У МІСТІ ТРИВАЄ РЕЄСТРАЦІЯ НА ЗНО

У МІСТІ ТРИВАЄ РЕЄСТРАЦІЯ НА ЗНО

\"У1 січня почалася реєстрація осіб, котрі бажають пройти зовнішнє незалежне оцінювання в 2011 році. Реєстрація триває до 28 лютого. Редакція «Звягель-Інформу» звернулася до відповідального за організацію та проведення ЗНО у нашому місті, завідуючого інформаційно-методичним центром управління освіти і науки Павла Казимировича ЛІНЕВИЧА надати деякі роз’яснення стосовно процесу реєстрації:
— Дякую редакції «Звягель-Інформу» за можливість довести важливу інформацію для випускників шкіл, їх батьків та всіх, хто цікавиться процесом підготовки до ЗНО. Перш за все, підкреслюю: не відкладайте реєстрацію на останні дні. Це зумовить додаткові проблеми як для вас, так і для працівників регіональних центрів. Сьогодні я хотів би ознайомити читачів газети із найбільш типовими запитаннями, з якими звертаються до організаторів ЗНО:
— Скажіть, будь ласка, який перелік документів необхідно висилати до Вінницького РЦОЯО?
— Чіткі вказівки, що і куди надсилати та як оформляти копії документів, містяться у контрольно-інформаційному листі, який роздрукували з програми створення заяви-реєстраційної картки. Перелік документів, що ви повинні надіслати до регіонального центру, як правило, такий:

  • правильно і повністю оформлена заява-реєстраційна картка, у яку вклеєно дві фотокартки розміром 3х4;

  • копія документа, що засвідчує особу (таким документом є паспорт, а для осіб, котрі народилися після 1 вересня 1994 року і не отримали його — свідоцтво про народження);

  • довідка із навчального закладу встановленого зразка (для випускників минулих років — копія атестата).


У спеціальних випадках (необхідність створення особливих умов проходження ЗНО, якщо цього вимагає стан здоров'я; наявність документів недержавною мовою) потрібні додаткові документи, про що зазначено у програмі.
— Де знаходиться пункт прийому документів для участі у ЗНО?
— Пунктів прийому документів немає. Потрібний пакет документів ви надсилаєте поштою на адресу регіонального центру. Для формування даного пакета документів вам знадобиться програма, що розміщена на сайті http://vintest.org.ua на головній сторінці. Чітко виконуйте вказівки програми. Можна за допомогою у створенні заяви-реєстраційної картки звернутись у пункти реєстрації за адресою: Новоград-Волинський, вул.Пушкіна, 44 (телефон для довідок 5-50-72).
— Чи потрібно платити за проходження більше трьох тестів?
— Ні, платити не потрібно. Зовнішнє незалежне оцінювання проводиться за державні кошти.
— Як бути, якщо особа зареєструвалась на пробне ЗНО, оплатила квитанцію, але загубила пароль?
— Потрібно «клікнути» на посиланні «Вхід на персональну сторінку», що у нас на сайті. А далі — під вікном входу на персональну сторінку — обрати посилання «Втратили логін або пін-код» та виконати усі вказівки для відновлення втраченої інформації.
— Як перевірити, чи відбулася реєстрація на пробне тестування?
— На вашій персональній сторінці ви можете побачити, що «Статус заявки: оплачена». А це означає, що ви зареєстровані для участі у пробному тестуванні. Саме з персональної сторінки абітурієнт має можливість роздрукувати своє запрошення-перепустку.
— Скажіть, писати «із оригіналом згідно» потрібно на самому зображенні, чи можна написати під відксереним зображенням?
— Писати «Із оригіналом згідно» та ставити свій підпис варто на вільній від копійованого тексту частині листка.
— Чи важливо, якою пастою ручки писати заяву?
— Ні, це не принципово. Чорною або синьою, чи навіть фіолетовою. Але краще — чорною.­
— Скажіть, будь ласка, чи важливо, щоб почерк, яким заповнена заява, співпадав з почерком, яким будуть написані тести? Це перевіряється?
— Заяву пише майбутній учасник ЗНО. Який сенс йому писати чужим почерком? Або вдаватись до послуг іншої особи. Адже написана чужим почерком заява не матиме юридичної сили. Якщо виникне непорозуміння на тестуванні, — апеляційна комісія отримає усі документи стосовно учасника, серед них — і заяву. Неспівпадіння почерків викличе багато запитань. Тому дуже важливо писати заяву власноруч. В особливих випадках написати заяву може довірена особа. Наприклад: «Прошу зареєструвати мого сина.... Заяву написано за дорученням сина, у зв’язку з травмою його руки, про що засвідчує довідка, яку додаю», або «Пишу заяву лівою рукою, бо праву травмовано. Довідка додається».
— Якщо я навчаюсь у Львівській обл., а приписаний у Житомирській, то де я повинен здавати ЗНО?
— Ви складатимете його там, де вам буде зручніше. Адже при реєстрації ви вказуєте адресу фактичного проживання на час тестувань, а не прописки. Саме ця адреса враховуватиметься при закріпленні учасника за пунктом тестування. На цю адресу також надійдуть сертифікат та запрошення.
— Які повинні бути розміри конверта, в якому абітурієнти відсилатимуть документи?
— Розміри конверта повинні бути для паперу формату А4, щоб не доводилося згинати документи.
— Якщо абітурієнт зареєструвався на ЗНО з трьох предметів, а потім з’ясував, що потрібно ще і четвертий. Що робити?
— Для того, щоб внести ще один предмет, потрібно буде перереєструватися ще раз. А для цього треба дочекатися, коли отримаєте перший сертифікат, і долучити його до нового пакета документів — і тоді зареєструєтеся ще раз. Надалі уважніше працюйте та не поспішайте при роботі із програмою, обирайте потрібні предмети — бо інакше ви створюєте додаткові проблеми як для себе, так і для нас.
— Коли абітурієнти дізнаються, що вони зареєстровані на ЗНО-2011? Лише тоді, коли прийде лист зі сертифікатом? Чи можна це зробити якось раніше?
— Так, момент отримання сертифіката буде надійним підтвердженням того, що Ви зареєстровані на ЗНО-2011.
— Скажіть, будь ласка, якщо особа навчається на даний момент у «виші», але цього року планує здавати ЗНО, чи потрібні якісь документи з місця навчання?
— Документів безпосередньо від ВНЗ, де навчається особа, не потрібно. Перечитайте уважно перелік документів, які потрібно надіслати для реєстрації. Інша річ, що буде потрібна копія вашого атестата, котрий вам необхідно взяти у вашому деканаті. Або, якщо ви маєте його копію, то цього робити навіть не доведеться. Не забудьте на всіх копіях документів написати «Із оригіналом згідно» та поставити дату та підпис.
— Яка повинна бути форма довідки і чи вона обов’язково потрібна всім?
— Форма довідки затверджена Українським центром оцінювання якості освіти. Її можна роздрукувати з програми створення заяви-реєстраційної картки. Потрібна вона усім тим майбутнім учасникам ЗНО-2011, котрі ще навчаються і цього року здобувають атестат про повну загальну середню освіту. Якщо майбутній учасник вже має такий атестат, то він надсилає у пакеті документів замість цієї довідки копію свого атестата (лише атестата, без додатка), який обов'язково підписує «Із оригіналом згідно» та на якому ставить підпис.
— Довідка зі школи про закінчення навчання має бути підписана учасником на оригіналі чи ксерокопії?
— Довідка не про закінчення, а про отримання атестата. Хоча це здебільшого одне і те ж. Ви подаєте її оригінал у пакеті документів. Писати «Із оригіналом згідно» та ставити підпис треба лише на копіях документів, як-от: паспорта чи свідоцтва про народження, атестата. Повторюся — надсилається оригінал довідки зі школи, підписувати її непотрібно — її вже підписав директор.
— При реєстрації заяви на ЗНО при заповненні особистих даних є ім'я з апострофом, чи заповнювати це ім'я без апострофа в клітинці чи з апострофом? МАРЯНА чи МАР'ЯНА? Мятка чи М'ЯТКА?
— Звичайно, з апострофом. Писати апостроф можна як у окремій клітинці, так і у клітинці із літерою, що йде безпосередньо перед ним. Тільки в обох ­випадках робити це треба ­досить акуратно, щоб його було добре видно. Це важливо!
— Для випускників 2011 року, котрі бажають вступити до ПТУ, потрібно проходити ЗНО чи ні?
— Краще зверніться до приймальної комісії обраного ПТУ за точною інформацією.
— Якщо абітурієнта влаштовує бал з минулого ЗНО, чи потрібно знову ­здавати ЗНО з цього предмета?
— Ні, це необов'язково. Сертифікати ЗНО 2008, 2009 та 2010 років залишаються дійсними при цьогорічному вступі.
— Потрібно приклеювати фотографії в реєстраційну картку чи просто вкласти їх у конверт?
— Дві фотокартки приклеюються у відповідних місцях заяви-реєстраційної картки — зліва зверху та справа знизу. На них там відведені спеціальні рамки.
— Скажіть, будь ласка, чи можна замість атестату подати копію диплома про закінчення коледжу?
— Так, можна. Адже потрібен документ, що підтверджує ­отримання вами повної загальної середньої освіти. А диплом про закінчення коледжу таким документом є.
— Підкажіть, будь ласка, ксерокопії яких сторінок паспорта потрібно для успішної реєстрації на ЗНО 2011.
— Для реєстрації, крім усіх інших документів, потрібна ксерокопія першої сторінки паспорта, де буде чітко видно номер та серію паспорта, вашу фотографію, прізвище, ім'я, по батькові та особистий підпис власника паспорта.
— Скажіть, будь ласка, якщо я неправильно зареєструвалася на ЗНО, чи можна перереєструватись?
— Якщо ви при реєстрації ввели помилкові дані, то можете перереєструватися до 20 березня цього року, ­пройшовши реєстрацію заново і вводячи правильні дані, та надіславши повторно той самий пакет документів + попередньо отриманий сертифікат. Тобто, якщо ви уже надіслали пакет документів, то вам треба буде зачекати, поки не отримаєте сертифікат, а тоді вже реєструватися заново.
Реєструватися треба акуратно та не поспішаючи, адже вводите персональні дані.
— Скажіть, будь ласка, якщо особа зареєструвалася на ЗНО і вибере п'ять предметів. А з деяких причин не прийде здавати один з них. Що тоді буде?
— Наголошуємо, що реєструватися необхідно тільки на потрібні вам для вступу предмети та з'являтися на кожне з тестувань.
— Який прохідний середній бал для вступу у ВНЗ?
— З цими питаннями звертайтеся до приймальної комісії ВНЗ, куди хочете вступати.
— Чи потрібно здавати ЗНО при вступі за спеціальністю до ВНЗу, після закінчення коледжу?
— За детальною та точною інформацією звертайтеся до приймальної комісії ВНЗ, у який збираєтеся поступати.
— Як найкраще підготу­ватися до ЗНО?
— Використовувати підручники із грифом МОН, як це рекомендує УЦОЯО; уважно ознайомитися із програмами, за якими складаються тести, а також характеристиками тестів; використовувати комп'ютерне тренувальне тестування у нас на сайті. І головне — наполегливо готуватися, вміло розподіляючи навчання та відпочинок.
— Скажіть, чи ще можна зареєструватись на пробне тестування.
— На жаль, ні. Тепер занадто пізно. Зареєструватися на пробне тестування можна було до 10 грудня включно.
— Як зареєструватися на ЗНО 2011, якщо в мене атестат за 2005 рік?
— Зареєструватись на ­ЗНО-2011 можна. Зокрема, у полі «Рік отримання атестату» оберете «2005».
— Я закінчила школу у 1994 році, технічний коледж у 2001 році. Є диплом молодшого спеціаліста. Чи потрібно мені при вступі у 2011 році проходити незалежне тестування для вступу у ВНЗ?
— Радимо звернутись до приймальної комісії обраного ВНЗ. А також ознайомитись із умовами прийому до ВНЗ у 2011 р.
Підготував Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ
Фото Віктора ТИМОЩУКА