ЗАПРОШУЄ ЦЕНТР

ЗАПРОШУЄ ЦЕНТР

Шановна редакція Новоград-Волинської щотижневої газети «Звягель-Інформ».
Прочитавши у Вашій газеті публікацію від 21.01.11 р. про долю одного із багатьох інвалідів нашого міста, котрий задля благородної цілі (придбання мікроавтобуса для інвалідів) жебракує, ми були вражені. У цивілізованій країні не повинно процвітати жебракування.
Багато інвалідів, котрі перейшли межу повноліття і не працевлаштовані, та багато людей похилого віку і гадки не мають, що поза межами їхніх осель існують установи, де можна поспілкуватись із цікавими особистостями, адже кожна людина — це особистість.
Нам дуже поталанило, що ми дізналися про установу, що займається повсякденно адаптацією інвалідів та людей похилого віку до умов життя в нашому суспільстві. Цією установою є територіальний центр соціального обслуговування, який знаходиться по вул.Соборності, керує ним небайдужий до проблем людей із обмеженими фізичними можливостями Олександр Андрійович Мельник. Тут щоденно кожну людину зустрічають із щирістю та повагою і щоденно, з 14 години, усі ми зустрічаємося і з користю проводимо свій вільний час. Кожен знаходить тут справу за вподобанням. Олександр Андрійович наполегливо займається впровадженням у життя корисних ідей і пропозицій.
Завдяки цій наполегливій людині, на сьогодні ми вже можемо ознайомитись із спільною роботою терцентру та Асоціації інвалідів на Інтернет-сторінці «Асоціація інвалідів», розміщеній на сайті міської ради (міська громада (громадські організації) Асоціація інвалідів). На базі цієї установи створено, легалізовано і успішно функціонує міська Асоціація інвалідів та надано приміщення для міжрайонного товариства УТОГ.
Створено відділення соціально-побутової адаптації, яким опікується фахівець і чудова людина Ярослав Володимирович Циба. Разом із двома чудовими підлеглими він за короткий проміжок часу на велотренажері, біговій доріжці, гімнастичному килимі та масажній кушетці надійно поліпшує стан нашого здоров’я та самопочуття. Трудовою адаптацією з нами займаються інструктори виробничого навчання К.А.Іщук та Л.П.Іванець. Під їх опікою ми кроїмо, плетемо, вишиваємо, робимо композиції із бісеру та інше. Вивчаємо на практиці техніку гри у шашки. Так, Катерина Андріївна Іщук у свій особистий час відвідує і опікується інвалідами, котрі не можуть покинути свої оселі, але бажають брати активну участь у демонстрації власних робіт на виставках. Одна з таких виставок є постійно діючою і розміщена у приміщенні терцентру. А інша працівниця, Любов Петрівна Іванець, легко знаходить підхід до кожної присутньої людини. Усі свята зустрічаємо разом у приміщенні терцентру за сценаріями, розробленими та підготовленими культорганізатором Нелею Антонівною Ольшевською. У дійствах беруть участь усі. Постійно приходять також і глядачі.
Територіальним центром надана можливість інвалідам вчитись працювати на комп'ютері, щоб надалі вони вміли користуватись Інтернетом. У тому числі — і для пошуку відповідей на питання, пов'язані із передбаченими діючим законодавством правами для осіб із обмеженими можливостями. Щосереди збираються члени клубу «Коло спілкування» для обговорення назрілих питань життя і діяльності інвалідів, підготовки святкових заходів та спільного проведення дозвілля. Керівництво територіального центру активно спілкується з підприємцями для залучення спонсорських коштів на придбання матеріалів, необхідних для трудової адаптації, оскільки міська влада за браком коштів не піклується повнолітніми інвалідами. Бракує у територіальному центрі і приміщень.
Незважаючи на окремі негаразди, ми плануємо збільшувати кількість робіт для демонстрації їх на постійно діючій виставці, брати активну участь у загальноміських заходах і як перспектива — взяти участь у святі міста. Обладнати для цього виставку наших робіт.
С.КРУТЯКОВА, інвалід 2-ї групи, депутат міської ради IV-V скликання
М.ГАСКЕВИЧ, інвалід 1-ї групи з дитинства,
Т.ГОПАНЧУК, інвалід 3-ї групи