ПРИЙМАТИ ЛІКИ ПОТРІБНО З РОЗУМОМ

Відомий знаменитий вислів Сумрути: «У руках незнаючого ліки — отрута, і за своєю дією можуть порівнятися з ножем чи вогнем, у руках людей розумних вони порівнюються з напоєм безсмертя».
Ні для кого не є секретом, що нині одним із найприбутковіших є бізнес, пов'язаний із лікуванням людей.
У Новограді-Волинському розміщується 22 аптечних заклади різних форм власності. Але чи ведуть вони свою діяльність чесно, чи слідкують за якістю медичних препаратів, чи мають відповідну кваліфікацію, — на це зазвичай приватні підприємці не особливо звертають увагу.
19 січня відбулося засідання «круглого столу» під головуванням заступника міського голови В.А.Костюка щодо забезпечення населення міста лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Питання є досить важливим для наших мешканців, для його обговорення на зустріч прийшли представники міської влади, міськрайТМО, аптек міста, приватні підприємці тощо.
За інформацією начальника відділу з питань охорони здоров’я міської ради Любомира Дутчака, в усіх розвинених країнах світу відкрити приватну аптеку дуже складно або взагалі неможливо. До прикладу, в Італії та Люксембурзі заборонене приватне володіння аптеками. В Данії, Німеччині, Греції, Франції, Португалії, Іспанії один фармацевт може володіти лише однією аптекою. В Америці потрібно здавати екзамени для того, аби отримати ліцензію. В Австрії лікарю видається дозвіл на відкриття аптеки там, де немає загальнодоступної, а місце роботи віддалене від місцезнаходження найближчої аптеки більш, ніж на 6 км. У Португалії, Іспанії при видачі дозволу на відкриття аптеки виходять з норми не менше 6000 жителів на одну аптеку. Такі чіткі вимоги та обмеження за кордоном робляться з метою запобігання фальсифікації медичних препаратів, неякісного обслуговування, що може нашкодити здоров’ю людини.
У нашій же країні, хоч і діють вимоги, згідно з якими відкрити аптечну установу може лише людина з відповідною вищою освітою, виконуються вони не завжди. Окрім того, не регулюється кількість точок на території. Скажімо, в нашому місті, лише в центральній його частині, діє 4 аптеки. Натомість у деяких мікрорайонах міста їх немає взагалі.
Завідуюча центральною міськрайонною аптекою №217 Тамара Сахненко проінформувала про діяльність своєї установи. За її словами, є препарати, що можна придбати лише в цій аптеці. В області залишилось лише 12 аптек, що займаються виготовленням медичних препаратів. Наша аптека — одна з них. Головною задачею для працівників аптеки №217 є забезпечення населення якісними медичними препаратами. Для цього в установі діє аналітичний відділ, де досліджується якість медичних препаратів. У разі виникнення найменших підозр щодо якості, — препарат відправляється назад виробнику. За минулий рік така доля спіткала близько 5 тис. медикаментів. Дещо інша ситуація — у приватних аптеках. Тут все залежить від власника. Як зазначив головний лікар міськрайТМО Василь Борис, на сьогодні фармацевтичний ринок містить більше 50% неякісних препаратів. Але далеко не всі приватні підприємці звертають на це увагу і просто заробляють гроші на чиємусь здоров’ї. Але ж простим громадянам не хочеться викидати гроші на вітер, тим більше, прикро дізнаватися, що тобі продали «пустушку» замість дорогого препарату.
Якщо слідувати радянській моделі організації аптечного бізнесу, то жодні ліки не повинні надходити в роздрібну торгівлю до того моменту, поки зі спеціальної лабораторії не прийде аналіз, що підтверджує його якість. У комунальній аптеці, покищо, так роблять і до цього дня. Добре, якщо фальсифікат не зашкодить здоров’ю, а якщо він подіє протилежно тому, що зазначено в анотації?
Часто аптеки мають у продажу рецептурні медичні препарати, незважаючи на напис «Відпускається тільки за рецептом лікаря», — нагадування про те, що будь-яке самопризначення лікарських препаратів неприпустиме. Як це не здається безглуздим, але навіть перш, ніж приймати звичайний анальгін або цитрамон, слід проконсультуватися з лікарем. Безпека прийому таких ліків можлива тільки при недовготривалому застосуванні, в невеликих дозах. Якщо ж починається безконтрольний прийом цих ліків, — це загрожує розвитком серйозних ускладнень. Дуже багато працює непрофесіоналів, котрі не можуть надати людині консультацію чи роз’яснення. Є аптеки, де працівники навіть не мають відповідної освіти. Натомість аптека №217 — єдина, де студенти можуть проходити практику та інтернатуру.
Секретар міської ради Олександр Атаманенко підкреслив, що влада прикладатиме максимум зусиль, аби мешканці міста отримували якісні медичні препарати та професійну консультацію в аптеках. Конкуренція має бути здоровою.
Також Василь Борис звернувся до аптечних працівників із переконливим проханням не займатися корекцією лікування після лікарів, адже досить часто такі втручання ведуть до серйозного погіршення стану хворого.
Підсумовуючи зустріч, заступник міського голови Валентин Костюк підкреслив, що ситуація із аптечними установами в місті буде на особливому контролі. Дозволи на їх відкриття надаватимуться лише в тих місцях, де це дійсно необхідно, а в разі неконтрольованої «накрутки» цін на медичні препарати аптечний кіоск можуть навіть закрити. Наразі готується Положення про порядок видачі дозволу на відкриття аптечних закладів у місті. Цей документ регулює порядок і умови відкриття аптечних закладів на території міста, доступ населення до ефективних, безпечних і якісних лікарських засобів, де чітко розписаний порядок відкриття аптечного закладу, його якісні показники, згідно з якими завідувачем аптеки може бути спеціаліст з вищою фармацевтичною освітою, норма пішохідної доступності між аптечними закладами повинна бути не менше 700 м, а кількість населення на аптечний заклад — не менше 3,5 тис.
Тетяна КОВАЛЕТОВА, головний спеціаліст відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради