ВІД ЗЛОЧИНУ — ДО НОРМАЛЬНОГО ЖИТТЯ

У квітні 1998 року створено Державний департамент України з питань виконання покарань. Тоді ж його виведено з підпорядкування Міністерства внутрішніх справ України. У Новограді-Волинському діє міськрайонний підрозділ кримінально-виконавчої інспекції (КВІ) управління департаменту в Житомирській області, очолює який Ігор КАМЕНЧУК. До нього ми й звернулися з проханням розповісти про роботу цієї служби.
— Із прийняттям нового Кримінального кодексу України, що набрав чинності 1 вересня 2001 року, було змінено підходи до застосування кримінальних покарань, змістивши акцент на призначення таких, що не пов’язані з позбавленням волі, — розповідає Ігор Каменчук. — Виконання їх не потребує затрат державних коштів на утримання засуджених та сприяє гуманізації державної політики у сфері призначення кримінальних покарань. Виконання покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, покладають на кримінально-виконавчу інспекцію, що виконує покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських, виправних робіт.
Інспекція також здійснює контроль за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, а також звільнених від відбування покарання вагітних і тих жінок, які мають дітей до трьох років. До повноважень інспекції також належить направлення до місця відбування покарання осіб, засуджених до обмеження волі, котрі на час винесення вироку не перебували під вартою.
— Яке основне завдання стоїть перед вашим відомством?
— Ми повинні зробити так, аби людина, яка скоїла злочин, під час відбування покарання усвідомила свою провину, розкаялася і надалі не конфліктувала із законом. Водночас ця людина повинна знову відчути себе повноправним громадянином. Особа, яка скоїла злочин, має можливість виправитися без ізоляції від суспільства, займатися вихованням своїх дітей, не втрачає постійного місця проживання, працює на своєму робочому місці і за бажанням має змогу навчатися.
— З якими організаціями ви співпрацюєте?
— З початку року за ініціативи інспекції до роботи із засудженими активно залучаються представники державних, релігійних та громадських організацій. 25 квітня цього року підписано протокол про наміри щодо співпраці з виконавчим комітетом Новоград-Волинської міської ради. Окрім цього, є угоди про співробітництво з районними та міськими центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
З метою залучення громадськості до виправлення засуджених на сьогодні відділ має документи про співпрацю із чотирма державними та чотирма громадськими організаціями.
— Розкажіть на конкретних прикладах, як проводиться робота із засудженими, які відбувають покарання без позбавлення волі.
— У рамках протоколу про співробітництво з міською радою керівництво ОСББ «Містечко морське» звернулось до КВІ з проханням допомогти в облаштуванні дитячих майданчиків. Оскільки в цьому році, порівняно з минулим, місцевим судом призначено на 60% менше покарань у вигляді громадських робіт відносно осіб, які проживають на території міста й району, до цієї роботи було вирішено залучати й осіб, засуджених до інших покарань, що не пов’язані з по-збавленням волі (за згодою). Працівниками КВІ було вручено 12 запрошень, на які відгукнулися 5 осіб. Даний захід було проведено 12 липня. У ньому також взяли участь благодійні та релігійні організації, з якими раніше було підписано угоди про співпрацю. За схожою схемою ми організували роботу напередодні Дня незалежності — на прохання ОП «Комунальник» для виконання робіт із благоустрою території нами було делеговано чотирьох неповнолітніх засуджених.
За сприяння місцевих центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та за участі громадської організації «Всеукраїнський благодійний фонд «Оазис життя» у містах Новоград-Волинський та Баранівка було проведено заходи, присвячені Всесвітньому дню профілактики наркоманії (26 червня), на які ми запросили засуджених осіб. Також у ході індивідуальних бесід з’ясовуються проблемні питання засуджених, після чого видаються направлення для консультацій.
— А як щодо допомоги із працевлаштуванням колишнім засудженим? Які тут напрацювання?
— Дієвою є угода про співпрацю з міським центром зайнятості населення. Для пришвидшення працевлаштування засуджених нам щомісяця надають різноманітну інформацію щодо можливих місць навчання і роботи, інформують про вакансії в місті й районі. Відповідно до цієї інформації, засудженим видаються направлення до центру зайнятості.
— Не секрет, що якраз серед людей, які мають проблеми із законом, один із найвищих відсотків наркоманів, хворих на алкоголізм і туберкульоз. Які заходи проводить міськрайонний відділ КВІ для профілактики та боротьби із цими недугами?
— Велику допомогу у лікуванні наркоманії, алкоголізму та наданні притулку для бездомних осіб, які перебувають на обліку, надають Обласний центр реабілітації наркозалежної молоді «Твоя перемога» (м.Житомир), «Всеукраїнський благодійний фонд «Оазис життя» (м.Коростень) та міськрайонний благодійний фонд «Світле майбутнє» (м.Новоград-Волинський).
Також працівниками інспекції була проведена інформаційна робота серед засуджених осіб щодо проходження ними флюорографічного обстеження з метою виявлення хворих на туберкульоз. Обстеження пройшли 85 осіб, що становить 24% від загальної кількості. Між Новоград-Волинським міськрай ТМО та нашою інспекцією укладено угоду про подальшу співпрацю.
Тож, наша робота — необхідна, але разом із тим — непроста і специфічна, і, сподіваємося, що корисна.
Розмовляв Олег БРЮХАНОВ