ПІСТ У САДОЧКАХ І ШКОЛАХ ЗАКІНЧИВСЯ. М’ЯСО І РИБА ПОВЕРТАЮТЬСЯ

ТЕНДЕРНІ ЗАКУПІВЛІ ТИМЧАСОВО ВНЕСЛИ КОРЕКТИВИ У ДИТЯЧЕ МЕНЮ
Що давали їсти у садочку — це питання свідомі батьки часто задають малечі, забираючи додому. Одна моя знайома, провівши нехитре опитування, занепокоїлася. Донька на її запитання відповідала по-дитячому щиро і без прикрас: «Давали кашу без молока та ізюму. Це як така каша називається?» «А сосиску чи котлету до каші не давали? — питає батько. — Колись давали...»
Щойно харчування у дитячих садочках на початку року погіршилося — про це заговорили. Хоча чиновників від освіти такі розмови одразу обурили: мовляв, харчування дітей у дитсадках і школах краще, аніж у багатьох вдома. Втім, як би це комусь не подобалося, розмови виникли не на порожньому місці. Тому ми вирішили звернутися в управління освіти та науки, аби з’ясувати: чи справді проблема має місце і, якщо так, то коли вона буде вирішена.
Як пояснила начальник управління освіти і науки Ольга ІЛЬЯХОВА, дитяче меню у дошкільних та шкільних закладах справді зазнало деяких змін через тривалу процедуру тендерних закупівель. Адже, згідно із законом, на тендери, які розпочато у листопаді, Нвідведено 2-3 місяці. Раніше цього терміну жодні розрахунки забороняються. Ось чому на початку нового 2011-го уникнути проблем із дитячим харчуванням повністю не вдалося: зі старими постачальниками угоди завершено, а з новими — контракти ще не вступили в дію.
Сьогодні підстав для занепокоєння з боку батьків, зауважила Ольга Володимирівна, немає жодних — з 25 січня ситуація має налагодитися. Переможці відкритих тендерних торгів вже розпочали поставки м’яса, молочних та інших продуктів, необхідних для повноцінного дитячого харчування — відповідно до строків, регламентованих законом.
Освітяни таку ситуацію прогнозували, а тому продуктами довготривалого зберігання — крупами, борошном, олією, сухофруктами тощо — запаслися заздалегідь. Щоправда, від вимушеного двотижневого дитячого посту — без м’яса, риби і молока — це не вберегло: голубці із фаршем довелося замінити овочевими, молочні каші варили не на звичайному молоці, а на «згущенці», м’ясні та рибні гарніри поступилися місцем салатам.
Інженер-технолог групи централізованого господарського забезпечення Олена МІКАЦ запевняє: процес харчування дітей у місцевих садочках та школах знаходиться під пильним контролем освітянського управління та санітарної служби. Угоди із постачальниками укладаються лише за наявності сертифікату якості — жодного послаблення і поступок, адже йдеться про здоров’я дітей.
Меню складають відповідно до норм, затверджених Кабміном, окремо — для кожної вікової групи. Лише після того, як над меню попрацював штат кваліфікованих спеціалістів, його затверджують начальник управління освіти та головний державний санітарний лікар. Санітарна служба щомісяця бере проби не лише продуктів харчування, а й готових страв, з яких складається дитяче меню.
— Для осінньо-зимового, весняно-літнього та санаторного періодів складаємо різні меню, — розповіла інженер-технолог Олена Мікац. — Кожен заклад, спільно з контролюючими службами, перевіряємо, узгоджуємо наявні харчові запаси та відсутні продукти у школах та дитсадках. У разі, якщо чогось бракує, працюємо відповідно до норм заміни продуктів за енергоцінністю.
— В усі заклади продукти харчування поступають однакові, хіба що у ДНЗ №16 збільшено норми, адже це заклад компенсуючого типу, — продовжила Олена Андріївна. — Для дітей, котрі потребують дієтичного харчування, меню складається окремо — відповідно до існуючих норм. Уся ця робота документується і контролюється: звіти, перевірки закладів, проби та висновки санстанції.
Суп картопляний з кльоцками, макарони відварні, салат з буряка, чай і пампушки — такий склад днями мав обід у одному з дитячих садочків у буремний «дотендерний» період. Меню вже цього тижня, коли продукти законно і безперешкодно надійдуть у садочки і школи (строки тендерних закупівель нарешті (!) завершилися), виглядатиме значно «веселіше». Судіть самі: обід, у якому — салат з капусти і моркви, суп із галушками, тушкована картопля з м’ясом, фрукти та компот із сухофруктів — і у дітей, і у їх батьків не викличе жодних запитань. Хіба що чергове подорожчання продуктів (гречка сьогодні вже знов дорожчає) здатне негативно вплинути на тендерні домовленості, бо ніхто із постачальників у збиток собі працювати не буде. Навіть, коли йдеться про здоров’я наших дітей. За таких умов постає логічне запитання: кому потрібні ці тендери, якщо виникає стільки проблем?
Юлія КЛИМЧУК