Хроніка 2/2021

Хроніка 2/2021

ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗСЛІДУЮТЬ ОБСТАВИНИ ТРАВМУВАННЯ ПЕНСІОНЕРКИ СОБАКОЮ
У Новограді-Волинському слідчі відкрили кримінальне провадження за заявою 71-річної жительки райцентру. Жінку на вулиці покусав пес, який вибіг із приватного домоволодіння, коли та йшла повз. Власнику тварини може загрожувати покарання — обмеження волі терміном до 2 років.
Пенсіонерка розповіла, що на одній із вулиць міста на неї накинувся великий собака. Жінка проходила повз подвір’я, де той був неприв’язаний. У якийсь момент пес через незачинену хвіртку вибіг зовні та накинувся на заявницю. За її словами, собака вхопив її за руку та почав шматувати.
Урятував пенсіонерку чоловік, який мешкає по сусідству. Він покликав собаку на кличку і відвів назад у подвір’я, зачинивши там.
У жінки лікарі згодом діагностували відкритий перелом ліктьової кістки. Тож, як тільки вона оговталась від події, звернулася до поліції.
За цим фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ст.128 (Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. Триває встановлення всіх обставин.
37-річний власник собаки, американського стафордшир-тер’єра, розповів поліцейським, що дізнався про подію від сусіда, але переконаний, що зачиняв того дня хвіртку. Як пес міг вибігти, пояснити не зміг.
Санкція вказаної статті передбачає відповідальність у вигляді громадських робіт на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на строк до двох років.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВІДКРИЛИ КРИМІНАЛЬНЕ ПРОВАДЖЕННЯ ВІДНОСНО СІМЕЙНОГО КРИВДНИКА
48-річний житель Новограда-Волинського систематично знущався зі своїх рідних. Його неодноразово притягували до адміністративної відповідальності, та агресора це не зупиняло. Відтак поліцейські розпочали кримінальне провадження. Чоловікові може загрожувати до 2 років ув’язнення.
Звягельчанин упродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно своєї 67-річної матері та 90-річної тітки. Кривдник ніде не працював, зловживав спиртними напоями, до того ж, мав кримінальне минуле, у результаті чого постійно виникали сварки.
Його рідні не в змозі були дати відсіч агресії. Чоловік систематично принижував їх, виганяв із будинку та навіть завдавав фізичного болю. Дільничний офіцер поліції неодноразово складав щодо кривдника адміністративні протоколи.
Щоразу правопорушник карався адміністративним арештом строком до 15 діб, однак це не допомогло залагодити ситуацію в родині.
Унаслідок вчинення систематичного насильства щодо близьких, через що вони зазнавали страждань, слідчими розпочато досудове розслідування за ч.1 ст.126 (Домашнє насильство). Відповідно до чинного законодавства, чоловікові можуть загрожувати громадські роботи на строк від 120 до 240 годин, або піврічний арешт, або обмеження волі до 5 років, або 2-річне ув’язнення.
Поліцейські закликають осіб, які страждають від насильства в родині, не терпіти, а звертатися за допомогою.
Довідка: упродовж 2020 року поліцейські Новоград-Волинського відділу поліції оформляли адміністративні протоколи за ст.173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) КУпАП відносно 293 жителів району. Третина правопорушників повторно вчиняли домашнє насильство. Поліцейські винесли 290 заборонних приписів. Ще 9 осіб понесли кримінальну відповідальність за ч.1 ст.126-1 (Домашнє насильство) Кримінального кодексу України.
ПОЛІЦІЯ З’ЯСОВУЄ ОБСТАВИНИ СМЕРТЕЛЬНОЇ ДТП ПОБЛИЗУ ПИЛИПОВИЧІВ
Дорожньо-транспортна пригода, у якій загинув пішохід, сталася 5 січня, близько 07:30, поблизу с.Пилиповичів Новоград-Волинського району. Поліція розпочала досудове розслідування.
Попередньо, водій автомобіля «Volkswagen Transporter», 48-річний житель Рівного, рухаючись автодорогою «Київ — Чоп», вчинив наїзд на чоловіка, який перетинав проїжджу частину.
У результаті ДТП пішохід, 75-річний житель Рівненської області, загинув на місці події.
Триває встановлення всіх причин та обставин події в межах досудового розслідування, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

НА ЖИТОМИРЩИНІ ПОЛІЦІЯ ЛІКВІДУВАЛА КАНАЛ ЗБУТУ НАРКОТИКІВ
Під час слідчих дій правоохоронці вилучили «товару» на мільйон гривень.
Трьох осіб затримали в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. При цьому один зі зловмисників чинив опір правоохоронцям.
Діяльність групи осіб викрили оперативники управління стратегічних розслідувань у Житомирській області, слідчі обласного управління поліції за процесуального керівництва військової прокуратури Житомирського гарнізону.
До організації незаконної діяльності причетні військовослужбовці одного із розвідувальних батальйонів Житомирської області. Вони налагодили виготовлення, зберігання і транспортування наркотичних речовин. Реалізовували «товар» переважно на Житомирщині та на Сході України.
Також правоохоронці встановили місце знаходження лабораторії в Житомирі.
10 січня поліцейські за підтримки спецпризначенців ТОР затримали трьох зловмисників. Один із них чинив опір працівникам поліції. За цим фактом зареєстроване окреме кримінальне провадження за ст. 345 Кримінального кодексу України.
Крім того, із залученням кінологічної служби проведено санкціоновані обшуки в лабораторії, за місцем зберігання наркотичних засобів та в помешканнях затриманих. У результаті вилучено наркотичних засобів майже на мільйон гривень, зброю, 10000 доларів США, понад 4000 євро та 128000 гривень.
За скоєне зловмисникам може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк від дев’яти до дванадцяти років із конфіскацією майна.
Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України

УПРОДОВЖ ДОБИ ВОГНЕБОРЦІ ЛІКВІДУВАЛИ 3 ПОЖЕЖІ, УСІ — У ГОСПОДАРЧИХ БУДІВЛЯХ
9 січня, о 01:50, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в господарчій будівлі в селищі Биківці Романівського району. Про це рятувальників сповістили селяни, які побачили заграву з вікон своєї оселі.
По прибуттю вогнеборців до місця виклику було встановлено, що горять господарчі будівлі загальною площею 100 кв. м, що знаходяться під спільним дахом. Оцінивши обстановку, начальник караулу прийняв рішення залучити додаткові сили та засоби до місця надзвичайної події.

Силами бійців ДСНС о 03:00 пожежу локалізовано, а о 06:55 — ліквідовано. Унаслідок надзвичайної події вогнем знищено 70 кв.м покрівлі будівель, 10 куб. м дров, 6 курей та окремі речі домашнього вжитку в приміщеннях. Рятувальники не допустили перекидання полум’я на гараж, збудований у двох метрах від осередку займання, у бік якого був сильний вітер. Також вдалося врятувати 5 курей, 5 гусей та 20 куб.м. дров у приміщеннях.
Загалом до ліквідації надзвичайної події залучалося 8 чоловік особового складу на трьох пожежних авто. Попередньо з’ясовано, що причиною пожежі стало необережне поводження з вогнем невстановленої особи.
Упродовж згаданої доби в області сталися 3 пожежі. Усі вони пов’язані із займаннями господарчих будівель. Унаслідок пожеж загиблих та травмованих не виявлено.
УДСНС України в Житомирській області