РIЗДВЯНИЙ СВЯТВЕЧIР

Не слід плутати вечерю, приготовлену на Святий вечір, і сімейну вечерю на Різдво Христове. Знайте і поважайте православні традиції!!!
6 січня — Різдвяний святвечір — ще піст. Церква приписувала строгий піст до вечірнього богослужіння, і в цей день — це перша трапеза, якою закінчується передріздвяний піст. За традицією, вечірня трапеза напередодні Різдва починається з появою першої зірки, в пам'ять Віфлеємської зірки, що сповістила пастухам про народження Христа.
На Святий вечір (6 січня — Святвечір) готують 12 пісних страв: кутя, узвар, горох, капусняк, рибні страви, пісний борщ із грибами, вареники з капустою, кашу гречану, голубці з рисом, пісні млинці, гриби, пироги. Після вечері, що зазвичай триває 3-4 години, кутю та деякі інші страви не прибирають, а залишають для духів.
Трапеза повинна бути безалкогольною! Усі страви — пісні: смажені і заправлені рослинною олією, без м'ясної основи, без молока та сметани. Не подавалися також гарячі страви, щоб господиня постійно перебувала за столом.
Порядок прийому їжі регламентувався строгими правилами: спочатку подавалися закуски (оселедець, риба, салати), потім — червоний (злегка підігрітий) борщ, грибний або рибний суп. До борщу, грибного супу подавалися вушка або пиріжки з грибами, а у православних — соковиті, смажені на конопляній олії борошняні коржики.
Під кінець трапези на стіл подавалися солодкі страви: рулет із маком, пряники, медівники, журавлиний кисіль, компот із сухофруктів, яблука, горіхи.