МЕДАЛІ З ЛОМБАРДІЇ — ТАКИХ У НИХ ЩЕ НЕ БУЛО

МЕДАЛІ З ЛОМБАРДІЇ — ТАКИХ У НИХ ЩЕ НЕ БУЛО

Із холодної Півночі — в теплу Італію. Чемпіонат світу з гирьового спорту, котрий попередні два рази проводився у російському Архангельську, тепер про­йшов у передмісті столиці світової моди — місті Мілані. Постійними учасниками цих турнірів силачів є новоград-волинські гирьовики Олександр Дідовець і Валерій Постиженко. Обоє вже традиційно не повертаються з таких форумів без високих нагород.
Цього разу, щоправда, світове чемпіонство звягельчанам не підкорилося. Як зізнався Олександр Дідовець — один із реальних претендентів на перше місце чи не на всіх турнірах гирьовиків, нині він передчував, що стане другим.
— Я наперед думав: якщо на чемпіонат приїде сильний грецький спортсмен — один із моїх головних конкурентів, то, певно, він і посяде перше місце в нашій категорії, — зазначив звягельчанин після повернення з турніру.
Так воно й сталося. У змаганнях, що йшли в залік чемпіонату світу серед ветеранів і проводилися за класичною схемою (поштовх і ривок гир вагою
24 кілограми, 10 хвилин на виконання кожної з вправ), Олександр Дідовець став срібним призером. Причому, виборов одразу три медалі: окремо по кожній вправі, а також — за сумою балів.
У кубку Ломбардії, що тривав паралельно чемпіонату світу, звягельчанин посів четверте місце. Натомість, не було рівних Олександру Дідовцю у змаганні з силових вправ. Тут гирьовик із Новограда вкотре заслужив визнання колег-спортсменів. Він продемонстрував такі витівки з гирями, котрі досі не в змозі повторити жоден із професійних гирьовиків світу.
Ще один спортсмен із Новограда — Валерій Постиженко — теж став срібним призером чемпіонату серед ветеранів у класичному піднятті гир (три медалі). Його випередив росіянин.
А ось у відкритому чемпіонаті Італії, змагання в залік якого відбулися днем раніше, перші два місця у поштовху гир — в активі українців. Один із них, срібний призер, — Валерій Постиженко. У ривку гир у нього — третє місце. Варто зазначити, що ці змагання проводилися дещо за іншою схемою: на виконання вправи відводилося лише дві хвилини, тоді як у «класиці» — 10 хв.
Загалом візит до Італії приніс звягельським спортсменам море позитивних емоцій:
— Дуже змістовна й цікава вийшла поїздка, — мовить Олександр Дідовець. — Скористалися можливістю й побували у Венеції, інших відомих містах і місцях Італії.
— Трішки шкода, що не вдалося потрапити на футбол, — додає Валерій Постиженко. — Футбольний матч у рамках чергового туру італійської «Серії А» якраз співпав у часі з нашими змаганнями.
Чемпіонат світу з гирьового спорту поступово додає в популярності. Нині його учасниками стали представники 22 країн. У той же час, найбільше спортсменів продовжують делегувати Україна, Росія й Білорусь.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА