебувають сільськогосподарські підприємства ПП «Поляна» (Микола Андрійович Марченко), ЗВК «Новоград-Волинський» (Володимир Адамович Назаров).
\"«НЕХАЙЗменшилася кількість збиткових господарств. Якщо в 2009 році їх було 10, то в 2010 — 6, тобто на чотири господарства менше.
По валовій продукції на сто гектарів сільськогосподарських угідь маємо також ріст на 15 тисяч гривень.
Виручка від реалізації сільськогосподарської продукції збільшилася на 2 мільйони 776 тисяч гривень.
І, звичайно, показник ведення галузі — це рівень рентабельності. Якщо в минулому році рівень рентабельності сільськогосподарських підприємств складав 11,8%, то в 2010 році склав 30,7%. Зокрема, прибутковішою стала тваринницька галузь за рахунок підняття цін на молоко, що, на жаль, не скажеш про реалізацію м’яса.
\"«НЕХАЙМаючи гарну нагоду, хочу вклонитися всім працівникам полів та ферм Новоград-Волинщини. Щиро дякую за щоденну самовіддану працю. Земля і хліб — основа нашого буття, тож нехай нива, засіяна вами, гарно колоситься, обдаровує щедрим врожаєм. Нехай довго залишається молодою душа і буде світлим від сонця і людського тепла кожен прожитий день. Бажаю благодаті усім, міцного здоров’я, творчої енергії, миру, злагоди в домівках ваших, оптимізму та довголіття.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Ігоря БОРЕМСЬКОГО

\"«НЕХАЙ \"«НЕХАЙ