СУБСИДІЯ: РІЗНІ СИТУАЦІЇ

На запитання, що надходять до редакції нашої газети, відповідають спеціалісти Міністерства праці та соціальної політики України.
— Як бути тим, у кого виникла заборгованість за житлово-комунальні послуги? Чи не опиняться такі люди за бортом соцзахисту?
— Ні. Бо тепер на субсидії мають право й ті сім'ї, в яких є заборгованість із квартплати. У такому випадку, в разі виникнення до 1 грудня 2006 року заборгованості з платежів за житлово-комунальні послуги, субсидія призначається за умови укладання громадянином із підприємства-ми-надавачами цих послуг договорів про реструктуризацію заборгованості. Наявність поточної заборгованості, що виникла після 1 грудня 2006 року, не впливає на визначення права на призначення житлової субсидії. У такому випадку субсидія призначається на загальних підставах.
— У квартирі прописані 6 осіб — двоє пенсіонерів з пенсією 709 грн. і 1100 грн., непрацююча жінка з двома дітьми віком до 3 років, котра отримує соціальну допомогу по догляду за дитиною, та студент, котрий одержує стипендію 450 грн. На яку субсидію може розраховувати така родина — на 10% чи 15%?
— Положеннями, що визначають порядок призначення субсидій, передбачено, що право на 10% обов'язкової плати за житлово-комунальні послуги мають також сім'ї, в складі яких є працездатні особи, якщо дохід із розрахунку на одну особу не перевищує 50% прожиткового мінімуму. В наведеному випадку розмір доходу на одну особу менше 50% прожиткового мінімуму. Така сім'я має право на оплату комунальних послуг на рівні 10% сукупного доходу.
— Чи мають повідомити громадянина про отримання субсидії?
— Громадянин, котрий заявив про своє право на субсидію, отримує повідомлення про те, нарахована йому субсидія на житлово-комунальні послуги, чи ні. У ньому буде зазначено, на який термін надається субсидія, її розмір, а також розмір обов'язкової плати за кожну послугу. Крім того, щомісяця до організацій — надавачів послуг подаються списки громадян, котрим нараховані субсидії, розміри субсидій та обов'язкової плати.
— Чи є винятки, коли призначення субсидій може відбуватися на розсуд місцевих органів влади?
— При всіх місцевих органах влади створені спеціальні комісії, що займаються питаннями субсидій і розглядають різні ситуації. їм надано право в деяких випадках призначати субсидії як виняток, з урахуванням конкретних обставин, що склалися в сім'ї.
— Чи може розраховувати на субсидію людина, котра не має роботи та перебуває на обліку в центрі зайнятості?
— Субсидія не призначається в разі, якщо серед зареєстрованих у житловому приміщенні осіб є працездатна особа, яка не працює і не навчається, при цьому не шукає роботу через службу зайнятості протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за субсидією. Але безробітним, котрі стоять на обліку в службі зайнятості, субсидія призначається на загальних умовах, для цього надається довідка з центру зайнятості про розмір допомоги із безробіття за останніх 6 місяців.
«Житомирщина»