«ОРГАНИ ПРОКУРАТУРИ НЕ ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ПОДОБАТИСЬ КОМУСЬ ЧИ НЕ ПОДОБАТИСЬ…»

«ОРГАНИ ПРОКУРАТУРИ НЕ ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ПОДОБАТИСЬ КОМУСЬ ЧИ НЕ ПОДОБАТИСЬ…»

1 ГРУДНЯ — ДЕНЬ ПРОКУРАТУРИ
В Україні здійснюються великомасштабні перетворення, спрямовані на зміцнення демократії й створення правової держави. Однією з головних проблем громадянського розвитку є зміцнення законності та правопорядку. Це висуває на перший план завдання забезпечення законності, захист прав і законних інтересів громадян, верховенство закону. Протидіяти беззаконню повинна прокуратура — державний правоохоронний орган, на який покладено здійснення нагляду за додержанням та правильним застосуванням законів в Україні.
Розповідає Новоград-Волинський міжрайонний прокурор Михайло Петрович СЕМЕНЬКА:

— Я тривалий час працюю прокурором — 20 серпня 1990 року був призначений на посаду. Так склалося, що значний час я працював прокурором Ємільчинського району, а з 10 грудня 1999 року працюю у Новограді-Волинському. У грудні минулого року я призначений на третій строк повноважень. По Україні це є п’ятий випадок призначення на третій термін повноважень, цьому передувало дві перевірки з генеральної прокуратури. Наша прокуратура специфічна, оскільки в таких містах як Бердичів, Коростень є прокуратури міста і району, а в нас — міжрайонна. Це трохи ускладнює роботу, бо більше навантаження, більший кадровий склад.
— Скільки працівників на сьогодні у міжрайонній прокуратурі?
— У нас 15 оперативних працівників, зараз у прокуратурі гарний кадровий склад, є поєднання досвідчених працівників і зовсім молодих. Цього року наша прокуратура поповнилася чотирма молодими спеціалістами. У такому колективі це досить відчутно, бо фактично молодим працівникам треба рік пропрацювати, щоб вони почали повноцінно виконувати свої обов’язки.
Так склалося, що ми виховуємо самі кадри, нам важче, але ми повинні цьому радіти, у них бачимо майбутнє нашої організації, нашої прокуратури. Приємно, що люди, котрі відпрацювали тут певний період часу, набралися досвіду, йдуть на підвищення, є люди, котрі працюють на досить високих посадах: Юрій Сірук два роки працював заступником, зараз він — заступник начальника генеральної прокуратури. Мені приємно, що мій вихованець працює на такій посаді і дуже на доброму рахунку. Серед таких наших досвідчених працівників хотілося б відзначити старших помічників Тамару Григорівну Кривошей, Григорія Степановича Греська, Олександра Петровича Гордійчука, Олега Миколайовича Капустіна. Вони працюють на різних ділянках роботи досить тривалий час.
— Які сьогодні основні функції покладаються на прокуратуру?
— Серед основних функцій — підтримання державного обвинувачення, нагляд за органами дізнання та досудового слідства, захист інтересів громадян і держави в судах. За вказаний період прокуратурою на тих чи інших напрямках роботи проводяться перевірки, у поточному році органами прокуратури порушено 11 кримінальних справ. Бачите, це сухі цифри, але це наша повсякденна робота. Внесено 213 подань, приписів на виявлення порушення закону, принесено 103 протести, які розглянуті.
За актами прокурорського реагування притягнуто до відповідальності 183 службові особи, в тому числі — 23 посадові особи контролюючих органів, відшкодовано
3537 тис. грн., в тому в числі до бюджету — 663 тисячі. Захищаючи конституційні права громадян, прокуратурою у цьому році порушено 2 кримінальні справи, внесено 102 подання та опротестовано 74 незаконних акти. На цій ділянці роботи відшкодовано 1400 тисяч гривень, притягнуто до відповідальності 95 посадових осіб. Бачте, яка наша робота…
— Усе місто сколихнув випадок про викрадення коштів у школі-інтернаті. Чим закінчилася ця справа?
— Так, ми розслідували кримінальну справу щодо викрадення коштів дітей школи-інтернату. Основне завдання органів прокуратури — це те, що були поновлені права при розслідуванні кримінальної справи, при виявленні даного злочину. В ході розслідування кримінальної справи всі кошти були повернуті, всім дітям поновлені рахунки на ті суми, що були викрадені, тобто збитки (110 тисяч) було відшкодовано.
— А хто винуватець скоєного?
— Юрист школи-інтернату. Зараз триває судовий розгляд даної кримінальної справи. Судовий розгляд затягнувся у зв’язку з тим, що юрист була вагітною і народила дитину. Тому прокуратура не ставила питання про обрання міри запобіжного заходу утримання під вартою. Оскільки це досить тяжкий злочин. Адже наше основне завдання, котре ми ставили по кожній справі, — це відшкодування завданих збитків інтересам громадян чи державі, повнота стягнення. У загальнонаглядовій роботі — це захист інтересів держави.
— Ви говорите про економічні злочини, а які кримінальні злочини, яка резонансна справа у цьому році запам’яталася?
— Ситуація у тому, що у нас порушується кримінальна справа, а розслідує слідче управління і нагляд здійснюється за окремими категоріями справ прокуратурою області. У даний час відмічається спад злочинності. Справді, зухвалих злочинів з кожним роком стає менше....
— Чим це викликано? Покращилася робота правоохоронних служб?
— Знаєте, це дає свої певні результати, тобто щороку відмічається більш належна робота. Слід сказати, що тяжкі злочини переважно скоюються у стані алкогольного сп’яніння. Пішла боротьба з пияцтвом, і у зв’язку з тим — менше таких зухвалих злочинів. Бачите, вчиненню злочинів передують і економічні негаразди, відсутність роботи, належного заробітку, тому ситуація залишається складною. Не можна викорінити злочинність, яке б суспільство досконале не було. Навіть у більш розвинених країнах вона існує.
Ще турбує в даний час — це скоєння злочинів неповнолітніми. Школа зараз на себе не бере функції не тільки навчального процесу, а й виховного. Вчителі кажуть, що їм зараз за це ніхто не доплачує. Батьки, можливо, через якісь певні свої негаразди не можуть належним чином забезпечити належне виховання. А є, що там гріха таїти, недобросовісне ставлення батьків до виконання своїх обов’язків.
— У простих людей скла­­дається враження, що політика певною мірою впливає на діяльність правоохоронних органів і прокуратури?
— За інші органи — міліцію, суди — я не можу говорити. За час моєї праці ще жоден прокурор не сказав, мовляв, голосуйте за того чи іншого. Ми повинні бути на сторожі закону. Моїх працівників запитайте, хто за кого голосував? Це не наша справа. Головне, щоб не було порушень. Але якщо людина має одне право голосу, а ходила у 2-3 місця, — це порушення.
Я хочу сказати, що місто Новоград-Волинський є специфічним, іноді важко знаходити з владою порозуміння, але ситуація в тому, що ми повинні чітко стояти на букві закону, бо органи прокуратури не для того, щоб подобатись комусь чи не подобатись. Ми маємо свої функціональні обов’язки, визначені Конституцією функції, яких чітко повинні дотримуватись і ставити наперекір тим, хто порушує. Серед таких, щодо захисту прав громадян, розглядаючи їхні звернення, прокуратура займалася пільговими перевезеннями. Ми вважаємо, що обмеження для певних категорій жителів є незаконним, у зв’язку з тим прокуратура вносила протест. Оскільки сесія міської ради відхилила протест прокуратури, нами було подано позовну заяву до суду про визнання того рішення незаконним — воно було скасовано. Це рішення пройшло різні інстанції, і суд підтвердив, що прокуратура зайняла правильну позицію. До речі, скаргу міської ради було відхилено на дане судове рішення.
— Аргументуйте свою позицію з цього питання.
— Був порушений закон. Ми розуміємо, є труднощі з фінансуванням відшкодування перевізникам. Проблему ми бачимо у тому, що перевізників ніхто не контролює, як вони ці кошти (державну субвенцію) використовують. Кілька років тому проводили перевірку одного населеного пункту. Вони ставлять стільки пільгових перевезень, що потрібно, аби ціле село каталося туди-сюди. Теж треба з розумінням до того ставитися. Не можна захищати інтереси тільки перевізників, бо порушуються права більшої категорії. Як не цього року, то наступного, борги держава поверне. А якщо людина сьогодні не скористалася пільгою перевезення, то вона вже буде для неї втрачена.
Ми таку позицію зайняли, і вважаємо її правильною. І, тим паче, це не тільки наша позиція, а й буква закону. Це не завжди владі подобається.
— Тобто виникають конфліктні ситуації з владою?
— Я б не сказав, що це якийсь негатив. Просто — відстоювання своєї позиції. У суперечці народжується істина. Вони займають таку позицію, ми — таку. Хай суд нас розсудить.
— Ви сказали, що до вас прийшли молоді спеціалісти. А які навчальні заклади готують кадри?
— Нещодавно почала працювати академія генеральної прокуратури, а до того — такі спеціалізовані як Львівський і Київський університети, а також Одеська і Харківська академії.
— Що б ви хотіли з нагоди професійного свята побажати читачам, працівникам?
Своїм працівникам хочу побажати, перш за все, здоров’я, витримки, щоб у них було натхнення до роботи і всім читачам також. Ми, як постійні ваші читачі, теж бажаємо витримки у наш складний час. Завжди український народ брав витримкою, він завжди надіявся на краще.
Розмовляв Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ
Фото Віктора ТИМОЩУКА