ЗВЯГЕЛЬСЬКА ФОРТЕЦЯ — СУЧАСНЕ МІСТО

ЗВЯГЕЛЬСЬКА ФОРТЕЦЯ — СУЧАСНЕ МІСТО

«Україна — центр Європи. Прагнемо бути європейцями!» — такі гасла часто звучать з екранів телебачення, ЗМІ, чуємо їх і від влади. Але стає соромно, коли ті європейці, завітавши до нашого славного Новограда-Волинського з надією побачити культуру, традиції, дізнатися історію, зустрічаються з тим, що навіть перехожі, котрі прожили тут все своє життя, не можуть розповісти нічого цікавого про свою «колиску».
Натомість, в очі гостям впадають зовсім не історичні, а вже сучасні написи на каменях (з майже 500-літньою історією!), на стінах, що пережили напади татар, громадянські війни. Як пояснити тим «несвідомим», що цього робити не можна?! Як переконати, що паплюжити надбання громади, суспільства — нижче гідності людини?!
Можливо, тут у деякій мірі винне і саме суспільство, що виховало таких «культурних». Мабуть, винні стражники порядку, котрі не встежили розбишак або ж не звернули на них уваги, якщо і бачили. Винні ті, що знають істинну цінність фортеці, бо недостатньо роз’яснили громаді, з якою культурною спадщиною маємо справу. Винне суспільство, яке, знаючи про мистецьку цінність та неповторність фортеці, не створило умов для її збереження та шани. Звичайно, шукати винних — це найлегший шлях. Складніше шукати шляхи покращання ситуації. Але, як кажуть, «хто стукає, — тому відчиняють».
Цього року в рамках роботи МАН (керівник — вчитель художньої культури СШ №4 Воленчук Т.В.) ми вивчили історію створення та детальні описи фортеці. Створено макет звягельської фортеці. Дана пам’ятка архітектури відіграла важливу роль у захисті жителів міста та навколишніх сіл під час набігу кримських татар. І тому дана споруда є пам’яткою як мистецькою, так і історичною. Офіційною датою завершення будівництва фортеці-замку вважається день посвяти споруди — 11 червня 1595 року.
Засновник фортеці — князь Костянтин Острозький — вперше домігся для Звягеля офіційного статусу міста(!).
Вважаємо за доцільне розглянути на засіданні міської ради питання про визнання 11 червня — Днем звягельської фортеці. Це свято може бути гарним приводом для того, щоб вшанувати людей, котрі відіграли важливу роль у розвитку та становленні нашого міста і є прикладом для наслідування сьогодні.
Звертаємося до всіх небайдужих людей: влади нашого міста, меценатів, підприємців, освітян; до всіх дорослих і молоді, до учнів. Підтримаємо разом ідею відновлення фортеці міста. Створення сучасної інфраструктури, відкриття культурно-мистецьких закладів на території відновленої фортеці сприятиме розвитку туристичної сфери нашого міста, притягне інвестиції.
Тетяна БРИЗГАЛОВА, учениця 11-А класу спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №4