ДИТИНСТВА РАДІСНА МИТЬ

ДИТИНСТВА РАДІСНА МИТЬ


\"ДИТИНСТВА


27 травня в Новоград-Волинському міськрайТМО розпочався навчальний тренінг з новітніх перенатальних технологіях. Проводять тренінг фахівці Житомирського обласного центру охорони здоров’я матері і дитини на чолі з головним лікарем цього медичного закладу Ю.Р.Вайсбергом. Символічним є те, що підсумки роботи тренінгу будуть підведені до 1 червня — Міжнародного дня захисту дітей. Наша наступна розмова з головним лікарем Житомирського обласного Центру охорони здоров’я матері і дитини Ю.Р.Вайсбергом:

— На сьогодні цей проект охопив третину акушерських закладів України. Я гордий з того, що саме Житимирський обласний центр охорони здоров’я матері і дитини став флагманом цього Проекту в нашій державі. До нас тепер приїжджають вчитися і переймати досвід з Грузії, Білорусі, Казахстану, Молдови, інших країн СНД. І тільки бажання і віра може зробити колектив Новоград-Волинського міськрайТМО таким же взірцем на Житомирщині.
Після тренінгу ми виділимо з новоград-волинської команди тренерів, які навчатимуть колектив далі, — аж до отримання звання «Лікарня, доброзичлива до дитини». Хочу зазначити також, що втілення в життя Проекту не означає, що класичне акушерство відтепер не потрібне. Воно залишається так само основою нашої роботи, але Проект вносить певні зміни — в кращий бік для пацієнта. Це все називаємо доказовою медициною.
Важливо абсолютно всіх рекомендацій Проекту дотримуватись до деталей. От мені, скажімо, відразу незрозумілим було – чому саме 25 градусів повинна бути температура в приміщенні, де народжується і а потім — перебуває немовля. Адже 23 чи 22 — це також тепло. І лише на практиці вже я переконався, що температура в приміщенні дійсно має чітко дотримуватись саме 25 градусів. Під час тренінгу новоград-волинські фахівці також зрозуміють — чому саме так має бути, а також отримають відповіді на багато інших питань. Не потрібно, як то кажуть, вигадувати велосипед, бо вже все випробувано на практиці і доведено самим життям.
Отже, нові технології будуються на доказовій медицині, і дотримання цих принципів дає можливість і без великих затрат досягти дуже хороших результатів у покращенні здоров’я дітей та жінок. Адже здоров’я дитини формується вже з перших миттєвостей її життя. Тож потрібно все зробити для того, щоб ця мить була радісною.
За ці 4,5 роки, які Житомирський обласний центр охорони здоров’я матері і дитини працює в Проекті та впроваджує в життя новітні світові технології, нам вдалося вдвічі зменшити захворюваність новонароджених і у 5 разів збільшити кількість нормальних, непатологічних, пологів. Також саме завдяки Проекту втричі зменшилась смертність у ранньому неонатальному періоді — в перші дні і місяці життя немовляти. А відмова від рутинних застарілих технологій дає позитивний психологічний ефект, адже вони, по суті, принижували гідність жінки. Потрібно, щоб жінки змогли відчувати, що народження дитини – це радість, це щастя материнства.
До здобутків відношу і той факт, що значно зменшилась внутрішньолікарняна інфекція, яка нині практично охопила весь світ і є серйозною проблемою для більшості медичних закладів, пологових відділень України. Тому важливим є введення у пологових відділеннях посади клінічного епідеміолога.
Важливим фактором успіху є те, що під Проект вже розпочинається капітальний ремонт пологового відділення. Це означає, що є підтримка і тісна співпраця з місцевою владою і адміністрацією лікарні в плані втілення в життя новітніх технологій. І дуже добре, що вкладаємо ось такі інвестиції туди, де з’являється нове життя. Адже цей почин бумерангом за якийсь час повернеться до нас появою здорового покоління.
3 червня у Житомирському центрі охорони здоров’я матері і дитини відбудеться презентація Фонду Пінчука, який виділив для нашого медичного закладу благодійну допомогу — обладнання на суму 5 млн. гривень. Я ж зі свого боку докладу всіх зусиль для того, щоб наступним кроком у співпраці з цим фондом стало Новоград-Волинське міськрайТМО. Адже тут — потужний потенціал висококваліфікованих спеціалістів, що дасть можливість медичному закладу стати таким же потужним навчально-методичним центром у своєму регіоні, і сюди приїжджатимуть на навчання медики з Баранівки, Ємільчиного, Червоноармійська, Корця.

Розмовляла Лариса ЛУК’ЯНЕЦЬ
Фото Віктора ТИМОЩУКА