МІСЬКИЙ ГОЛОВА ЗУСТРІВСЯ ІЗ ПРЕДСТАВНИКАМИ ПРООН

МІСЬКИЙ ГОЛОВА ЗУСТРІВСЯ ІЗ ПРЕДСТАВНИКАМИ ПРООН

\"МІСЬКИЙ28 січня у приміщенні міської ради відбулося офіційне підписання поправки до «Угоди про партнерство» за участю міського голови Володимира Загривого та представників Програми розвитку ООН Ірини Скалій та Олени Урсу.
Додатково були визначені перспективні напрямки співпраці на 2011 рік між Новоград-Волинською міською радою та Програмою розвитку ООН. Володимир Загривий подякував представникам ПРООН за співпрацю, натомість керівник проекту Ірина Скалій запевнила, що співпраця продовжуватиметься, зокрема в проектах, що стосуються першочергових потреб людей: охорона здоров’я, освіта, покращання умов проживання; розбудови потенціалу міста, розробка інноваційних проектів тощо. В свою чергу, Володимир Іванович відразу запропонував долучитися до підтримки процесу переведення третини міста на автономне опалення. Позитивний досвід у цьому напрямку мають міста Білорусі і Прибалтики.
Також міський голова запропонував взяти участь в інвестиційному форумі, що відбудеться в місті навесні. Пані Скалій відзначила, що приємно працювати з містом, де є правильна направленість влади на залучення співпраці влади та громади, та пообіцяла всіляко сприяти різноманітним проектам, направленим на покращання життя новоград-волинців.
Тож, згідно з Угодою, сторони домовились надавати підтримку організаціям громад міста для спільного розв’язання соціально-економічних та екологічних проблем та підвищувати ефективність роботи місцевих органів влади.
Після підписання поправки до Угоди представники ПРООН зустрілися із заступниками міського голови, депутатами міської ради, де обговорили питання впровадження «Муніципальної програми врядування та сталого розвитку» ПРООН задля зміцнення місцевого самоврядування з метою підвищення якості життя громадян міст України.
Довідково: Проект ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» (ПРООН/МПВСР) був започаткований у квітні 2004 р. для сприяння врядуванню за широкої участі громадян та покращання якості життя населення міст України. Проект співпрацює з 29 містами в 12 областях України. За 7 років роботи проект підтримав 272 проекти місцевих громад загальною вартістю 30,8 млн. грн. Частина з цих проектів пов’язані з енергоефективністю та збереженням довкілля, серед таких проектів — реконструкція систем водовідведення, водопостачання, опалення, заміна вікон та ремонт туалетів у школах та дитячих садках. Іншу частину складають проекти соціального спрямування, такі як: ремонт фасадів, спорудження спортивних майданчиків чи бюветів якісної питної води.
Пріоритетами ПРООН/МПВСР на 2011 рік є підтримка закріплення підходу активної участі громад у прийнятті рішень щодо місцевого розвитку через розробку місцевих нормативно-правових актів, сприяння містам-партнерам у питаннях реформування житлово-комунального господарства на місцевому рівні, підтримка проектів та ініціатив у сфері енергозбереження, розробка програм та передача досвіду щодо участі громад у місцевому самоврядуванні через проведення референдумів, проведення навчання для новообраних депутатів місцевих рад з питань стратегічного та оперативного планування місцевого розвитку та залучення громад до управління місцевим розвитком. Проект сприятиме формуванню організацій громад (ОСББ), обслуговуючих кооперативів та громадських організацій та їх мереж) та проводитиме тренінги для активістів місцевих громад.
Місто Новоград-Волинський є партнером Програми з 2005 року. Відтоді, у місті широко застосовано підхід до місцевого розвитку за участю громад та надано підтримку 17-ти громадам у виконанні їхніх проектів для місцевого сталого розвитку на загальну суму 2,5 млн. грн., які принесли безпосередню користь понад 28 тисячам жителів міста, та виявили визначні результати партнерства місцевих органів влади, підприємців та міжнародних донорів із громадами в цьому регіоні. Технічна допомога Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй Новоград-Волинській міській раді доповнювалася підтримкою двох багатосторонніх донорів — Швейцарської Конфедерації та Посольства Королівства Норвегії в Україні.
Більше інформації про діяльність проекту: http://msdp.undp.org.ua.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради