КРИГА СКРЕСЛА, БРАКОНЬЄРИ, НАЧУВАЙТЕСЯ!

В останній день січня — чи не вперше! — в кабінеті міського голови В.І.Загривого відбулася розширена нарада щодо проблем незаконного вилову риби на річках Новоград-Волинщини. На це засідання були запрошені представники районної влади, працівники з питань екології, міліції, рибінспекції та інші служби.
Влаштувати ці заходи спонукали низка матеріалів, опублікованих у газеті «Звягель-Інформ», а також звернення до міського і районного голів місцевих рибалок, котрі неабияк занепокоєні проявами варварського браконьєрства на наших водоймищах, і, разом з тим, аби якось зупинити цю вакханалію, звягельчани запропонували ряд своїх пропозицій.
Думки з цього приводу на нараді звучали досить різні. Але «під приціл» були поставлені служби, котрі мають охороняти і контролювати водні ресурси. Однак чулося посилання на те, що робота виконується сумлінно, хоча і, мовляв, є певні проблеми. Про них дещо пізніше.
Зокрема, Д.Бойко, представник державної екологічної інспекції в Житомирській області, котрому надали перше слово, сказав наступне:
— Питання щодо браконьєрства — сьогодні складне. Це всім відомо. Але рейди проводяться. Наша служба неодноразово обстежувала річку Случ, починаючи із села Кикова і, закінчуючи, селом Лучиця. Проте, браконьєри сьогодні зовсім не ті, що були раніше. До них потрібні тепер інші підходи.
— Що ви пропонуєте? — поставив запитання міський голова.
— Зрозуміло, люди сьогодні озлоблені. І знаємо, як вони реагують на того чи того інспектора, — продовжив Дмитро Феодосійович. — Але, щоб зупинити браконьєрство на наших річках, потрібна допомога і правоохоронних органів. А з боку влади необхідно написати офіційного листа до керівників рибінспекції, щоб з їхньою допомогою на належному рівні можна було правильно спланувати роботу охорони водних ресурсів, особливо під час нерестового періоду. І дуже важливо, коли виїжджатимемо на рейди, то щоб охоплювати не тільки територію міста, а й територію усього району. Спійманих же на гарячому браконьєрів потрібно фотографувати, писати про них у засобах масової інформації. Нехай знають наших «героїв».
— Що стосується міста, — сказав на це міський голова, — Микола Григорович Усенко, мій перший заступник, веде питання екології. Тож, маємо всі ці рейдові справи скласти у графіки і тримати їх у секреті. Щоб не було так: рейдова бригада виїжджає, а ті, кого мають перевіряти, — про це вже знають. Так що працювати потрібно у правильному напрямку. — Потім Володимир Іванович звернувся до А. Колесника, начальника комунальної міської рятувальної станції на воді. — Ви, Анатолію Володимировичу, завжди на робочому місці і також повинні стежити за річкою. Не раз писалося в пресі, що просто в центрі міста браконьєри закидають усе, що можна закидати.
Далі увагу було зосереджено на штрафах, що накладаються на браконьєрів, на штаті рибінспекторів. Хоча вони і не без гріха, але, як з’ясувалося, їх усього двоє, і вони на власному транспорті обслуговують аж чотири райони на Житомирщині, що практично не під силу. Не мають рибінспектори човна і, навіть, свого приміщення для ведення справ, зберігання вилучених заборонених снастей. Хоча кімнатка у них колись була, проте її чомусь відібрали. До того ж, рибінспектори вже майже рік не отримують пального від своїх обласних керівників, — мовляв, криза. Однак до цього їм щомісячно видавали 30-40 літрів бензину. Чи далеко на ньому заїдеш? Хоча є інформація, що пального повинні видавати на місяць 300-400 літрів. Тому всі ці питання на нараді були обговорені і внесені до протоколу, аби найближчим часом їх розглянути.
Піднімалося питання такого новітнього браконьєрського пристрою як електровудка. Рибінспектор Володимир Лавренюк розповів, як минулого року між Олександрівкою і Чижівкою вони помітили на Случі рибалок, котрі током били рибу. Хотіли браконьєрів схопити зненацька, та не вдалося. Порушники побачили, що за ними стежать і, відчувши, що запахло криміналом, попливли човном нижче річки, поступово скидаючи у воду рибу і знаряддя лову. А без цього доведи, що вони незаконно займалися риболовлею? А якби в рибінспекторів на той час були човен, відеокамера чи добротний фотоапарат, більший штат працівників, то навряд чи браконьєрам вдалося уникнути кримінальної статті.
Несподіванкою на нараді стало те, що назустріч рибінспекторам пішла рятувальна станція.
— Ми готові на своїй базі, — сказав її керівник А. Колесник, — виділити рибінспекторам кімнату, дати човна з двигуном.
Присутні дану ідею одностайно підтримали. А В.Загривий пообіцяв, що і з боку місцевої влади буде допомога, зокрема, з розширенням штату рибінспекторів. Шукатимуться також шляхи фінансової підтримки.
Д.Бойко запропонував свою пропозицію:
— Було б ще добре, — сказав він, — якби ті люди, котрі написали «Звернення…», створили свою організацію на громадських засадах з охорони річок. Рибу-то хочуть ловити безплатно, нехай і допомагають, підключаються до роботи. Нехай нам телефонують, виїжджають із нами в рейди, дзвонять, коли чиниться браконьєрство на річках.
Хтось зауважив, що навряд чи хто виїде. Тим більше, — міліція.
На це зауваження миттєво зреагував В.Прилипко, начальник Новоград-Волинського міського відділу міліції.
— Ви не обвинувачуйте міліцію. Люди самі винні, що не надають нам потрібної інформації. Когось бояться? Кого? Ось недавно подзвонили, що в районі Водоканалу браконьєри драчами нищать рибу, виїхав наряд міліції, затримали двох порушників і на них були складені протоколи. Тепер з цими людьми розбиратиметься суд.
Ви мене вибачте, але на кожен метр річки міліціонера я поставити не можу. Тут має бути проявлена і свідомість громадян. Нехай і вони охороняють водоймища. Я не кажу, що ми не рибінспекція і не будемо виїжджати. Будемо. На кожне повідомлення. У нас є пальне. Ми здатні навести порядок. Але потрібна допомога громадськості. Нехай дзвонять. Ми також проводимо рейди. Ось днями виїжджали в село Мала Цвіля. Браконьєри нас побачили. Хто почав утікати, а хто відразу пообрізав так звані драчі. А немає незаконного знаряддя лову, — немає злочину. Щоправда, одного порушника ми таки затримали, і він також відповідатиме згідно із законом...
…До речі, автору цього матеріалу днями подзвонили місцеві рибалки і повідомили про те, що приблизно тиждень тому приїхали ловити рибу на зимові вудки на цвілянську яму і були ошелешені від побаченого: вся крига в тому місці була в крові. Добряче там «попрацювали» браконьєри. Говорили, що вони з міста. Тими днями побували вони і на вербівській ямі, на якій, за словами місцевого жителя, повитягали навіть найменших сомиків.
— Разом із тим, — продовжив свій виступ Віктор Володимирович, — я не одноразово говорив журналістам, рибалкам, якщо вони допомагатимуть нам, надаватимуть інформацію про злісних браконьєрів, то тоді ми наведемо порядок. А двоє рибінспекторів, котрі обслуговують чотири райони, самі з цим не справляться. До речі, що таке рейди? Наприклад, обстежили Кикову, поїхали далі, а браконьєри знову повернулися на свої місця і ловлять рибу. Тож, потрібно, щоб від чесних рибалок, жителів того чи того села, городян надходили повідомлення, що стосуються незаконного вилову риби.
Користуючись нагодою, рибінспектор Микола Шевчук, котрий разом із Володимиром Близнюком, старшим лейтенантом міліції, і Анатолієм Завальнюком, головою Орепівської сільради, брали участь того дня у рейді, продемонстрував вилучений драч у браконьєра. Снасть вражаюча. До шматка металу болтами прикручені гачки 16 номеру, просто на акулу!
Потім слово взяв М.Усенко, перший заступник міського голови.
— У нас є інспектори, — сказав Микола Григорович, — котрі чергують на вулицях міста. Варто було б одного з них безпосередньо «закріпити» за річкою, щоб він разом з працівниками рятувальної станції на моторному човні міг контролювати ситуацію. Взагалі міська рятувальна станція має стати форпостом у боротьбі з браконьєрами. У них є відповідна база, кваліфікація. Наше завдання допомогти їм організаційно і коштами. А то вже доходить до того, що серед білого дня на човнах ставлять сітки просто біля фортеці.
Виникла жвава розмова стосовно сіток, після якої було вирішено протягом цього дня обстежити берег річки в центральному районі, про який ішлося на засіданні.
Згадали і про міськрайонну організацію УТМР (Українське товариство мисливців та рибалок), її роль і призначення.
Зокрема, Д.Бойко, представник державної екологічної інспекції, зазначив:
— Колись УТМР мала свої водой­мища, зариблювала їх, охороняла. Візьмемо, до прикладу, Житомирську і Київську області. Там це робилося постійно.У нас же я не пригадаю, чи таке колись було. А сама організація існує. Потрібно, все ж, розібратися: чи повинно наше міськрайонне УТМР брати участь по охороні річок.
Було також прийнято рішення про звернення до житомирських інстанцій щодо забезпечення пальним працівників рибінспекції.
— Двоє рибінспекторів обслуговують чотири райони і не отримують на це жодного літра пального. Такого не може бути.
Цікаву відповідь на це питання висловив О.Петренко, державний інспектор з відділу оперативної роботи Головрибводу (м.Київ), котрий прибув до Новограда-Волинського на нараду.
Ось що з цього приводу сказав Олександр Юрійович:
— У мої обов’язки входить не тільки охорона водних ресурсів, але і контроль над роботою рибінспекторів. Я знаю, що тут не все гаразд із охороною водних ресурсів. Тому я приїхав до Новограда, щоб почути вашу думку. І те, що я сьогодні почув, знатиме керівництво даної галузі в Києві, і вживатимуться відповідні заходи. А що стосується бензину, то Київ гроші на нього Житомирській області виділяє. Чому пальне вам не видають, — ми розберемося. До речі, і технікою ви також повинні бути забезпечені. Чому цього немає, то це питання також підніматиметься в керівництві. Знаємо і те, що рибінспектори повинні мати зброю. У житомирській обласній рибінспекції тривалий час зберігалися автомат, пістолети, але невідомо чому їх не видавали своїм працівникам. Хоча потім цю зброю було передано на баланс міліції. Чому її не видають рибінспекторам, — також з’ясуємо.
Ф.Весельський, голова районної ради, повідомив наступне:
— Завтра ми збираємо комісію з питань екології, і із завтрашнього дня починаємо в районі проводити рейди з перевірки мисливських угідь, також паралельно звертатимемо увагу на стан річок. Наступного тижня ми також проведемо нараду із сільськими головами і обговоримо питання, про які сьогодні тут ідеться. І щоб, у разі виявлення браконьєрів, дзвонили не випадкові перехожі, а також, щоб уникнути фальшивих дзвінків, сільські голови час від часу самі будуть обходити свої райони, і як тільки виявлятимуть порушення, то повідомлятимуть у належні інстанції. Щоб контроль був щоденний. І сьогодні ми говоримо лише про річку Случ, але у нас ще є Тня, Церем, Смолка. На цих річках теж не все в порядку. На них також потрібно звернути увагу.
Далі говорилося про законність чи незаконність продажу риболовних сіток на ринках і в магазинах, процедуру нумерувань наявних човнів на річках тощо.
На завершення зустрічі В.Загривий наголосив:
— Ми всі добре розуміємо, що всі наші біди — від нашої бідності, соціально-економічної ситуації. Люди не від великого задоволення ідуть на річку, деяким сім’ям потрібно виживати. Але треба однозначно відрізняти рибалок від браконьєрів. Тому кожен повинен робити свою роботу. Вимагаю від всіх посадовців оперативного реагування на звернення громадян із цього приводу.
Потім у кабінеті першого заступника міського голови відбулась окрема розмова з нашими рибінспекторами, керівником рятувальної станції та представником із Головрибводу, де обговорили питання щодо підготовки офіційних листів до керівництва природоохоронної галузі та зв’язку з ними.
Наступна ж нарада з даного питання має відбутись у кінці лютого. Тоді більше і дізнаємося, що з цього приводу вдалося зробити, а що ні.
Микола МАРУСЯК

P.S. Шановні мешканці міста та району! Просимо повідомляти про кожен випадок браконьєрства, негайно, за тел.: 101, 102; рибінспекція: 098-484-68-49, 067-722-50-84.